Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Rettegnek Orbán Viktorék új frakciójától a nyugati lapok – gyűjtésünk a sajtóvisszhangokról!

2024. július 02. 15:08

Nehezen emészti meg a progresszív média a valódi jobboldali összefogást.

2024. július 02. 15:08
null

Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

Teljesen meglepte a baloldalt, és komoly pánikot okozott a bejelentés, miszerint új képviselőcsoportot alapított Orbán Viktor miniszterelnök, Herbert Kickl az Osztrák Szabadságpárt elnöke, valamint Andrej Babis a cseh ANO párt vezetője. Ahogy az várható volt a baloldali média be is indította a nehéztüzérséget a Patrióták Európáért nevű képviselőcsoport ellen, amelynek minden esélye megvan arra, hogy valóban az Európai Parlament legnagyobb konzervatív ereje legyen, hiszen számos párt van, amely szívesen csatlakozna a magyar miniszterelnök frakciójához. 

Ezt is ajánljuk a témában

A legtöbb nyugat-európai médiumban kezdve a Szabad Európától kezdve át az Euractivon keresztül egészen a Guardianig a legtöbb cikk egyszerűen „szélsőjobboldalinak” titulálja az új formációt. Ez már csak azért is érdekes, hiszen Babis ANO nevű pártját nemrég a balliberális Renew frakcióból zárták ki, amiért jó kapcsolatokat ápol Orbán Viktorral.

Az egyik cikkben egyenesen azt írták:

Orbán egy csoportba került az osztrák és a cseh ultrákkal.”

Mások inkább azzal riogatnak, hogy az Alternatíva Németországért (AfD) is csatlakozni fog a frakcióhoz, amely emiatt lehet végül „vállalhatatlan”. Ezzel a kérdéssel a Mandiner is foglalkozott. Az AfD is jelezte már korábban, hogy nem kíván csatlakozni a csoporthoz, a Fidesz szerint ez fel sem merült. Az is elképzelhető, hogy az AfD saját frakciót alapít majd szuverenisták néven. 

Ezt is ajánljuk a témában

Számos cikk amiatt aggódott, hogy a magyar miniszterelnök és szövetségeseinek politikája „Európa ellenes” és lerombolja a liberális demokráciát, és ez növelheti a bizonytalanságot az Európai Unióban.

A spektrum másik végén azok a vélemények vannak, amelyek szerint az új frakcióval valójában semmi sem fog változni, hiszen Orbán Viktor van egyedül kormányzati pozícióban a frakcióban, – jelenleg – és egyébként is kevés képviselője lesz a csoportnak az EP-ben. 

Ezt is ajánljuk a témában

Több brüsszeli tudósító is igyekezett azt a narratívát erősíteni, hogy a frakció alapítása valójában gyengíti a jobboldalt az EP-ben, mivel az kihívást jelent a két jobboldali csoport, a Konzervatívok és Reformisták (ECR) és az Identitás és Demokrácia (ID) pártjainak is. Ezzel szemben kijelenthető:

a valóságban igazán az Európai Néppárt (EPP) aggódhat, amelyről nemrég az MCC kutatása bizonyította be, hogy noha jobboldalinak mondja magát, valójában minden fontos témában baloldali döntést hoz. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-115
2024. július 04. 14:59
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­­é­­k­­e­­­l­­­d­­­ ­­­a­ ­s­z­­­e­­­x­­i­­ ­­p­­­u­­n­c­­­i­m­­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­.­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­.­­­𝐅­­𝐔­­𝐍
nitsahon
2024. július 02. 21:17
Bidé Bandája ismét ELCSALJA a Wálastast az USA-ben? Shalom! ponuka
P_F_Juli
2024. július 02. 19:17
Mennyi pofázás volt arról, hogy Orbán Viktor pártját sehol sem fogadják szívesen....sőt elutasítják a csatlakozási szándékát..... Lehet, hogy nem is az volt a célja, hogy valahova csatlakozzon? Talán inkább megvárta, hogy hozzá akarjanak csatlakozni? Milyen érdekes lehet néha a világ......
llnnhegyi
2024. július 02. 18:01 Szerkesztve
Magyar Ondó Péter ezeket a dolgokat képtelen felismerni. Ezért bukik hamarosan hazánkban. Bűnöző fazon,alkat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!