Szembeköpik a balliberálisok a demokráciát

2023. december 05. 18:30

Szaporodnak azok a példák, amikor a balliberális elit és Brüsszel megpróbálták megakadályozni, hogy a választások győztese kormányt alakíthasson.

2023. december 05. 18:30
Kaszab Zoltán
Vasárnap.hu

„Spanyolországban a baloldali kormány bukása miatt kellett előrehozott választásokat kiírni, amely előtt sokáig úgy tűnt, hogy egyértelmű a kormányváltás, az emberek ugyanis nem kérnek többé abból, hogy a baloldal irányítsa országukat. A választásokon így nem meglepő módon a jobboldali Néppárt nyert, konzervatív lehetséges szövetségese, a VOX ugyanakkor nem szerzett annyi szavazatot, hogy közösen kormányt alakíthattak volna. Ki tudja milyen nyomásra a parlamentbe bejutott kisebb pártok többsége ugyanakkor mégsem a legtöbb voksot kapott jobboldali erővel, hanem a bukott szocialista vezetővel, Pedro Sanchezzel kezdett alkudozni. Így jöhetett létre a választók akaratát teljesen nélkülöző szövetség, amely ráadásul azért is sokba került a spanyoloknak, mert a katalánok támogatásáért cserébe Sanchez amnesztiát ígért a katalán függetlenségi mozgalom vezéralakjainak, nem kis felháborodást kiváltva ezzel országszerte.

Nem Spanyolország az egyetlen hely, ahol nem érvényesült a választáson kinyilvánított népakarat. Ez történt Lengyelországban is, ahol hiába nyert meggyőző fölénnyel a PiS, az emberek véleményét teljesen figyelmen kívül hagyva senki nem volt hajlandó a párttal a kormányalakításról tárgyalni. Ehelyett az országot hamarosan egy 3 pártszövetségből álló, valójában 9 párti (!), ideológiailag teljesen sokszínű koalíció irányítja majd. A leendő kormánypártok itt már a látszatra sem figyeltek, hiszen lehetőséget sem adtak a megegyezésre azzal a politikai erővel, amelyre a legtöbben szavaztak. Hasonló volt a cél Szlovákiában is, ahol a brüsszeli balliberális erők azt próbálták megakadályozni, hogy Robert Fico alakítson kormányt. Itt azonban Fico talált olyan pártokat, amelyek tiszteletben tartották a szavazók döntését és hajlandóak voltak megegyezni a Smer vezetőjével a közös kormányzásról.

És itt az újabb példa, Hollandia, ahol hiába nyerte meg toronymagasan a voksolást a konzervatív, migrációellenes és euroszkeptikus Geert Wilders, a pártok többsége már most kijelentette, hogy nem akar szövetségre lépni vele. Az majd a következő hónapokban dől el, hogy Wilders ennek ellenére tud-e kormányt alakítani, de az már biztos, hogy a balliberális média elkezdte támadni az embereit.

A helyzet az, hogy a balliberális elit nem tudja elviselni azt, ha nem az ő kegyeltjei nyerik a választást. Szerintük ugyanis a másik oldal csakis populista lehet, olyan politikusok, akik azt mondják, amit az emberek hallani szeretnének. Ugyanakkor éppen erről szól a demokrácia. Az emberek meggyőzéséről. A társadalom pedig dönt, hogy kit gondol hitelesebbnek, kinek a programjával tud azonosulni. És ma az látszik, hogy a liberálisokat Európa-szerte a pokolba kívánják.”

Nyitókép: JANEK SKARZYNSKI

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ekrü
2023. december 07. 07:32
Verdbenekhy 2023. december 06. 13:33 "egyikük 11 szavazatot kapott, a másik 3 együttvéve 29 szavazatot, akkor ki is itt a "győztes"? "- A győztes a 11 szavazatot kapott párt, hisz a másik 3 nem együtt indult, nem kötöttek választási koalát. Az már más kérdés, hogy ki tud kormányt alakítani, arra láthattunk példát nálunk is, hisz 2002-ben hiába a Fidesz nyerte a választást, az ellenzék alakított kormányt. Tehát ez alól Magyarország sem kivétel. Tessék szépen kiállítani hiteles pártokat és politikusokat és akkor meg lesz az eredmény. De jelenleg a magyarországi ellenzéki pártok összesen sem tudnak 50%-ot és plusz 1 főt prezentálni.
Verdbenekhy
2023. december 06. 13:33
Számoljunk! Ha 4 jelölt osztozik 40 szavazón és egyikük 11 szavazatot kapott, a másik 3 együttvéve 29 szavazatot, akkor ki is itt a "győztes"? És miért is ne foghatna össze a 29 szavazatot kapott három jelölt? Ha megegyeznek: teljesen jogosan övék a többség! Ez alól csak Magyarország a kivétel!
papamaci57
2023. december 06. 09:01
Tommaso remélem kialudtad magad, és ma reggel végre beveszed a gyógyszeredet.
Pelso j.
2023. december 06. 08:46
"választáson kinyilvánított népakarat" Nevetséges a kamuzásod, zoli. A ruszki meg a 'fehérorosz haverotok választási rendszerét és gyakorlatát meg kihagytad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!