Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Macronék nem tudják, hogyan lépjenek fel Orbán szövetsége ellen

2024. július 01. 18:42

Megosztottak a francia elnök emberei.

2024. július 01. 18:42

Nyitókép: Yara Nardi /AFP

 

Emmanuel Macron francia elnök legfelsőbb tisztviselői között mély megosztottság mutatkozik az előrehozott választások második fordulója előtt – írja az Euractiv.

A francia konzervatív jobboldal történelmi győzelmet aratott, a szavazatok 34 százalékát szerezve meg

 a június 30-i rendkívüli törvényhozási választások első fordulójában, míg a baloldali koalíció, a „Front Populaire” a második helyen végzett (28,1%), és Macron centrista pártja a harmadik helyre szorult (20,3%).

Ezt is ajánljuk a témában

„Célunk világos: megakadályozni, hogy a Nemzeti Tömörülés abszolút többséget szerezzen a Nemzetgyűlésben és az országot katasztrofális [politikai] programjával irányítsa. Egyetlen szavazat sem mehet a Nemzeti Tömörülésre” – mondta Franciaország miniszterelnöke, Gabriel Attal körülbelül két órával az első közvélemény-kutatási becslések közzététele után.

Az, hogy hogyan érjék ezt el, jelentős megosztottságot okoz az elnök pártján belül.

Macron centrista „Ensemble” koalíciójának kampánya egyszerre irányult mind a Nemzeti Tömörülés (RN), mind a szélsőbaloldali La France Insoumise (LFI) ellen.

Ezt keményen bírálták a baloldali politikai vezetők, akik azt állították, hogy a szélsőbal messze nem olyan veszélyes.

A közvélemény-kutatások közzététele után percekkel kiadott nyilatkozatában Macron azt mondta, itt az ideje a demokratikus és republikánus erők világos összefogásának, de

homályos maradt azzal kapcsolatban, hogy ez magában foglalja-e a szélsőbalt, ami antiszemita narratívát is terjeszt.

Attal végül pontosította az elnök álláspontját, megerősítve: azoknak az Ensemble-jelölteknek, akik a harmadik helyen végeztek a jobboldal és egy „Front Populaire” jelölt mögött, azonnal vissza kell lépniük a versenytől.

Nem mondta azonban, hogy ez magában foglalja-e a szélsőbal jelöltjeit.

Ez arra késztette Macron legközelebbi minisztereit és EP-képviselőit, hogy érthetőbb felvilágosítást kérjenek, utalva arra is, mivel a centristák súlyos vereséget szenvedtek, itt az ideje nyilvánosan megkérdőjelezni az elnök stratégiáját.

A cikk szerint Roland Lescure energiaügyi miniszter, illetv az EU nukleáris kérdésekkel foglalkozó politikusa felszólította minden kollégáját a [centrista koalícióból], hogy lépjenek vissza, ha harmadik helyen végeztek.

„A második fordulóban a Nemzeti Tömörüléssel szemben álló jelöltre kell szavazni, bárki is legyen az” – írta X-en Clément Beaune, korábbi közlekedési és EU-miniszter, Macron régi szövetségese.

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-113
2024. július 03. 16:06
🍓 ️ ­­­É­r­­t­­­é­­k­e­l­­d­­ ­a­ ­­s­­­z­e­x­i­­­ ­­p­u­n­c­i­­­m­­a­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­𝐍
kukasmacska
2024. július 01. 23:18
Vagyis a régi recept sokadszorra is. A "szélsőjobb" ellen fogjunk össze mi, tisztességes többiek. Hogy aztán mi lesz, az mindegy. Sokszor bevált eddig, majd kiderül, hogy most is működik-e.
tompika-2
2024. július 01. 21:42
Most már akár az ördöggel is összefognának, csak ne kerüljenek a történelem pöcegödrébe mindazután, hogy a megsemmisülés felé vitték el a francia hont és kultúrát. Ha most nem zavarják el a macaróni féléket, ha most nem adnak felhatalmazást a patrióta erőknek, akkor buzimuszlimfekaföld lesz a neve annak ami a gloár (gloire) földje volt egykor.
omega
2024. július 01. 21:36
Hogy mi van???? Ez a demokrácia a kibaszott unijóban? Ha a jobboldal 99%-kal nyerne, azt se fogadnák el! Hogy dögölne meg az összes barom állat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!