A Nyugat elöntötte pénzzel Ukrajnát, mégis közel a csőd

2024. augusztus 02. 10:00

Ukrajna rövid távon csődbe kerül, amely addig tart, amíg a magánkötvény tulajdonosok bele nem egyeznek abba, hogy 2027-ig elhalasztják Ukrajna adósságkifizetéseit.

2024. augusztus 02. 10:00
European Political Community (EPC) summit in United Kingdom

Nyitókép: Rasid Necati Aslim / ANADOLU / Anadolu via AFP

 

Ahogy a Mandiner is megírta: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán aláírta a külföldi adósság törlesztésének augusztus 1-től október 1-ig történő felfüggesztését lehetővé tévő határozatot. A szerdán aláírt határozat alapján Ukrajna nem fogja kifizetni az augusztus 1-jén esedékes, 2026-os lejáratú eurókötvény 34 millió dolláros kamatszelvényét.

Miután Oroszország 2022 februárjában megkezdte Ukrajna elleni invázióját, Kijev megállapodott hitelezőivel, hogy 2024. augusztus 1-jéig befagyasztja a mintegy 23 milliárd dolláros kifizetéseket. 

A Kijevnek a kifizetések elhalasztását lehetővé tevő törvény elfogadása azt jelenti, hogy Ukrajna rövid távú adósság csődbe kerül, amely addig tart, amíg a magánkötvény tulajdonosok bele nem egyeznek abba, hogy 2027-ig elhalasztják Ukrajna adósságkifizetéseit.

Ezt a lehetőséget a külföldi kormányok támogatták. Egy ilyen megállapodásnak kisebb hatása lenne Ukrajna hosszú távú hitelfelvételére, mintha nem születne megállapodás – írja az Radio Free Europe.

Ukrajna a háború miatt nehéz gazdasági helyzetben van, hiszen fenn kell tartania a hadsereget, miközben több millióan elmenekültek az országból. Az országot azok a hitelek és pénzsegélyek tartják a víz felett, amelyeket a nyugati hatalmak és bankok az elmúlt két és fél évben adtak Ukrajnának. Röviden átnézzük mi vezetett idáig. 

Ezt is ajánljuk a témában

Út a csődig

Mikor 2022 februárjában az oroszok inváziót indítottak Ukrajna ellen az ország gazdasága és pénzügyei összeomlottak, ami arra késztette az országot, hogy a teljes államcsőd elkerülése érdekében kérje az adósságfizetések befagyasztását – írja a Reuters, amely felállított egy időrendet az ország adósság problémájának kialakulásáról. 

2022 júliusában a Naftogaz volt az első ukrán állami szerv, amely az orosz invázió kezdete óta nem teljesítette fizetési kötelezettségét, miután a hitelezők nem támogatták a kétéves halasztást. Kijev ekkor arra kérte az Ukravtodor és az Ukrenergo állami ügynökségek által kibocsátott 1,5 milliárd dollár értékű kötvények tulajdonosait, hogy halasszák el a kifizetéseket – és ők beleegyeztek és Ukrajna tengerentúli magánhitelezői támogatták az ország azon kérését, hogy kétéves fizetési haladékot rendeljenek el a közel 20 milliárd dollár értékű nemzetközi kötvények kifizetésére. 

2023 márciusában IMF igazgatótanácsa jóváhagyott egy négyéves, 15,6 milliárd dolláros hitelprogramot Ukrajna számára az ország gazdaságának támogatására. 

Ukrajna ezt követően a 2024-es költségvetésében 44 milliárd dolláros várható hiányt határozott meg meg. 2024-ben Ukrajna tengerentúli kötvénytulajdonosai tárgyalásokat kezdtek egy hitelezői bizottság létrehozásáról az adósság átdolgozásáról szóló tárgyalások előtt. A tárgyalások végül ahhoz vezettek, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a kormány október 1-jéig felfüggeszthesse a külföldi adósságfizetéseket, ezzel megnyitva az utat a moratórium elrendelése előtt, amely hivatalosan is államcsődöt jelentene – írja a Reuters. 

A kötvénytulajdonosoknak még jóvá kell hagyniuk az üzletet, amit várhatóan meg is tesznek, bár a technikai részletek még hetekig eltarthatnak. 

A híroldal szerint a rövid távú fizetésképtelenség kevésbé lenne jelentős hatással a hosszú távú hitelfelvételi kilátásokra, mint egy olyan fizetésképtelenség, amelynél nincs kilátásban megállapodás. 

A javaslat értelmében Ukrajna kintlévő nemzetközi kötvényeit nominálisan 37%-kal csökkentenék, ami a kormány nyilatkozata szerint 11,4 milliárd dolláros megtakarítást jelentene Kijev számára a következő három évben.

Ezt is ajánljuk a témában

Hiába jön a nyugati segély

A nyugati segélyek jelentős része hitel, valamint katonai segély.

A Kieli Világgazdasági Intézet szerint az Ukrajnának nyújtott globális segélyek összege 2024. január 15-én elérte a 278 milliárd dollárt, azaz 253 milliárd eurót – írja az US News. A csoport az összes kötelezettségvállalást megpróbálja nyomon követni az Ukraine Support Tracker nevű programjában, amely az Ukrajnába irányuló katonai, pénzügyi és humanitárius segélyek kormányok közötti átutalásait tartja számon. 

Az országonként lekötött támogatások többsége az Egyesült Államokból érkezett, amelynek teljes támogatási kötelezettségvállalása mintegy 75 milliárd dollárra tehető.

Az Egyesült Államokat Németország és az Egyesült Királyság követi a legmagasabb kötelezettségvállalások tekintetében. Az Európai Unió egésze mintegy 93 milliárd dollárnyi támogatást vállalt Ukrajna számára. A támogatás típusa országonként eltérő, de a legtöbb esetben katonai vagy humanitárius jellegű. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csakegyittlako
2024. augusztus 05. 11:24
Van itt aki még emlékezhet a jóval a háború előtti időkre. Ukrajna sosem volt gazdag ország, (kivéve egy kis réteget). Korrupció, virágzó ukrán maffia, szegénység. Már jó régóta el vannak adósodva, ez nem mai keletű. Persze, az amerika báb EU ad nekik számolatlanul, mert a mások pénze sosem drága. Mindenhol mindenkinek elege van már ebből a cirkuszból, és abból is, hogy egy feneketlen zsákba szórják az adófizetők pénzét. Közben a tengeren túl meg ott dörzsöli a kezét a nevető harmadik . Ha Ukrajna csődbe megy, (már ott van szerintem) és ha marad még belőle valami ami Ukrajna lesz, akkor az adósrabszolga lesz amig él. Ugy fognak ugrálni, ahogy a hitelezők akarják. Ez jó amerikának, mert egy nyomorgó nép előtt könnyű jóakaró megmentőként megjelenni. Mocskos dolgok ezek, mert nem is igazán a háború fogja kicsinálni őket, az csak rátesz egy lapáttal. Munkás kézből alig fog maradni, hogy a szakemberekről ne is beszéljünk. De a pénzesek ott is időben le fognak lépni.
Csigorin
2024. augusztus 02. 12:24
zelenszkit ezert ki vonja felelossegre?
bondavary
2024. augusztus 02. 12:21
"fideath-7titi77 2024. augusztus 02. 11:14 Az Abramsekről: "Mondjuk a fronton vannak és aprítják az orosz hadianyagot? Talán azért nem tudnak az oroszok áttörni többek között? Hol a kurva anyádba kéne lenniük?" Gazdáid saját céljaik érdekében tovább hajtják Ukrajnát a pusztulásba. Ahol a lakosság már egyre kevésbé akar harcolni. Két és fél év háború után mit gondolsz: nem tudták, vagy nem is akarták, hogy Ukrajna győzzön? Mert a nyugatot egyik változat sem tünteti fel kedvező színben. Ez a lényeg, nem az az üres hőbörgés, amit itt előadsz.
drrc
2024. augusztus 02. 12:05
Pár éve sok kismajom erőlködött ezen a komment oldalon is, hogy dehogy ment vagy megy csődbe Ukrajna, meg hogy ők finanszirozzák a saját hadseregüket, meg mindent, stb. Azt, persze...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!