Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Választott Franciaország: Le Penék nyertek

2024. június 30. 20:10

Lezajlott a francia nemzetgyűlési választások első fordulója.

2024. június 30. 20:10
LE PEN, Marine
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Fotó: MTI/AP/Lewis Joly

Vasárnap tartották a franciaországi nemzetgyűlési választások első fordulóját. A választást Emmanuel Macron a június 9-ei európai parlamenti választás után írta ki, miután feloszlatta a Nemzetgyűlést.

A mostani választás vasárnap este 8 óra után közzétett első adatai szerint 

a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés a szavazatok 34,2 százalékával futott be az első helyen.

Az egyesült baloldal Új Népi Front nevű koalíciója a második lett 29,1 százalékkal; az Emmanuel Macron elnököt támogató pártok pedig 21,5 százalékot szereztek. Rajtuk kívül még a gaullista jobboldali Republikánusok értek el mérhető eredményt 10 százalékkal.

A részvétel rekord magasságú, 69 százalékos volt.

A fenti adatok alapján az első becslések azt mutatják, a Nemzeti Tömörülés 240-270 képviselői helyet szerezhet a Nemzetgyűlésben, míg a baloldal 180-200 helyet kaphat. Macron pártja 60-90 képviselőt küldhet majd a Nemzetgyűlésbe, a republikánusoknak pedig 30-50 hely juthat majd.

Emmanuel Macron francia elnök a választás lezárulta után rögtön meghirdette

„Nagy, demokratikus és republikánus” erődemonstrációt kell tartani Le Penékkel szemben. 

Macron azt szorgalmazta: széles szövetséget kell építeni a republikánus és demokratikus erők között. Hozzátette: a magas részvéte azt mutatja, hogy az emberek tisztázni akarják a politikai helyzetet. 

Marine Le Pen a választás utáni beszédében azt hangsúlyozta: a franciák a Nemzeti Tömörülést emelték föl és közben felszámolták Macron táborát. 

Le Pen az abszolút többséget jelölte meg célnak a második fordulóban,

hogy ezzel pártja megkezdhesse „Franciaország megjavítását és újrateremtse az egységet”. Le Penék azt szeretnék elérni, hogy a jövő vasárnapi második forduló után Jordan Bardellát, a Nemzeti Tömörülés vezető politikusát lehessen kormányfővé emelni Macron elnök mellé.

Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés potenciális kormányfőjelöltje is elmondta beszédét. 

„A franciák precedens nélküli reményt keltettek életre. Egy végső küzdelemre szólítom fel őket. Az elnöki tábor megbukott, nem nyerhet. A választás világos, két út van Franciaország előtt. A legrosszabbak szövetsége, ami romokba dönti az országot, vagy pedig a nemzeti egységé, amely helyreállítja a biztonságot és megvédi a munkahelyeket. A második forduló az egész ötödik köztársaság egyik legdöntőbb választása lesz” – jelentette ki Bardella.

A francia baloldal vezető politikusai rögtön a köztéren, a párizsi Place de la République-on mondanak beszédeket vasárnap este. 

Jean-Luc Mélenchon, a francia szélsőbal vezére üdvözölte Macron elnök pártjának „súlyos és vitathatatlan” vereségét. 

Szerinte Macron csapdát akart állítani a franciáknak az előrehozott választással, de a választók ki tudták kerülni a csapdát. Kifejtette: kivételesen intenzív második választási forduló következik most, és az embereknek az Új Népi Front és Le Penék között kell választaniuk. „Abszolút többséget kell adnunk az Új Népi Frontnak, mert csak ez az alternatíva” – jelentette ki Mélenchon.

A kétfordulós nemzetgyűlési választáson 577 képviselői helyről az egyéni körzetekben döntenek a franciák. Az abszolút többséget elérő jelöltek már az első fordulóban bejuthatnak a Nemzetgyűlésbe; ahol pedig csak relatív többségek alakultak ki, ott az első kettő, illetve a 12,5 százalékot elérő további jelöltek jutnak tovább a második fordulóba. A vasárnap esti eredmények és előrejelzések alapján a Nemzeti Tömörülésnek esélye van megszerezni az abszolút többséget.

 

 

Összesen 253 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-104
2024. július 02. 17:02
🍓 ️ ­­É­­r­­­t­­é­k­­­e­l­­d­ ­­a­ ­­­s­­­z­­e­­­x­­­i­­ ­­p­­­u­­n­c­i­m­­­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­­­𝐔­𝐍
Tiszafa
2024. július 02. 12:02
Nyertek, nyertek. Lófaszt se nyertek még. Ez csak a félidős állás.
palicsi-2
2024. július 01. 14:36
Mivel Le Pen-ék nyertek, ezért nem ők fogják adni az elnököt se, de kormányt alakítani sem ők fognak! A szélsőbal 28,1-29,1 százaléka pusz Macron pártja 20,3-21,5 százalék, tehát, a szélsőbal fog kormányozni! A libsi demokrácia, már csak ilyen!
primakut
2024. július 01. 09:43
Tiltsátok már le lécci a sexykitty-101-et.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!