Retteghet fél Európa – felturbózták egyik legerősebb fegyverüket az oroszok

2024. augusztus 02. 07:49

Az F-16-os vadászgépek sincsenek tőle biztonságban.

2024. augusztus 02. 07:49

Nyitókép: X-fotó

Az Army Recognition arról írt, hogy maga Vlagyimir Putyin orosz jelentette be még 2024 júniusában, hogy az amerikai rakétatelepítésekre válaszul az oroszok is közepes, illetve rövid hatótávolságú rakétákat fognak elhelyezni szerte Oroszországban. Mint fogalmaztak, az egyik legfontosabb eszköz az idén tavasszal bemutatott Iszkander-1000-es lehet: 

mellyel gyakorlatilag Kalinyingrádból fél Európa elérhető lenne. 

A ballisztikus rakéta a nevéből adódóan ezer kilométeres körzetben tudja elérni a célpontokat, amely éppen a duplája az ukrajnai háborúban eddig bevetett Iszkandereknek. A Portfolio összeállításában felidézte, hogy Moszkva az elmúlt hónapokban előszeretettel vetett be a harcok során Iszkander és a Kindzsal rakétákat, mivel ezek ellen gyakran tehetetlenek az ukrán elhárító rendszerek. Sőt, azt is felismerték, hogy akadnak olyan területek, ahol lehet javítani a képességeiken, 

így növelnék a hatótávolságot, erősebb robbanófejeket kapnának és a légvédelem kikerülésének képességét erősítenék 

– írta a lap. Ezzel a tempóval összesen 900-1000, de akár 1200-1300 kilométeres távolságon belül tud pontosan becsapódni. A robbanófej mérete pedig 350 kilogrammos lesz. A felsorolt  tulajdonságok miatt a nyugati légvédelmi rakétarendszereknek pedig szinte semmi idejük nem marad észlelni és védekezni a rakéta ellen – tették hozzá.

A Portfolio végül arra is kitért, hogy az orosz erők vélhetően ezekkel az eszközökkel terveznek lecsapni az ukrán F-16-os vadászgépekre is, amelyek épp a napokban érkeztek meg Kijevbe.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 141 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
papy on board
2024. augusztus 02. 10:59
Remélem, Brüsszelre is jut majd néhány bomba. És váratlanul, hogy ne legyen idejük csendben elszökni, otthagyva a többieket. Ursuláék egyék meg amit kifőztek.
pandalala
2024. augusztus 02. 10:01 Szerkesztve
Kár izgulni, ha a NATO sokat kekeckedik, és majd úgy alakul, hogy be kell vetni ezeket, akkor úgyis kiderül hogy van-e ilyen, és hogy müxik-e .... Kovácsék meg, majd a saját szemükkel látják, vagy nem látják, megfele ....
Kovács Ubul
2024. augusztus 02. 09:57
A sokak által emlegetett valóságban a musZkák meglehetősen takarékosan bánnak az Iszkanderrel és jellemzően az értékelhető légvédelem által védtelen célpontok ellen vetik be.
remi
2024. augusztus 02. 09:53
Ruszki bloggereknél van pár fotó, gyakorlatilag annyi történt, hogy az iszkander hosszabb lett, nyilván a megemelt üzemanyag-mennyiség befogadására. A cikkben zagyválnak valami lérak-alkalmazásáról, ami kreténség, viszont a kazettás vagy nem kazettás fejű iszakanderek már több fulcrumot és egyéb gépet valamint reptéri radarokat és lérak egységeket elkaptak a földön. Nehéz lelőni, 5M körüli sebességgel közelít a cél felé, az már a hiperszonikus sebesség alsó határához közelít.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!