Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Pánikol a Politico Orbán szövetségesének diadala után

2024. július 02. 10:30

A brüsszeli portál szerint egy lépésre vannak a franciák egy keményjobboldali kormánytól.

2024. július 02. 10:30

Nyitókép: Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Úgy tűnik, pánik lett úrrá a nyugat-európai sajtón, miután lezajlott a francia nemzetgyűlési választások első fordulója, amelyen a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés a szavazatok 34,2 százalékával futott be az első helyen.

Ezt is ajánljuk a témában

Nemrég a Libération nevű francia baloldali lap közölt cikket, amelyben attól rettegnek, hogy a Franciaországban is az illiberálisok kezébe kerülhet hatalom, és Magyarország útjára léphet az ország.

Most pedig a Politico pánikol amiatt, hogy „Franciaország egy lépésre van attól, hogy a köztársaság modern kori történetében először szélsőjobboldali kormányt válasszon”. A lap szerint a július 7-én tartandó második forduló nemcsak Franciaország jövőjéről szól, hanem az EU második legnagyobb gazdaságának stabilitásáról, valamint a NATO és az Európai Unió politikai erejéről. 

A pártok vezetői sürgősen próbálják kitalálni, hogyan játszhatják ki a választási rendszert, hogy az általuk preferált eredményt érjék el”

– írta a Politico  ezzel kapcsolatban korábban a Mandiner arról írt, hogy Macronék egyelőre nem tudják, hogyan lehetetlenítsék el Le Pent, aki a magyar miniszterelnök szoros szövetségese. 

Ezt is ajánljuk a témában

A francia parlamenti képviselőket két fordulóban, 577 választókerületben választják. Az 577 választási körzetből 301-ben legalább három jelölt, általában a fő koalíciók – a Nemzeti Tömörülés (RN), Macron koalíciója és a baloldali szövetség – egy-egy jelöltje jutott be a második fordulóba.

Ezek azok a döntő csataterek, amelyek eldöntik a választás kimenetelét.

Az első fordulós eredményének köszönhetően az RN a legtöbb esetben vezet a versenyben, a kérdés már csak az, hogy mennyi körzetben és melyik jelölt lép vissza azért, hogy egy baloldali és egy jobboldali jelölt legyen a lehető legtöbb helyen.

A helyzet egyelőre nagyon bizonytalan, ezért az RN-re vonatkozó előrejelzések az első forduló után nagyon eltérők, a 230 mandátumtól a 310-ig terjednek.

Az abszolút többség biztosításához 289 mandátumra van szükség a Nemzetgyűlésben.

Ezt is ajánljuk a témában

Macron lenyeli a büszkeségét?

A második forduló legnagyobb talánya a fentebb feltett kérdés, hiszen sok helyen a Macron-féle Reneszánsz nevű formáció lett a harmadik. „Ilyen körülmények között Franciaország megérdemli, hogy ne habozzunk” – mondta vasárnap este Gabriel Attal miniszterelnök, aki felszólította a harmadik helyezetteket, hogy szálljanak ki a versenyből.

Az elnöki táborban azonban nem mindenki hajlandó meghajolni. Sok centrista politikusnak nem teszik a gondolat, hogy az Új Népfront nevű baloldali blokk, amelyet szélsőbalos Jean-Luc Mélenchon és az általa vezetett Engedetlen Franciaország (La France Insoumise, LFI) mozgalom irányít.

Szerintük minden politikai szélsőség ellen egyformán kell harcolni.

A szavazás első fordulója előtt Macron maga is odáig ment, hogy  szélsőbaloldali ellenfeleit a „szélsőjobboldalhoz” hasonlította, azt állítva, hogy sikerük polgárháborúhoz vezetne.

Ezt is ajánljuk a témában

Az óra ketyeg

A második fordulóba jutott jelölteknek kedd este 18 óráig (közép-európai idő szerint) van lehetőségük arra, hogy regisztrálják jelöltségüket.

Néhány Macron-párti jelölt már bejelentette, hogy követi a miniszterelnök utasításait, és még a szélsőbaloldali jelöltek javára is visszalép.

A teljes kép viszont homályos, Edouard Philippe volt miniszterelnök és Bruno Le Maire gazdasági miniszter is úgy nyilatkozott, hogy szerintük nem szabad az LFI-re szavazni – még a Nemzeti Összefogás ellenében sem.

Egyes jelöltek még azt is kijelentették, hogy a harmadik helyezés ellenére is versenyben akarnak maradni, még a zöldekkel és szocialistákkal szemben is.

A szélsőbaloldalon a szavazási utasítások világosabbak: Az Új Népi Front tömbjének minden vezetője felszólította a harmadik helyezetteket, hogy lépjenek vissza, ha körzetükben a Nemzeti Összefogás vezet.

Ezt is ajánljuk a témában

Hallgatnak-e a választók a politikusokra?

Még ha a pártok mindent meg is tesznek a Nemzeti Összefogás győzelmének megakadályozására, a második forduló kimenetele továbbra is bizonytalan.

A legutóbbi felmérés szerint négy szavazóból alig egy szándékozott követni a pártja által adott választási utasításokat.

Ráadásul a Nemzeti Tömörülés a második forduló óta kifejezte szándékát, hogy kész együttműködni más politikai formációkkal, – a Republikánus frakcióval – ha az szükséges a parlamenti többséghez. 

„Ha többlet támogatást kell találnunk, vállaljuk a francia nép iránti kötelességünket” – mondta hétfőn Sébastien Chenu, a Nemzeti Összefogás alelnöke. Tehát a Nemzeti Tömörülés is mindent meg fog tenni, hogy elérje a szükséges 289 mandátumot. 

A Politico szerint ez persze „bizonytalansághoz és zűrzavarhoz” vezetne, valamint azt jelentené, hogy Franciaországban a „szélsőjobboldal” venné át a hatalmat.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kir2vik
2024. július 02. 16:15
Szépen leírja, miért nem demokratikus egy választás.
ke1985
2024. július 02. 14:31
Némiképp vicces és komoly orgánumhoz méltatlan a fideszénél egy sokszorta nagyobb súlyú pártot úgy defininálni, hogy "orbán szövetségese". A megoldás Tabi László humorista anekdotáját juttatja eszembe, mely szerint életében egyszer focimeccset kellett közvetítenie a rádióban, de csak egyetlen játékost ismert a pályán, Zsengellér Gyulát. Úgyhogy az egész mérkőzést úgy tudósította, hogy "Zsengellértől jobbra kerül a ladba"... "a Zsengellértől balra álló játékos cselezget" stb. Ennél azért a mandiner többre is tarthatná magát.
2024. július 02. 13:50 Szerkesztve
O1Gtolvaj 2024. július 02. 11:33 "Orban szovetsegese, de nem akar a partcsaladba belepni! " Amíg meg nem nyeri a választást, addig nem. Kis előny, kis változás, nagy előny, nagy változás. Nem kell értsd gcitolvaj :)
B_kanya
2024. július 02. 13:48
A helytartó vinnyogása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!