Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Az AfD jelezte: nem csatlakozik az új jobboldali frakcióhoz, noha a Fidesz politikusai szerint fel sem merült az együttműködés lehetősége

2024. július 01. 14:54

A német jobboldali párt saját frakció létrehozásán dolgozik, de könnyen lehet, hogy magára marad.

2024. július 01. 14:54
New alliance of anti-EU and far-right parties from Austria, Hungary and Czech Republic in Vienna

Nyitókép: Askin Kiyagan/Anadolu via Getty Images

Nem fogunk hozzá csatlakozni rövid távon, de ki tudja, mit fogunk tenni közép- és hosszú távon” – nyilatkozta az Orbán Viktor és két pártvezető társa által bejelentett európai parlamenti frakció tervéről Alice Weidel. Az Alternatíva Németországért (AfD) társelnöke vasárnap beszélt erről – írja a német ARD-re hivatkozva a Zeit. A párt a hétvégén Essenben tarott tisztújító kongresszust, ahol többek közt Weidelt is újraválasztották.

Mint ismert Orbán Viktor vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetőjével (az ősszel esedékes választások esélyesével), valamint Andrej Babišsal, a Csehországban jelenleg a legerősebb ellenzéki ANO alapítójával közösen jelentette be, hogy új EP-frakciót alapítanak. 

Azóta számos sajtóhír és találgatás látott napvilágot a jövőbeni csatlakozók kilétét illetően. Hivatalosan eddig a portugál Chega elnöke nyilatkozta, hogy részt vesznek a szuverenista erők összefogásában. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az AfD társelnöke a Zeit szerint jelezte, hogy továbbra is új frakció létrehozásán dolgoznak, mert „nincs visszaút az ID-be”, és kizárta, hogy a frakció vezető erejével, a francia Nemzeti Tömörüléssel együttműködjenek. Majd hozzátette: „Nagyszerű, hogy a Fidesszel új EP-frakció jönne létre, de rövid távon nem csatlakozunk.”

Mindez azért meglepő, mert vezető fideszes politikusok többször is jeleztéj az elmúlt hetekben, hogy az AfD-vel való együttműködés nincs napirenden.

Legutoljára Gulyás Gergely június közepén hangsúlyozta: soha fel sem merült, hogy az AfD-hez csatlakozzanak valamelyik EP-frakcióban. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dixtroy
2024. július 01. 23:18
"Az AfD jelezte: nem csatlakozik az új jobboldali frakcióhoz, noha a Fidesz politikusai szerint fel sem merült az együttműködés lehetősége" - Tegnap megdughattam volna Demi Moore-t. - Nálad volt? - Nem, de felállt.
kar-6-alom
2024. július 01. 21:44
Nekem szimpatikus az AfD, eddig őszintén és lendületesen képviselték a jobboldalt. Egyáltalán nem érezném a velük való összefogást szégyentelinek. Egy szempontból van előnye az elutasításuknak, hogy jelzi az EU minden rétegének a Fidesz, hogy van tőlük sokkal jobbra is beszavazott párt a parlamentben, tehát le lehet szállni a FideSS vonatról.
flesh ripper
2024. július 01. 18:09
Az a baj a jobboldali, nemzeti pártoknál, hogy túl finnyásak, és túl érzékenyen rezonálnak A LIBERÁLBOLSI-LIBERÁLNÁCI-WOKE-LMBTQXYZ-KLIMATERRORISTA globalista háttérhatalmi érzékenyítésekre:((
balbako_
2024. július 01. 17:43
Attól még kívülről támogathatják a P E frakciót.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!