Van egy rossz hírem: amelyik migráns egyszer bejutott, az nemcsak hogy marad, de a végén állampolgár is lesz

2024. szeptember 02. 05:25

Mohamed Mohamed 2000. január elsején született szenegáli állampolgárt bizony sosem fogja visszakérni Szenegál.

2024. szeptember 02. 05:25
Detention review at the BGH of the alleged Solingen perpetrator
Király-Kiss Miklós
Király-Kiss Miklós

Nyitókép: ULI DECK / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Európa hangos, újra hangos – no nem holmi zúgó forradalmaktól,

hanem az aktuális, ingerküszöböt még megugró, ugyan-ki-gondolta-volna és ezt-nem-láttuk-jönni kategóriás terrortámadástól.

Most épp az abszurditás netovábbjaként a késeiről híres Solingenben történt egy semmiféle mintázatba nem illeszkedő Einzelfall (egyedi eset), amikből – ahogy legutóbb említettük – lassan tényleg annyi adódik, hogy semmi hírérték nem marad bennük és már a címlapokra se kerülnek. Még a gondolata is lehangoló, ezért semmi kedvem utánanézni se, hány egyéb, semmiféle mintázatba nem illeszkedő Einzelfall sikkadt el Solingen árnyékában, mindenesetre a kaput alig elkerülő lövés kategóriájába tartozó bécsi, utolsó pillanatban lemondott Taylor Swift-koncertek sztorija is mintha már legalábbis több hónapos lenne.

A „döbbenten és értetlenül állunk a történtek előtt”, „imáink és gondolataink az áldozatokkal vannak” és hasonló frázisok mára üresen kongó bádogdobokká lettek – ha voltak egyáltalán bármi mások valaha is.

Ezt is ajánljuk a témában

A hangzatos politikus-szólamok ellenére megoldás még a láthatáron sem sejlik fel, ezért semmi előremutató nem várható az illegális bevándorlás több mint esedékes kezelésével kapcsolatban.

Az ok rendkívül egyszerű: visszatoloncolni csakis valahova lehet valakit, az ennek megfelelő papírmunka elvégzése után.

Márpedig nincs a világon származási ország, ami visszafogadna papírok nélkül, illegális bevándorlóként egy európai országba érkezett, majd ott találomra bemondott adatokkal regisztrált személyeket. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy (teszem azt) Németország kiállítja az egyszeri hazautazásra szóló okmányokat Mohamed Mohamed 2000. január elsején született (teszem azt) szenegáli állampolgár számára, majd jelzi a szenegáli külügy felé, hogy küldeni fogja az illetőt, mert elutasították a menedékkérelmét. Ha esetleg jön is válasz, az a borítékolható „sajnáljuk, de állampolgári nyilvántartásunkban ilyen adatokkal rendelkező személy nem szerepel”, ettől kezdődően pedig megáll a tudomány.

Aki egyszer bejutott, az bizony maradni fog, előbb-utóbb pedig állampolgár is lesz.

A legfontosabb ugyanakkor – ahogy Veczán kolléga írja a Kések Hosszú Éjszakájában –, hogy az egyszeri polgár ne kérdőjelezze meg a „semmi semmivel össze nem függ” Egyetlen Érvényes Igazságát, ne tegyen elhamarkodott lépéseket, ne tüntessen, ne követelőzzön, és ne is írogasson mindenféle összefüggésekről a közösségi médiába, mert az bűncselekmény. Méghozzá annak is a legsúlyosabb válfaja, a gyűlölet-kategóriájú: földön fekvő embert fejét rugdosva ölni lehet udvariasan is, mint Edward Norton az Amerikai Históriában – upsz, nem ide –, de egynémely kritikus gondolatnak a „közösségi” médiában hangot adni a legveszélyesebb bűncselekmények közé tartozik. Ha valakinek ismerős lehet ez az attitűd a „vó’t pofázni?!” kiemelkedően progresszív főtörzs-szövegéből, az talán nem teljes egészében a véletlen műve.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

A hagyományosan éles angol-német rivalizálás pedig ezügyben sem maradhat el, és úgy fest, mintha Nagy-Britannia a kanyarban kívánna előzni. Ismét Veczán kollégáé a szó: „az állam a lovak közé dobja a gyeplőt a közállapotokat illetően, mert nem tud vagy nem akar rendet tartani, ellenben az alapvetően törvénytisztelő állampolgárok vegzálásában nagyon is érvényesíti erőszak-monopóliumát, s különösen kíméletlen erővel sújt le azokra, akik mindezt kritikával illetik.”

Bár Gary Lineker örökbecsűje szerint a futball egy olyan egyszerű játék, ahol huszonkét ember kerget egy labdát, majd a végén mindig a németek nyernek,

ebben az esetben valós esély mutatkozik a fordításra, de legalábbis egy sokgólos döntetlenre.

Ahol ráadásul a ködös Albion távolról sem tegnap kezdte a nem-is-annyira-puha totalitarizmus-ügyi felzárkózást: a korábban az MCC Feszten is vendégeskedő Ed West már ez év elején kilométeres hosszúságú – magyarul is olvasható – gyűjtést publikált finoman szólva is véleményes esetekről az elmúlt évek terméséből. És bár a viszonválasz itt sem késett sokat (jó pap holtig tanul), mégis megállapítandó: itt bizony Illyés Gyula-i értelemben vett zsarnoksági szintlépés történik, méghozzá present continuous-ban.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Francesca Rivafinoli

Mandiner

Idézőjel

Ali szerint viszont ideje foglalkozni a migránsbűnözéssel is.

Zárójel: J.K. Rowling megpróbáltatásainak krónikája ugyanez pepitában, mivel ő is az Egyetlen Érvényes Igazság egy alaptézisét merészelte megkérdőjelezni,

ezért aztán tollba-szurokba forgatás után nyilvánosan megégetendő, mint boszorkány.

Zárójel bezárva.

„Mit is mondhatnék: igen, arrafelé tartunk” – ezt pedig Rajcsányi kolléga írta jó másfél évvel ezelőtt a Children of Men (Az ember gyermeke) apropóján. Az Alfonso Cuarón által P. D. James azonos című regényéből rendezett alkotás a nullás évek közepének meghatározó disztópikus filmélménye volt sokunk számára. Még az is lehet, hogy egymásról nem tudva ugyanazon mozi jórészt üres termében néztük.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Rajcsányi Gellért

Mandiner

Idézőjel

Káoszba tartó Európa, tömeges migráció, terrorhullám, Károly a király Angliában – épp öt évvel vagyunk a Children of Men film kora, 2027 novembere előtt.

„Angol kisváros utcáin Allahu Akbar kiáltozással felvonuló fegyveresek; paranoiás, állig felfegyverzett rendőrök; egymás torkának eső civilek” – szólt az eredeti filmszemle még 2006-ban, az UFi hasábjain. A kedves olvasó eldöntheti, melyik leírás-elem nem tűnik valószerűnek itt és most, 2024-ben.

S bár Sadiq Khan szerint a terrorizmus a nagyvárosi élet velejárója, egyre inkább lesz part and parcel a Southport- és Solingen-méretű helyek számára is.

A metropoliszok nem csupán méretükben, modelljeikben is egyre bővülnek, ugye. Mindeközben pedig az online nyilvánosságban, a pénzt és életet egyaránt követelő „közösségi” médiában minden szép és tökéletes: szabad országban szabad emberek szabadon azt mondanak és írnak, amit szabad.

Szóval igen, arrafelé tartunk – nem kicsit, nagyon. A jog és az általunk ismert normalitás talaján álló világ folyamatos, tolódó védekezéssel napról napra szorul vissza, hogy valamit még a kerítés mögé mentsen a már a kertek alatt kavargó káosz elől. A gazda bekeríti házát, s jöhet a vak kacaj ápolt növényeinkre. A Children of Men fakó világa egyre közelebbinek látszik.

Összesen 198 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. szeptember 02. 20:18 Szerkesztve
Mohamed és Kaptafa igyanaz, mint Musztafa.
Vasalo
2024. szeptember 02. 17:28
Söt még kap egy csomo pénzt a fiszkusztol, nehogy rosszul menjen a sora. A repülögëpen is egy 260x elkapott és megbüntetett gazembernek is 1000 euro ütötte a markát, ami Kabulban akár 3 évre is elég.
zimmezumm
2024. szeptember 02. 15:17
Ha megírtad a kommentedet akkor koppints a kommentek frissítésére és a három lehetőség közül válaszd a legújabb hozzászólások elö opciót. És rögtön láthatod a saját hozzászólásodat.
coyote-0
2024. szeptember 02. 11:29
"Király-Kiss Miklós" Ez álnév vagy valódi? A 77 magyar népmesék könyvben van egy ilyen című mese.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!