Amerika diktálja a tempót: olyan gépet mutattak be, amiről mások csak álmodoznak (VIDEÓK)

2024. január 15. 05:34

Itt a világ első „csendes” szuperszonikus repülőgépe.

2024. január 15. 05:34
X-59 Quesst
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Több évnyi fejlesztési időszakot követően az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA) és a Lockheed Martin hadiipari cég bemutatta a nagyközönségnek legújabb projektjüket: az X-59 Quesst (Quiet SuperSonic Technology).

Ez lenne a világ első „csendes” szuperszonikus repülőgépe, ami azt jelenti, más sugárhajtású repülőgépekhez viszonyítva az X-59-es sokkal kisebb hangrobbanással képes átlépni a hanghatárt. (A NASA már nem is hangrobbanásról beszélt, hanem hangpuffanásról a pénteki bemutatón – a szerk.)

A hangsebesség mértéke (Mach-szám) függ a közegtől, amiben a hang terjed, valamint a terjedés körülményeitől, azonban nincs rá hatással például a légnyomás. Ha Mach-szám nagyobb mint 1 (körülbelül 1060 kilométer/óra), szuperszonikus repülésről lehet beszélni, ennek egyik kísérőjelensége a felszínen is hallható hangrobbanás, ami az emberi fül számára elviselhetetlen, 100 decibel feletti zajjal járhat.

Az X-59 Quesst annak kísérlete, hogyan lehet ezt a jelenséget a lehető legkisebb „zajra” csökkenteni. Most ez 75 decibelt jelenthet.

Amennyiben sikerrel járnak a tesztrepülések – az X-59 az Egyesült Államok előre kijelölt lakott területei felett fog repülni (16 ezer 800 méteres magasságban), hogy megnézzék, miként reagálnak az ott élők a repülőgép által keltett hanghatásokra –, szakemberek szerint az X-59 Quesst forradalmasíthatja a szuperszonikus repülést.

A lakosok visszajelzései kulcsfontosságúak lesznek, az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala (FAA) ezek mérlegelése után dönthet arról, hogy a „csendes” szuperszonikus repülőgép alkalmas-e a lakott területeken való használatra, megkaphatja-e az engedélyeket.

A szuperszonikus repülés előnyei között szerepel a gyors orvosi ellátás, a rövidebb szállítási idő, és természetesen a gyorsabb utazás lehetősége is.

Az X-59 Quesst 30 méter hosszú, 9 méter széles, és körülbelül 1489 kilométer/órás sebességgel képes repülni, köszönhetően a GE F414 típusú hajtóműnek. Gyártása során merőben új eszközökhöz nyúltak a mérnökök, használták például a kiterjesztett valóság technológiáját, robotfúrást és 3D-s modellezési technikát. A repülőgép furcsasága, hogy a pilóta nem lát előre – nincs szélvédő, előtte csupán egy tizenegyméteres orr terül el; ugyanakkor nem vakon kell repülni, hiszen egy eXternal Vision System (XVS) nevű rendszer mutatja majd a pilótáknak a fülkébe szerelt monitorokon, hogy mi van a gép előtt. Egyébként ennek a hosszú orr-résznek az a feladata, hogy „megtörje azokat a hanghullámokat, amelyek normális esetben egy szuperszonikus gépnél hangrobbanást okoz”.

Jim Free, a NASA munkatársa – akit a Híradó.hu idézett –, a kaliforniai bemutatón elmondta: „Az X-59-es még a többi kísérleti repülőgép között is különleges. Minden repülőgépnek, amely megkapja az X megjelölést, különleges célja van: az, hogy új technológiákat vagy aerodinamikai koncepciókat próbáljunk ki velük.”

Nyitókép forrása: Edwards Air Force Bace Facebook-oldal


 

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
iimre
2024. január 15. 10:17
"Búvár Kund január 15. 08:43 Nem túlzottan érdekel a technika, ennél fogva a hadtechnika sem, nem követem figyelemmel. Az okosoktól kérdezem, hogy az a »régi fajta« lopakodó létezik még? Gyártják ill használják? Tényleg komolyan kérdezem, nem iróniából." https://ujkor.hu/content/f-117
Uztu
2024. január 15. 09:42
Nekem gyanús, hogy azzal akarják eladni, higy csendes és nem azzal, hogy mennyi energiát takarít meg azzal, hogy el van kerülve a lökéshullám (ami maga a hamgrobbanás)
Búvár Kund
2024. január 15. 08:43
Nem túlzottan érdekel a technika, ennél fogva a hadtechnika sem, nem követem figyelemmel. Az okosoktól kérdezem, hogy az a "régi fajta" lopakodó létezik még? Gyártják ill használják? Tényleg komolyan kérdezem, nem iróniából.
B_kanya
2024. január 15. 08:18
Annyi haszna van, hogy az utasszállítók repülhetnek gyorsabban, kevesebb kerozin elégetésével. Már, ha lesz aki megveszi, mielőtt kiesik az ajtó...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik