Magyarország már nem függ Ukrajnától, itt a megoldás

2024. szeptember 09. 12:26

Magyarország már egyáltalán nem függ az Ukrajnán keresztüli gáztranzittól, így a 2025-ös teljes leállításától sem – írja a Világgazdaság.

2024. szeptember 09. 12:26
LNG

Fotó: Gerard Bottino / Getty Images

 

Magyarország már egyáltalán nem függ az Ukrajnán keresztüli gáztranzittól, így a 2025-ös teljes leállításától sem – írja a Világgazdaság. A lap kifejti: Magyarország legnagyobb gázimport-kapacitását Ukrajna felől építették ki. Ezen évi 17,5 milliárd köbméter gáz is behozható, a hazai igény kétszerese.

Ám 2021 októbere óta nem érkezik rajta szinte semmi, a jövő évtől pedig bizonytalan ideig várhatóan nem is lesz használatban az orosz–ukrán gáztranzit-megállapodás ez év végi lejárta miatt. 

Magyarország az orosz gázt jelenleg kizárólag a Török Áramlaton, közvetlenül pedig Szerbián át kapja.

Kifelé viszont megy a gáz, mert Ukrajna már két éve kedvező gáztárolási konstrukciót kínál – teszik hozzá.

A lap annak kapcsán ír minderről, hogy hamarosan a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elé kerül az FGSZ Földgázszállító Zrt. megújított tízéves gördülő fejlesztési terve, melynek nyilvános konzultációja már lezajlott. A társaság a hatályos jogszabályoknak megfelelően mint szállítási rendszerirányító – a többi rendszer-üzemeltetővel együttműködve – hangolja össze a szállító vezetékrendszerek, az elosztó vezetékrendszerek, valamint a földgáztárolók kapacitás-felülvizsgálatának eredményeit és a fejlesztési javaslatokat.

Ebből kiderül, hogy a hazai gáztermelés várhatóan, de átmenetileg csökken, hogy a sok naperőmű termelésének kiegyensúlyozására szükség van az új gázblokkokra, és hogy a gázigény a növekvő átlaghőmérséklet (és más okok) miatt esik.

A Világgazdaság leszögezi: Magyarország gáztermelése a hazai fogyasztási igények mintegy 20 százalékét elégíti ki, ezért nagy az import szerepe. 

Az FGSZ Szlovénián kívül minden más országgal meg is építette a közös interkonnektort az elmúlt években. 

A cikkből kiderül: a szlovén interkonnektor megépítése is napirenden van.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2024. szeptember 09. 18:12
A gázfüggés csökkenthető - épületszigeteléssel; - a hőszivattyúként működő fűtőklímákkal; - sekély vagy mély geotermikus fűtésre átállással; - napenergiás vízmelegítéssel; - a hazai földgáztermelésnek megfelelő potenciálú biogáztermelés felfuttatásával, a keletkezett széndioxiddal régi kutak újbóli megindításával; - erdei, mezőgazdasági hulladék fűtésre hasznosításával, - a vésztartaléknak, vagy a zöldátmenet idejére működtetett hazai szénvagyon felhasználásával, stb.
Chekke-Faint
2024. szeptember 09. 14:07
Aki azt kérdik és az olaj? Az olaj árukapcsolással fog jönni, ha jön olaj akkor kapnak gázt is. Az ukránok minden orosz irány elvágtak maguk alatt....
Phm045
2024. szeptember 09. 13:58
"Kifelé viszont megy a gáz, mert Ukrajna már két éve kedvező gáztárolási konstrukciót kínál " Na arra kell vigyázni, hogy ezt el ne lopja a hohol....................
zrx8
2024. szeptember 09. 13:55
"Ukrajna már két éve kedvező gáztárolási konstrukciót kínál" ..na ja, everybody gangsta, amíg vissza nem szeretnénk kapni belőle..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!