Begőzöltek az ukránok: ez Szlovákiát érzékenyen érinti majd

2024. október 07. 17:55

Mindezt azután, hogy Fico bejelentette, nem támogatja Ukrajna NATO-csatlakozását.

2024. október 07. 17:55
null

Nyitókép: Kenzo Tribouillard / AFP

Ukrajna nem hosszabbítja meg az orosz gáz tranzitjára vonatkozó, az év végével lejáró szerződést – ismételte meg Denisz Smihal ukrán miniszterelnök hétfőn Ungváron, Robert Fico szlovák miniszterelnökkel közösen megtartott sajtótájékoztatóján.

Az MTI beszámolója szerint Smihal a sajtónak elmondat: „Megértjük egyes államok, különösen Szlovákia akut függőségét ettől az erőforrástól, mi viszont az ellátás fokozatos diverzifikációjával számolunk.” Hangsúlyozta egyúttal, hogy 

Ukrajna kész továbbra is teljesíteni kötelezettségeit az EU-val kötött társulási megállapodással és az Energia Charta Egyezménnyel összhangban.

Az Oroszország és Ukrajna közötti tranzitmegállapodás december 31-i lejárata csekély hatással lesz a megerősödött európai gázpiacra – fűzte hozzá az Ukrajinszka Pravda hírportál, rámutatva arra, hogy noha Kijev nem kívánja megújítani a szerződést Moszkvával, 

európai kérés esetén kész tárgyalni a rendszerén keresztül más szállítóktól származó gáz tranzitjáról.

Smihal bejelentette egyúttal, hogy Ukrajna és Szlovákia megállapodott egy kelet-európai energiaközpont létrehozásáról. „A kelet-európai energiaközpont létrehozásának célja a gáztárolók használata, a munkácsi rendszerösszekötő fejlesztése, és a nukleáris energetikai iparban való együttműködés további erősítése. Ezzel nemcsak Ukrajna és Szlovákia, hanem az egész kelet-európai térség biztonsága is megerősödik” – hangsúlyozta. Kifejtette, hogy az energiaszektorban Ukrajna és Szlovákia közös projektje, a Munkács-Nagykapos elektromos rendszerösszekötő korszerűsítése a tervek szerint 2028 végére elkészül. „Ennek eredményeként bővítjük export-import képességeinket, és erősítjük mindkét állam energiabiztonságát” – emelte ki, megjegyezve, hogy Ukrajna hálás Szlovákiának az energetikai támogatásért.

Szeretném hangsúlyozni, hogy Szlovákia a második ország az Ukrajnába irányuló vészhelyzeti és kereskedelmi villamosenergia-szállítás mennyiségét tekintve. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy válaszoljunk a háború okozta energetikai kihívásokra” – tette hozzá az ukrán miniszterelnök

A döntés bejelentése előtt Robert Fico megerősítette, hogy 

Szlovákia támogatja Ukrajna EU-csatlakozását, ám azt elutasítja, hogy a közeljövőben NATO tagságot is szerezzen.

– számolt be róla a felvidéki Ma7.sk.

Mint arról a Mandiner is beszámolt, Magyarország már egyáltalán nem függ az Ukrajnán keresztüli gáztranzittól, így a 2025-ös teljes leállításától sem. A Világazdaság szerint Magyarország legnagyobb gázimport-kapacitását Ukrajna felől építették ki. Ezen évi 17,5 milliárd köbméter gáz is behozható, a hazai igény kétszerese.

Ám 2021 októbere óta nem érkezik rajta szinte semmi, a jövő évtől pedig bizonytalan ideig várhatóan nem is lesz használatban az orosz–ukrán gáztranzit-megállapodás ez év végi lejárta miatt.

Magyarország az orosz gázt jelenleg kizárólag a Török Áramlaton, közvetlenül pedig Szerbián át kapja.

– mutat rá a Világgazdaság.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. október 07. 20:08
Hoppá van begőzölve. Minden nap.
Málaga21
2024. október 07. 19:37 Szerkesztve
Mekkora hisztit lecsapott anno zselé, mikor Orbán bejelentette, hogy úgy szerződtünk az oroszokkal, hogy nem rajtuk, hanem Törökországon át hozzuk a gázt. Lám megint Orbánnak lett igaza.
Novicsok-5
2024. október 07. 19:30 Szerkesztve
hernádvölgyi, TOM66, ukrán alenka, csapláros. Alaposan felcsesztem az idegeiket. Gyenge jellem mind.
sexykitty-5000105
2024. október 07. 19:28
🍓 ️ ­­­É­­­r­­­t­­é­­k­e­­­l­d­­­ ­a­­­ ­­­s­z­­­e­­­x­­­i­ ­­­p­­­u­­n­­c­­­i­­­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!