Zelenszkij szövetségese szerint hamarabb lép be Ukrajna a NATO-ba, mint az EU-ba

2024. október 08. 18:04

Egyelőre nem minden tagállam támogatja ezt a kockázatos lépést.

2024. október 08. 18:04
null

Nyitókép: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP

Ukrajna valószínűleg a NATO-nak előbb lesz teljes jogú tagja, mint az Európai Uniónak – jelentette ki Olekszandr Kornyijenko, a Verhovna Rada, az ukrán parlament alelnöke Brüsszelben. A kijelentés nagy meglepetést okozott, és új perspektívába helyezi Ukrajna integrációs törekvéseit – írja a Magyar Nemzet.

Kornyijenko a tárgyalási folyamat dinamikájára hivatkozva fejtette ki véleményét, hangsúlyozva az EU bővítési hagyományait, amelyek szerint a bővítési hullámok mindig az európai parlamenti választások után következtek. Mivel a következő választásokat 2029-re tervezik, az EU-csatlakozás legkorábbi esélye csak ezt követően adódhat.

Úgy gondolom, hogy a NATO-tagság hamarabb megvalósul, mint az EU-tagság. Ez az EU bővítési hagyományaiból következik

– magyarázta.

A politikus elismerte, hogy Ukrajna keményen dolgozik az EU-csatlakozás feltételeinek teljesítésén, beleértve a jogszabályok uniós normákhoz való igazítását. Kiemelte, hogy az EU-bővítés minden ország esetében a saját teljesítményen alapul, és Ukrajna elkötelezett a szükséges feladatok elvégzése mellett. Ugyanakkor rámutatott, hogy a végső döntés az EU tagállamain múlik, és a hosszú távú politikai folyamatok bizonytalansága miatt nehéz pontosan megjósolni a csatlakozás időpontját.

Olekszandr Kornyijenko szavai ellentmondanak néhány korábbi véleménynek. Szlovákia miniszterelnöke, Robert Fico például kijelentette, hogy amíg ő vezeti az országot, Ukrajna biztosan nem lesz NATO-tag. Ez szembemegy Mark Rutte főtitkár álláspontjával, aki szerint Ukrajna közelebb áll a NATO-hoz, mint valaha.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
petronius50
2024. október 08. 20:15
Putyin világosan fogalmazott: Ukrajna nem lehet NATO tag. Ezen kívül konszenzus kell, nem csak mi és a szlovákok nem támogatjuk.
sexykitty-5000106
2024. október 08. 20:14
🍓 ️ ­­­É­­r­­t­­­é­k­­­e­­­l­­­d­ ­­a­­­ ­­s­­z­­­e­­­x­i­­­ ­­p­­u­­­n­c­­­i­­m­­­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­.­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Intel
2024. október 08. 20:13
Ukrajna a vegytiszta megvalósítója az európai álomnak.
Intel
2024. október 08. 20:11
Ukrajna, mint az EU legnagyobb és gazdasági erőforrásokban leginkább bővelkedő országa évtizedekig vezető szerepet fog játszani a szövetségben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!