Kínát büntetné a NATO-főtitkár

2024. június 18. 17:26

Ha a globális hatalom nem fejezi be Oroszország támogatását, csúnya világ jön, legalábbis Jens Stoltenberg szerint.

2024. június 18. 17:26

Nyitókép: SAUL LOEB / AFP

 

A NATO vezetője elmondta a BBC-nek, hogy Kínának következményekkel kell szembenéznie, amiért támogatja Oroszország háborúját Ukrajna ellen, ha nem változtat magatartásán. Jens Stoltenberg szerint Peking „két lovat akar egyszerre megülni, támogatva Oroszország háborús erőfeszítéseit, miközben megpróbálja fenntartani kapcsolatait az európaiakkal is. Ez viszont hosszú távon nem működhet.”

Az interjú számos témát érintett, Stoltenberg beszélt nukleáris fegyverekről és védelmi kiadásokról is.

Megjegyezte, úgy tűnik, Oroszország nem kívánja lezárni ukrajnai háborút. A múlt hétvégén a Svájcban tartott békekonferencián több tucatnyi ország kötelezte el magát a Kijev támogatása mellett, de Oroszország felesleges időpocsékolásnak nevezte az eseményt. Moszkva csak akkor hajlandó békemegbeszéléseket folytatni, ha Ukrajna lényegében megadja magát.

Amikor arról kérdezték, mit tehetnek a NATO tagállamok Kína Oroszország támogatásával kapcsolatban, Stoltenberg elmondta, hogy 

tárgyalnak a lehetséges szankciókról.

Kijelentette, Kína „sok technológiát oszt meg, például mikroelektronikát, amely kulcsfontosságú Oroszország számára a rakéták és a fegyverek építéséhez, amiket aztán Ukrajna ellen használnak”. Hozzátette, hogy „meg kell fontolnunk valamilyen gazdasági lépést, ha Kína nem változtat a magatartásán”. 

Egyébként Pekinget már most is sújtja néhány szankció az oroszországi támogatásai miatt: múlt hónapban az Egyesült Államok bejelentette, hogy korlátozásokat vezet be mintegy 20 Kínában és Hongkongban működő vállalattal szemben. Kína azzal próbált védekezni, hogy nem értékesít halálos fegyvereket, és „körültekintően kezeli a kettős felhasználású termékek exportját”. 

Stoltenberg washingtoni látogatása akkor történt, amikor a Kreml megerősítette, hogy Vlagyimir Putyin kedden Észak-Koreába utazik. Ez már a kínai vizitje után történik. Putyin többször kijelentette, hogy a Nyugat hatalmi egyensúlya eltolódik, és azon dolgozik, hogy megerősítse kapcsolatait az azonos gondolkodású vezetőkkel.

Stoltenberg Joe Biden elnökkel is találkozott, és bejelentette, hogy több mint 20 ország tervezi, hogy idén eléri a védelmi kiadások 2 százalékos célját.

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

A háború nem konfekciótermék

Mivel igen sokan szekáltak ezzel a kérdéssel kapcsolatban, itt a válaszom, szokásom szerint köntörfalazás nélkül.

4 órája

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zavulon
2024. június 19. 16:51
Ha ez a NATO főtitkára lehet akkor milyen lehet a többi?
Marhagulya
2024. június 19. 16:01 Szerkesztve
Na ettől aztán összef..ta magát az összes kínai. Komolyan ott nyugaton ez elvárás, hogy minden vezető pozícióba idiótákat kell tenni?
imamalom
2024. június 19. 15:33
Innen ugat a kis dèzsa! Aztán egyszercsak arra èbred majd hogy a farkát mártogatják az èdes-savanyú szószba...
jandor
2024. június 18. 22:20
A North Atlantic ... mit akar Ázsiában?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!