Magyarország földgázszállítási megállapodást kötött Ukrajnával

2021. december 22. 21:52

Magyarország megállapodást kötött Ukrajnával arról, hogy garantált kapacitásban szállít földgázt január 1-jétől Kijevnek – jelentette be szerdán Szerhij Makohon, az ukrán gázszállító rendszert (HTSZ) fenntartó vállalat vezérigazgatója a Facebookon.

2021. december 22. 21:52
null

Az együttműködési megállapodást, amelyben a garantált szállítási kapacitást meghatározták, az ukrán fél a magyar FGSZ Földgázszállító Zrt.-vel kötötte meg. A szerződés alapján a jövő év elejétől Ukrajna akár napi 8 millió köbméter gázt szerezhet be Magyarország felől. Makohon kiemelte: a legfontosabbnak azt tartja ebben a megállapodásban, hogy hozzáférési lehetőségét teremt az ukrán kereskedők számára a horvátországi Krk szigeten lévő cseppfolyósítottgáz- (LNG-) terminálhoz, valamint ezáltal is Ukrajna diverzifikálja gázbeszerzési útvonalait.    

A Magyarországtól kapott gázzal fel lehet fűteni Kijevet

Példaként hozta, hogy a Magyarország által garantált napi nyolcmillió köbméter földgáz a főváros, Kijev napi gázfogyasztási mennyisége. „A Szlovákiából elérhető napi kapacitással (27 millió köbméter) együtt az Ukrajnába irányuló gázimport garantált teljes kapacitása napi 35 millió köbméterre nő” – fejtette ki Makohon. Egyúttal jelezte, hogy egyelőre három hónapra kötötték meg a szerződést a technikai és működési folyamatok összehangolása, kialakítása érdekében. Szavai szerint 2022 áprilisától Magyarország felől növekedni fog a garantált kapacitás.    

- összegezte az ukrán vállalatvezető. Az UNIAN hírügynökség hozzáfűzte, hogy 2015 óta Ukrajna nem vásárol közvetlenül Oroszországtól földgázt, szükségleteinek mintegy 30 százalékát európai országokból történő beszerzésekkel fedezi. December 21-én a gáz Európában abszolút árrekordot döntött, meghaladva a kétezer dollárt ezer köbméterenként – emlékeztett az UNIAN.    

Az orosz Gazprom vállalat októberben állította le a Magyarországnak szállított földgáz Ukrajnán keresztüli tranzitját.

Ukrajna addig éveken át úgynevezett reverz, azaz visszafordított irányú szállítással vásárolt Magyarországról gázt, ami azt jelenti, hogy valójában virtuális volt, fizikai értelemben az Oroszország felől érkező gáz nem hagyta el Ukrajna területét.

(MTI)

Fotó: Attila KISBENEDEK / AFP

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hunpettel
2021. december 26. 23:55
Az Orbán kormány gyávaságból megmentette az összeomlás szélén álló kijevi rezsimet, elárulva ezzel a kárpátaljai magyarokat. Az ukránok háborúval fenyegetőztek, és Orbán megrettent. Vagy Orbán a választások árnyékában próbál jófiúskodni, mint az uniós vakcinaprogramhoz való visszatéréssel. Májusban ujra kell tárgyalni ezt a gázszállítást. Remélem akkor már több esze lesz. Hálára az ukránoktól számítani nem lehet, csak az erőt tisztelik. A magyarokat meg különösen gyűlölik. Ezt az ukrán feleségemtől tudom. Beregsuránynál vártam a magyar oldalon, amikor az ukránok az autórádiójukon kihangosították az ukrán himnuszt, hogy a magyar határőröket provokálják. Másnap egy ukrán ujság írta, hogy az ukrán himnusz munkára kényszerítette a magyar határőröket.
istvánkeve
2021. december 26. 12:10
A cikk - olvasatom szerint - földgáz átvezetésröl szól Ukrajna felé, feltéve, ha az, akinek gáz van a tulajdonában megállapodik Ukrajnával az eladásról. Sajnálatos módon itt a vita arról szól, hogy kié a fülemüle füttye!
Menő manó
2021. december 26. 07:24
Értelmezd: Magyarország vásárolt a Gazpromtól gázt és az amíg a déli áramlatra át nem álltak ukrajnán keresztül érkezett. A Magyarország által vásárolt gáz egy része "reverz" módon ukrajnát el se hagyta a magyar és ukrán megállapodásnak megfelelően. A kérdés fizetett-e valaha is nekünk a csóró ukrán állam a gázért, szerintem nem. És szerintem a déli áramlatból érkező gázért sem fog, azt a magyar költségvetés rejtett módon állja, tehát a magyar adófizetők.
Márkus István
2021. december 25. 21:26
Tök mindegy milyen gázt adunk (oroszt vagy mást) Ukrajnának ez a tény azt bizonyítja ,hogy engedelmeskedünk valakinek saját érdekeink ellenében :(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!