Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Itt a fordulat, óriási hírek érkeztek Németországból: Gürth úr ellen több eljárás is indult!

2024. június 29. 06:06

Ali szerint viszont ideje foglalkozni a migránsbűnözéssel is.

2024. június 29. 06:06
null
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli
Mandiner

(A nyitóképen Nancy Faeser, Németország belügyminisztere; forrás: AFP/ODD ANDERSEN )

Vannak olykor egészen bizarr együttállások, amelyek mellett még akkor is nehéz elmenni, ha az elemek külön-külön akár már az unalomig ismerősek –

egymás mellett, mintegy szinergiában ugyanis akár egészen új minőséget is képviselhetnek.

Ez a helyzet akkor is, amikor egy meleg nyári napon az alábbi öt hír sorakozik szorosan egymás mellett, legfelül a (szélsőségesen egyoldalúnak nem nevezhető) Die Welt címlapján.

1) „Kancellári expozé: »A régi jó idők nem térnek vissza« – mondja Scholz”.

2) „Bad Oeynhausen: »Hatalmas düh van bennem, de ez normális, ha az ember elveszíti egy gyermekét«”.

3) „Újabb mélypont: a polgárok 70 százaléka szerint nem ura az állam a helyzetnek”.

4) „Vasúti közlekedés: magasabb jegyárak jöhetnek, szűkebb kínálat mellett”.

5) „Wolmirstedti késelés: »Kifelé ezzel a söpredékkel« – az igazságügyi szervek vizsgálják a CDU politikusának posztját”.

Csemegézzünk belőle, kezdve a középsővel: egy friss felmérés szerint

a németek immár 70 százaléka, sőt, a kelet-németeknek egyenesen 77 százaléka véli úgy, hogy az állam nem képes úrrá lenni a problémákon és nem tudja betölteni feladatait

– különös tekintettel a migrációra és az oktatáspolitikára. Érdekesség, hogy miközben az arány évek óta folyamatosan romlik, a koronavírus miatti drasztikus lezárások alatt, amikor maszkban kuksolt otthon az ország, hirtelen 40 százalékig javult vissza, hogy aztán az élet újraindulásával ismét egyre inkább megrendüljön a bizalom az állam működőképességében.

Tény, hogy a karantén alatt nem voltak például érettségi bálok – múlt szombaton viszont egy ilyenre kísérte el húgát a húszéves német-lengyel-görög származású Philippos egy Bad Oeynhausen nevű város barokk palotájába, amelynek parkjában aztán hazafelé tartva

brutálisan agyonverte őt egy tíztagú „csoport”,

élén egy 2018-ban Németországba érkezett, és a rendőrség által (vagyon elleni bűncselekmények és kábítószeres ügyek miatt) már jól ismert 18 éves szírrel. Hogy az első számú gyanúsított állampolgárságára nézve szír, azt újságírók derítették ki, miután

a rendőrség eufemisztikusan „déli országból” származóként írta le a tetteseket.

Míg néhány héttel ezelőtt maga a kancellár és az államfő is elborzadva ítélte el, hogy néhány jól öltözött fiatal a „Németország a németeké, külföldiek kifelé” rigmust énekelte rá egy slágerre koktélozás közben Sylt szigetén, a Bad Oeynhausen-i bestiális gyilkosság nem érte el az ingerküszöböt – ki tartja már számon ezt a sok bonyolult településnevet. Egyébként is úgy egybefolynak ezek, nehéz követni.

Ha a belügyminiszter minden egyes szabadon lófráló közveszélyes bűnöző miatt folyton bocsánatot kérne, ideje se maradna arra, hogy a feladatát végezze,

akkor pedig hol lennénk!

Most például bölcsen előterjesztette azt a javaslatot, hogy aki illegálisan tartózkodó migránsként terrorista cselekedeteket dicsőít az interneten, az gyorsabban kiutasítható lenne – csakhogy Philippos gyilkosainak kommentelési gyakorlatáról semmi nem ismert. Ők csupán drogoztak és raboltak; Nancy Faeser újítása őket pont nem érintené. Pláne, mivel (bár pedzegetik) Szíriába egyelőre még nincs kitoloncolás.

Ezt is ajánljuk a témában

Az illetékes járási elöljáró, bizonyos Ali Doğan török-kurd származású, de már helyben született SPD-tag ugyanakkor rámutat:

ő már 15 éve is figyelmeztetett arra, hogy előbb-utóbb a migránsok is a jobboldalt fogják preferálni, ha a baloldalon következetesen elhallgatják a problémákat – és valóban, az újságírónak egy taxisofőr kérdés nélkül is elmondja, hogy mindaddig az AfD-re fog szavazni, amíg ki nem paterolnak az országból minden bűnöző külföldit.

Hasonlóan kipaterolást sürgetett a CDU egyik szász-anhalti politikusa egy azóta törölt Twitter-bejegyzésében a múltkori wolmirstedti eset kapcsán, ahol egy kerti meccsnézésre betörő afgán késelt – mondata miatt a politikus ellen gyűlölet-bűncselekmény gyanújával hivatalból eljárás indult, de

a Baloldali Párt egyik politikusa külön is feljelentette közösség elleni izgatás miatt.

Legalább ez a 62 éves Detlef Gürth úr ne jelentsen veszélyt a kitett, majd visszaszívott tweetjével a német társadalomra, ha már az ügyesen zenélő, a nyakában keresztet hordó Philippos gyilkosait nem sikerült időben lekapcsolni.

Ellenben jó hír, hogy a Frankfurtból az Északi-tengerhez közlekedő Intercity vonaton megszűnhet, vagy legalábbis jelentősen csökkenhet a késelés és a kalauzbántalmazás kockázata – a Spiegel értesülései szerint ugyanis többek között az a vonal is áldozatául eshet a Deutsche Bahn megszorító jellegű járatritkítási intézkedéseinek.

Ráadásul aki otthon marad és nem mocorog-lófrál össze-vissza, annak akár még az állam működőképességébe vetett bizalma is növekedhet.

***

 

 

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gytn
2024. július 01. 00:20
"A régi jó idők nem térnek vissza" – mondja Scholz. Ez olyan, mint amikor anno az SZDSZ kormányon mondogatta, hogy "az állam rossz gazda". És ez tény volt, amíg ők voltak hatalmon, és persze igyekeztek is csökkenteni az állami vagyont saját zsebük javára.
Ehetős Odó
2024. június 30. 17:15
Dajcsland kaputt.
balbako_
2024. június 29. 19:05
Nem értem! A bamba német morog, zúgolódik és szavaz ezekre a faszokra.
hahota-2
2024. június 29. 18:48
Ez csak a kezdet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!