Az ember gyermekének kora felé

2022. november 18. 10:46

Káoszba tartó Európa, tömeges migráció, terrorhullám, Károly a király Angliában – épp öt évvel vagyunk a Children of Men film kora, 2027 novembere előtt.

2022. november 18. 10:46
null
Rajcsányi Gellért
Mandiner

Káoszba tartó Európa, tömeges migráció, terrorhullám, high-tech diktatúra, demográfiai válság, divatba jövő eutanázia, kütyükbe menekülő kölykök, gettósodó nagyvárosok, Károly a király Angliában – épp öt évvel vagyunk a Children of Men kora, 2027 novembere előtt.

Nem mondom, hogy nem közeledünk hozzá a valóságban is.

Még 25 éves fiatalember voltam, amikor megnéztem ezt a filmet a budapesti éjszakában szinte egyedül egy kis moziban – azóta is össze-összevetem a valóság alakulását a film disztópikus világával, és nem leszek tőle vidámabb.

*

A film intrója

 

Szép emlékű elődlapunk, az Utolsó Figyelmeztetés már akkor is működő blogján így írtam akkoriban, 2006 télelőjén:

„Vagyok olyan szerencsés-szerencsétlen, hogy Orwell-rajongónak tekinthetem magam. Az 1984 tinédzserkorom óta a kedvenc regényem, így mindig is vonzottak a negatív utópiák. Ez persze lehet egyfajta perverzitás is, vagy éppen önterápia ahhoz, hogy a való világ hülyeségeit még csak a legkisebb rossznak tekintsem.

Nos, az Ember gyermeke című film nem segít ebben. 2027-ben járunk.

A világ anarchiába süllyedt, utolsó szigetként Anglia próbálja feltartóztatni a menekültek és a bevándorlók seregét, akiket internálótáborokba zárnak.

A legnagyobb baj viszont, hogy a nők ismeretlen okból meddővé váltak, és évek óta nem született gyermek a Földön. A kifelé-befelé börtönsziget Angliában egy alkoholista hivatalnok belecsöppen egy földalatti ellenálló szervezetbe, akik a jövő zálogát: egy várandós kismamát rejtegetnek. Viszont a születendő gyermeket az ellenállók saját politikai céljaikra akarják felhasználni, így a férfi és a kismama együtt próbálnak kimenekülni az országból, amelyben közben kitör az anarchia.

Angol kisváros utcáin Allah Akbar kiáltozással felvonuló fegyveresek; paranoiás, állig felfegyverzett rendőrök; egymás torkának eső civilek között kell megtalálniuk a kiutat a hajdanvolt európai civilizáció romjain. A hollywoodi kliséktől távol álló, felkavaró és elgondolkodtató jelenetek sorát tartalmazó Ember gyermeke messze nem első randis film, de mindenkinek ajánlom, akit érdekel, hogy mi is lesz Európával (velünk), ha a legrosszabb következik be.

A mozi után kész felüdülés volt a török étkezdék, a kínai boltok és az arab ABC-k között hazasétálnom a kihalt körúton.”

*

Migránsos jelenetek a filmből

 

Tizenhat év telt el azóta. Mindannyiunk életében, a világ nagy színpadán, Európa sokat látott földjén is. És mindannyian sokat láttunk időközben.

Migrációs válság lett a valóságban, fokozódó demográfiai válság a valóságban, terrorhullámok a valóságban, fokozódó high-tech ellenőrző rendszerek a valóságban, kütyükbe menekülés és halálkultusz a valóságban.

Igaz, a riksák még nem terjedtek el a londoni utcákon, mint a filmben, cserébe már indiai származású a brit miniszterelnök a valóságban. Aki viszont pont a józan ész és mérsékelt megfontoltság képviselője lehet ebben az egyre őrültebb korban. Talán, talán.

És igaz az is, hogy a filmmel ellentétben a britek már nem saját tengerparti városaikba zárják az illegális migránsokat, hanem inkább kitoloncolják őket egyenesen Afrika szívébe, Ruandába.

2006-ban is éreztem, hogy

ez a film a maga pesszimista jövőképével épp a legpontosabb jóslatot adhatja

arról, mit is hozhat a közeljövőnk számunkra.

Azóta eltelt a köztes idő több mint háromnegyede. Mit is mondhatnék: igen, arrafelé tartunk.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egripeti77
2022. november 18. 16:31
Engem ebben a filmben az a jelenet ragadott meg, amikor az óvónő/dadus elmesélte, hogy hogyan kezdődött az egész folyamat. Egyre kevesebb gyermek született, egyre kevesebb gyermeket hoztak, majd egy idő után már egyet sem. Kiürültek, elnéptelenedtek az óvodák. Végül gyerek híján bezárták őket. Még nézni is rossz volt, nemhogy átélni egy ilyen eseményt. A filmet részben London belvárosában vették fel 2005 őszén, láttam a forgatást.
bolá
2022. november 18. 14:35
Visszaugrottam a linkkel az ufi-blogra. nénike, ergé, tesz-vesz – akkor még lehetett a kommentárban intelligensen vitatkozni!
zsanett-kúnrum
2022. november 18. 12:42
elidőzni az apokalipszis szárnyás póniain az unikornis álmatag és renyhe szivárvány havasán az egyes ember belehal mindenbe aztán a főnix beragyog mindent mibe érdemes belehalni
dezilluzionista
2022. november 18. 12:17
Téves.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!