Magyarország-bojkott: ellene vagy mellette? Alakul a lista

2024. július 19. 15:20

Példátlan diplomáciai adok-kapok alakult ki a magyar békemisszióból, mutatjuk, kik bojkottálják és kik jelentették ki, hogy mégis részt vesznek a magyar elnökség csúcstalálkozóján.

2024. július 19. 15:20
null

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

***

Tovább gyűrűzik a magyar soros elnökség elleni bojkott, ami eredetileg Ursula von der Leyen újraválasztási kampányának része volt. Emlékezetes: nemrég meglett a hetedik olyan ország is, amely jelezte, nem küld minisztereket a soros magyar elnökséghez kapcsolódó kormányülésekre, amiért Orbán Viktor az ukrán, az amerikai és a török elnök mellett az orosz és kínai vezetőkkel is tárgyalt.

Ezt is ajánljuk a témában

Ez az ország Dánia volt. Lars Lokke Rasmussen külügyér ugyanis kijelentette, csak köztisztviselőket utaztatnak Budapestre.

A dánok mellett a bojkotthoz csatlakozott

  • Svédország
  • Finnország
  • Észtország
  • Lettország
  • Litvánia
  • és Lengyelország.

A bojkott mellett más kellemetlenkedési lehetőségek is felmerültek, úgy mint a magyar elnökség idő előtti megszüntetése, vagy akár hazánk kizárása a soros elnökségből, amit a liberális Renew frakció igyekezett elérni.

S közvetlenül a jelenlegi csúcs kapcsán a Politicónak három névtelen EU-diplomata azt mondta, ha Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője hivatalosan is összehívja az összes külügyminisztert egy tanácsülésre a magyar külügyi csúcstalálkozóval egy időben, akkor nyilván arra mennek majd el a külügyminiszterek, vagyis formálisan nem bojkottálja a magyar elnökséget, de facto azonban mégis.

Ezzel szemben határozottan kiállt Magyarországgal szemben például Szlovákia. Peter Pellegrini szlovák elnök kijelentette,

Ezt is ajánljuk a témában

„nincs okuk büntetni egy EU-tag szuverén álláspontját”.

Emellett ott vannak az osztrákok, akiknél a koalíciós kormány nagyobbik pártja nem bojkottál, hanem részt vesz a magyar szervezésű eseményeken, míg a zöldek távol maradnak.

Ezt is ajánljuk a témában

Valamint Olaszország, Románia és Bulgária sem jelezte, hogy részt venne abban; s a német miniszterek is hallgatásba vagy találgatásokba burkolóztak, amikor az Euronews megkereste őket.

A Mandinernek adott interjújában a kormányfő politikai igazgatója, Orbán Balázs egy „hűhával" reagált a bojkottra, mondván, nem érez abban nagy drámát, ha miniszter helyett államtitkár érkezik egy közlekedési témájú uniós dosszié megtárgyalására, az ügymenet így is megy tovább.

A tagállamok többsége egyébként ellenezte a bojkottot az Euronews szerint.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 153 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­É­­r­­t­­­é­­­k­­e­­­l­d­­­ ­­­a­ ­s­­­z­e­­­x­i­ ­­p­u­n­­­c­i­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
iphone-13
2024. július 20. 09:18
VÉN RIBANC A SITTEN KELLENE ELROHADNOD
balbako_
2024. július 19. 21:24
De már messze nem vagyunk egyedül. Pedig úgy indultunk.
virag-os
2024. július 19. 20:04
Egyes országokban addig feszítik a húrt, gerjesztik a feszültséget és tesztelik az emberek tűrőképességét, amíg ellenük nem fordulnak. Vagy nagyon magabiztosak vagy nagyon ostobák. Majd kiderül mikor észlelik a valóságot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!