Robert C. Castel: Az oroszok célja, hogy a NATO-t minél messzebb tolják a határaiktól

2024. október 07. 22:56

Vannak vörös vonalak a biztonságpolitikai szakértő szerint.

2024. október 07. 22:56

Nyitókép: ukrán katona a fronton (Fotó: Dmytro Smolienko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Nem változott az orosz-ukrán háború alaklásáról hetekkel ezelőtt megfogalmazott véleménye Robert C. Castelnek, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértőjének, az NKE kutatójának, aki az Ultrahang műsorában elemezte a helyzetet. 

Mint mondta, egy lassú orosz előrenyomulásnak lehetünk szemtanúi. Az oroszok pedig azért azért nem próbálják meg Kurksznál bekeríteni az ukránokat, hogy ott tartsák ezeket az elit alakulatokat, miközben ők Pokrovszk felé törnek előre.

Arról a „mestertervről”, hogy az oroszok által megszállt területekről az ukránok lemondanának, cserébe Ukrajna fennmaradó része csatlakozhatna a NATO-hoz, azt mondta: maga az ötlet nem rossz, ez gyakorlatilag a koreai modell.

„De ezt Vlagyimir Putyinnal kell megbeszélni, nem Mark Rutte NATO főtitkárral. Egyelőre azonban nem úgy tűnik, hogy az oroszok ezt jó ötletnek tartanák” – mondta Castel. 

Ezt is ajánljuk a témában

Leszögezte:

az oroszok célja éppen az, hogy a NATO-t minél messzebb tolják a határaiktól.

A szakértő szerint nem lehet összehasonlítani a közel-keleti konfliktust az orosz-ukrán háborúval. Annak, hogy a Nyugat nem mer beleállni úgy az orosz konfliktusba, mint a közel-keletibe, egyetlen oka van: vannak vörös vonalak, annál vörösebb pedig nincs, mint az a hatezer atomtöltet, amivel Oroszország rendelkezik. 

Castel szerint háborúba keveredni tévedésből Iránnal az nem a világ vége, de Oroszországgal tévedésből háborúba keveredni, az már az.

A teljes adást itt nézheti meg:

 

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. október 08. 01:00
Ukrajna fennmaradó része Putyin egyetértésével úgy csatlakozhat a NATO-hoz, ha egyúttal Lengyelországhoz, Magyarországhoz vagy Romániához is csatlakozik. Lásd példának az NDK NATO csatlakozását. Ehhez persze az is kell, hogy cserében a NATO is elismeri Oroszország új határait.
sexykitty-5000105
2024. október 08. 01:00
🍓 ️ ­É­r­­­t­é­k­e­­l­­d­ ­­­a­­­ ­­s­z­e­­­x­­­i­­ ­­p­­­u­­n­­­c­­i­­m­a­­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­­­𝐍
Akitlosz
2024. október 08. 00:57
"Az oroszok pedig azért azért nem próbálják meg Kurksznál bekeríteni az ukránokat, hogy ott tartsák ezeket az elit alakulatokat, miközben ők Pokrovszk felé törnek előre." Az oroszok erői is korlátozottak. Nincsen sok rohamcsapatuk és azok sem Kurszkban vannak. Patrick Lancaster részt vett egy támadásban Kurszk régióban az Ahmat csecsen különleges erőkkel. 300 métert nyomultak előre, elfoglaltak egy fasort és ott új csapatok beásták magukat. Az ukránokat tüzérséggel és drónokkal űzték el az állásaikból, gyalogsági közelharcra nem került sor, a csecseneknek veszteségük nem volt. Kurszknál valóban nem akarnak gyors sikert az oroszok, de azért az erőik sincsenek ott meg ehhez. Donyeck a fő front orosz szempontból. Ott van a rohamcsapataik nagy része.
Akitlosz
2024. október 08. 00:47
Régen a francia-nyugatnémet határ volt a NATO határa. Ma meg a finn-orosz határ. Ki fenyeget kit? Nem is létezik más katonai szövetség a Földön, csakis a NATO.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!