Időseket hajszolhatnak a halálba a baloldali törvényjavaslat nyomán

2024. október 09. 09:13

Az eutanáziáról szavaznak Nagy-Britanniában, a törvényt beterjesztő, egyébként kormányzó Munkáspárt is igencsak megosztott, van aggodalom bőven.

2024. október 09. 09:13

Nyitókép: Unsplash/Jem Sahagun

***

Nemrég a Mandiner is összeállításában foglalkozott az eutanázia – pontosabban az asszisztált öngyilkosság – európai helyzetével.

Kontinensünkön Portugália mellett Spanyolországban, Belgiumban, Hollandiában és Luxemburgban legalizálták az eutanázia minden formáját. Franciaországban pedig élénk társadalmi vita zajlik a kérdésről. Svájc pedig egészen bizarr módon csatlakozott az európai hullámhoz: egy holland találmányt, egy 3D-nyomtatóval akár otthon is elkészíthető kapszulát engedélyeztek, amelynek segítségével segítő közreműködése nélkül bárki a halált választhatja.

Ezt is ajánljuk a témában

Most úgy tűnik, a briteknél is eljött az a pont, hogy törvényjavaslatot nyújtsanak be az eutanázia legalizálásáról – erről a The European Conservative című lap adott hírt.

A javaslatot október 16-án terjesztik elő az alsóházban, Keir Starmer miniszterelnök – akinek kormánya állítólag hajlandó gyorsított eljárásban szavazni és intézkedni a kérdésben – azt mondta, „nagyon örül”, hogy az ügy a parlament elé kerül. Ő maga egyébként már kilenc éve is támogatta a legalizálást egy akkori alsóházi szavazás során.

Hogy a kérdés mennyire megosztó, az is mutatja, hogy legalábbis papíron felfüggesztették a frakciófegyelmet: a munkáspárti miniszterek lelkiismeretük szerint szavazhatnak, nem kötelező a kormány irányvonalát követniük.

A lap ugyanakkor úgy vélekedik, hogy a legtöbb képviselő így fog tenni a pártból.

De nem mindenki: egy hónappal ezelőtt párttársuk, a munkáspárti Wes Streeting egészségügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy

a legalizálás oda vezethet, hogy idős embereket sürgetnek azért, hogy vessenek véget az életüknek.

Tekintettel arra, hogy a gyógyíthatatlan betegek ellátása az országban „silány”, a legalizálás következtében

„az emberek kényszeríthetők arra, hogy befejezzék az életüket”.

Váratlan szövetségese a Lordok Házának tagja, a volt paralimpikon Tanni Grey-Thompson, aki szintén aggódik, elsősorban „a kiszolgáltatott emberekre, a fogyatékkal élőkre gyakorolt hatása, a kényszerítő irányítás” és az orvosok kapacitásai miatt.

Egyelőre nem világos, kik lennének érintettek a legalizálásban –

egy 54 képviselőt tömörítő, egészen radikális kis csoport azt akarja elérni, hogy azok is szerepeljenek benne, akik nem szenvednek halálos betegségben.

Dame Meg Hillier munkáspárti képviselő a The Sun-nak vasárnap megjelent cikkében rámutatott, hogy a legtöbb országban a halálos betegeket célozza az intézkedés, Kanadában és az egyesült államokbeli Oregonban már akár anorexiás betegek is kaphatnak eutanáziát.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy Starmer – aki maga is régóta támogatója az asszisztált öngyilkosságnak – a saját szándékából állt elő most ezzel az intézkedéssel, vagy egy munkáspárti megadonor nyomására indította el az ügyet és gyakorol nyomást képviselőkre, hogy támogassák az aktív eutanáziát. Utóbbi elsősorban ellenzéki politikusok vádja. Jacob Rees-Mogg volt tory képviselő szerint a törvényjavaslat nyílt támogatása a törvényjavaslat mellett igencsak zárójelbe teszi a képviselők lelkiismereti szavazásának elvi lehetőségét.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csoda
2024. október 09. 12:18
Sátánista mocskok.
Dictator
2024. október 09. 10:06
"egy 3D-nyomtatóval akár otthon is elkészíthető kapszulát engedélyeztek" Most mi van? A kapszula egy gép, és a folyékony nitrogén kábítja el az embert, nem?
survivor
2024. október 09. 10:04
De a bevándorlókból HOGY lesz profit ?
Locomotive
2024. október 09. 09:53
Eutanázia, abortusz, LMBTQ+, illegális migráció, iszlamizáció, woke, cancel-"kultúra", drogok, genetikai módosítás (embriók szerkesztése, klónozás), mesterséges intelligencia, transzhumanizmus, vallásszabadság, fogyasztás, klíma/ökoterrorizmus. Ez a jövő, gyerekek, legyetek résen. Mi sem leszünk kivételek, csak max. balkáni stílusban nyomjuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!