Összegyűjtöttük egy csokorba Ukrajna és barátai (szinte) minden hazugságát

2023. november 25. 16:47

Ezekre mind sikerült rácáfolnia pénteken Zelenszkij frakcióvezetőjének.

2023. november 25. 16:47
ZELENSZKIJ, Volodimir; JOHNSON, Boris
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Óriási horderejű interjút adott tegnap az 1+1 televíziónak David Arahamija, az ukrán kormánypárt, a Nép Szolgája (Szluha narodu) parlamenti frakcióvezetője. Az általa elmondottakat péntek este lapunk is összefoglalta. Most pedig azt vizsgáljuk meg, miért rendkívül súlyosak Arahamija állításai az ukrán háborús retorikára nézve –

a frakcióvezetőnek ugyanis az ukrán és ukránpárti kommunikáció szinte összes kliséjét sikerült porrá zúznia.

Nem is úgy voltak Oroszország békefeltételei

Még a háború kitörése előtt hatalmas felhördülést keltettek Oroszország 2021 végi szerződéstervezetei, melyekkel egyrészt az Egyesült Államoktól, másrészt a NATO-tól kívánt biztonsági garanciákat kicsikarni. Ezek a szerződéstervezetek a NATO irányában azt is tartalmazták, hogy az 1997 előtt csatlakozott NATO-tagállamok ne állomásoztathassanak fegyverzetet az 1997 után csatlakozott tagállamokban, azaz ne lehessenek amerikai fegyverek Németországtól keletre.

Sokan ebbe az orosz javaslatba kapaszkodva próbálták megindokolni, hogy miért nem lett volna jobb ötlet a háború helyett inkább tárgyalással rendezni a helyzetet 2021 végén, 2022 elején – ez a nézet a Baltikumban és Lengyelországban uralkodó volt, de Magyarországon is voltak képviselői.

Lapunknak a Jelcin-kormány volt tanácsadója, a globális fejlesztéspolitika ikonikus alakja, Jeffrey Sachs sztárközgazdász nyilatkozta a nyáron, hogy ezt a feltételt nem kellett volna ennyire komolyan venni, mert nagy valószínűséggel Oroszország sem vette túl komolyan.

Ezt is ajánljuk a témában

„Nagy valószínűséggel alkualap volt. Én nem mentem volna bele, de tárgyaltam volna róla. Sok mindent letettek ugyan az asztalra, de a javaslattervezetben a nagy ügy a NATO-bővítés volt. A többi kérdésben csak meg akarták nézni, meddig mehetnek el. Közelről néztem az oroszok tárgyalásait, főleg harminc éve, amikor az orosz kormány tanácsadója voltam.

Az a technikájuk, hogy egy csomó erős követelést tesznek az asztalra, aztán jó néhányból visszatáncolnak”

– mondta akkor Sachs, aki folyamatosan az oroszpártiság vádjával szembesül.

Arahamija tegnapi interjújából azonban kiderül: igaza volt Sachsnek és mindenki másnak is, aki úgy látta, hogy Oroszország számára az ukrán semlegességen kívül minden más feltétel csak alkualap volt a nagy cél érdekében.

Az isztambuli tárgyalásokon „Oroszország célja az volt, hogy rábírjon minket a semlegesség elfogadására. Ez volt a számukra a fő: hajlandók lettek volna befejezni a háborút, ha elfogadjuk a semlegességet úgy, ahogy azt egykor Finnország tette. És ha kötelezettséget vállalunk arra, hogy nem fogunk belépni a NATO-ba” – mondta Arahamija,

hozzátéve, hogy az összes többi feltétel súlytalan „politikai-kozmetikai” ügy volt.

Miért nem tárgyal Ukrajna?

Tavaly április eleje óta egy logikai értékét tekintve rendkívül furcsa tézis tartja magát az ukrán és a nyugati nyilvánosságban – jelesül az, hogy Ukrajna a bucsai mészárlás miatt nem folytathat béketárgyalásokat Oroszországgal. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendeletbe is iktatta, hogy amíg Vlagyimir Putyin az elnök, nem lehetnek tárgyalások. Az elképzelés fonákságaira egy francia lapnak adott interjújában

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is felhívta a figyelmet: szerinte épp azért kellene tárgyalni, hogy elkerülhessük a Bucsához hasonló szörnyűségek megismétlődését.

Ezt is ajánljuk a témában

Október végén Gerhard Schröder német exkancellár alternatív magyarázattal állt elő: szerinte nem Bucsa miatt nem történt békemegállapodás az oroszok és az ukránok között, hanem azért, mert az Isztambulban már letárgyalt megállapodás aláírását az Egyesült Államok megakadályozta. Schrödert ukrán és nyugat-európai lapok többek között az ilyen kijelentései miatt szokták Putyin-közelinek, vagy egyenesen „Putyin haverjának” titulálni. Pártjából, a Német Szociáldemokrata Pártból 17 alapszervezet kirúgatni is megpróbálta, bár ez nem sikerült.

Ezt is ajánljuk a témában

Arahamija nyilatkozatából kiderült: Schrödernek bizony az utolsó betűig igaza volt. Arra a kérdésre, hogy miért nem írta alá annak idején Ukrajna az Isztambulban letárgyalt békemegállapodást, a frakcióvezető végül kibökte: azért,

mert Boris Johnson akkori brit miniszterelnök megérkezett Kijevbe, és kiadta a parancsot, hogy „nem fogunk velük semmit aláírni, hanem harcolni fogunk”.

Arahamija arról is beszélt, hogy Ukrajna nagy fegyverbeszállítói ezt a pozíciójukat továbbra is fenntartják – így azért nem tárgyalnak a békéről, mert amint ezt megneszelnék a nyugati támogatók, azonnal leállítanák a fegyverszállításokat.

Az ukrán demokráciát sem gondolták komolyan

Ukrajna feltétlen támogatását Nyugat-Európa és az Egyesült Államok legnevesebb kutatóintézetei és hivatalos helyei rendszerint azzal indokolják, hogy Ukrajna a szabad világ háborúját vívja, és a demokráciával küzd. A Stanford Egyetemen Olekszij Honcsaruk volt ukrán miniszterelnök a háború első évfordulóján aról tartott előadást, hogy 

ez nem területekért és erőforrásokért zajló háború, nem regionális konfliktus, hanem a szabadságért és demokráciáért zajló háború”.

Az Egyesült Királyság csehországi nagykövete a brit külügyminisztérium által megosztott véleménycikkében úgy fogalmazott, hogy „Ukrajna minden demokrácia nevében harcol”.

Anne Applebaum Kelet-Európa-szakértő, sztártörténész, a The Atlantic állandó szerzője pedig egy írásában arról értekezett, hogy „az autokrácia és demokrácia, a diktatúra és a szabadság közötti közötti évszázados harcban ma Ukrajna a frontvonal – és a mi frontvonalunk is”, ugyanis „ha Ukrajna sikerrel járna évtizedes harcában a demokráciáért, a jogállamért és az európai integrációért, az oroszok megkérdezhetnék: és mi miért nem így teszünk?”

Arahamija nyilatkozatából ugyanakkor kiderül, hogy ez is hazugság:

miután Ukrajnában a háborúra hivatkozva betiltották a politikai pártok egy részét, minden szinten lefújják a 2024-es választásokat is, sem parlamenti, sem elnöki, sem önkormányzati szinten nem élhetnek demokratikus jogaikkal az ukránok. A jelenleg hivatalban lévő tisztviselők mindenféle demokratikus legitimáció nélkül továbbra is hatalmon maradnak. A frakcióvezető szerint azért nem kívánnak választást tartani, mert „senki sem kényszerít erre minket”. 

Magára marad Ukrajna?

Először Valerij Zaluzsnij vezérkari főnök az ukrán hadsereg sanyarú helyzetéről szóló írásaival, majd Arahamija interjújával Ukrajna maga rombolja le az őt másfél évig körülvevő mítoszokat és hazugságokat, s ez minden bizonnyal nem független attól, hogy az ország lassan magára marad.

A BILD értesülései szerint Németország és az Egyesült Államok most arra készülnek, hogy választás elé állítják Zelenszkijt:

csak annyi fegyvert szállítanak neki, hogy meg tudja védeni a frontvonalat, de az előretörésben már nem támogatják. Így az ukrán elnök vagy asztalhoz ül az oroszokkal, vagy elfogadja, hogy a konfliktus de facto befagyott.

„Egyre egyértelműbbé válik, hogy a kancellári hivatal nem hisz az ukrán győzelemben, és nem is akarja azt” – mondta a BILD-nek a CDU honvédelmi szakpolitikusa, Roderich Kiesewetter volt német vezérkari tiszt.

Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Összesen 187 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szutykok
2023. november 26. 07:41
Az ukrán húsdaráló ezrével darálja le a ruszki orkokat, csak így tovább illibernyákok:DDD https://www.youtube.com/watch?v=h-DIY_jU0UI
Szutykok
2023. november 26. 07:35
Már kezdésnek is hazudik az illibernyák náci a kágébés tömeggyilkos törpe sose akart tárgyalni már évek óta készül Ukrajna lerohanására ez ténykérdés! Az ég kék a fű zöld az illibernyák mindig hazudik:D
Chekke-Faint
2023. november 26. 07:25
Ukrajna barátai? Én úgy tudom csak egy barátja van, a pénz. A barátja mögött állók viszont vissza akarják kapni ezt a barátot.
viator-11
2023. november 26. 04:14
Grün, a zöld halőr egyenruhában ugyanannak a Rothschild klánnak az érdekeit védi, (biolaborok vagy földszerzés és közvetve, EU-ba jutás) amely Rotschildok leszármazottja anyaként / gondozóként stb. Thunberg Grétát, a hasznos zöld debil lányt mozgatja. Valahogy ezek a szálak össze érnek. Bizonyára véletlenül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!