BREAKING: Bevallotta Ukrajna, hogy ha Isztambulban elfogadják a semlegességet, már rég béke lenne

2023. november 24. 22:30

A NATO-tagságról való lemondás volt az orosz elnök egyetlen békefeltétele – vallotta be David Arahamija, Zelenszkij frakcióvezetője, aki azt is elkotyogta, ki parancsolta meg nekik, hogy mégse kössenek békét.

2023. november 24. 22:30
SANDU, Maia; MICHEL, Charles; ZELENSZKIJ, Volodimir
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Mindent bevallott péntek este az 1+1 ukrán televízió Moszejcsuk+ című adásában David Arahamija, az ukrán kormánypárt, a Nép szolgája (Szluha narodu) frakcióvezetője: egyértelműen beszélt az orosz-ukrán béketárgyalások megszakadásáról, a béke áráról, a Nyugat beavatkozásáról és a 2024-es ukrajnai választásokról is.

Natalija Moszejcsuk műsorvezető megkérdezte Arahamijától, hogy miért szakadtak meg a Belaruszban, majd a törökországi Isztambulban zajló béketárgyalások 2022 tavaszán, azaz a háború elején. A frakcióvezető erre elismerte:

azért, mert Ukrajna nem fogadta el Oroszország egyetlen békefeltételét, jelesül azt, hogy az ország maradjon semleges, és ne csatlakozzon a NATO-hoz.

„Oroszország célja az volt, hogy rábírjon minket a semlegesség elfogadására. Ez volt a számukra a fő: hajlandók lettek volna befejezni a háborút, ha elfogadjuk a semlegességet úgy, ahogy azt egykor Finnország tette. És ha kötelezettséget vállalunk arra, hogy nem fogunk belépni a NATO-ba” – mondta Arahamija. A műsorvezető hitetlenkedő kérdésére, hogy valóban ez volt-e az egyetlen pont, a frakcióvezető megerősítette: valóban

ez volt Oroszország egyetlen komoly feltétele, a többi súlytalan „politikai-kozmetikai” ügy volt

a „nácimentesítésről” és egyebekről.

Moszejcsuk feltette a kérdést: miért nem fogadta el Ukrajna ezt az ajánlatot? Arahamija ezt hosszú csend után azzal magyarázta: egyrészt azért, mert ehhez meg kellett volna változtatni az alkotmányt, melyben szerepel, hogy Ukrajna NATO-tagságra törekszik; másrészt azért, mert nem bíztak abban, hogy az oroszok ezt követően nem támadják meg őket újra. A legizgalmasabb azonban Arahamija harmadik pontja, melyben megerősíti a Gerhard Schröder német exkancellár által október végén elmondottakat. Ukrajna harmadik oka arra, hogy ezt az egyetlen feltételt ne fogadja el, szerinte az volt, hogy

Boris Johnson akkori brit miniszterelnök megérkezett Kijevbe, és kiadta az ukázt, hogy „nem fogunk velük semmit aláírni, hanem harcolni fogunk”.

Ezt is ajánljuk a témában

Arahamija a műsorban emellett arról is beszélt: Oroszország bármikor kész volna tárgyalni velük a békéről. „Oroszország azonnal leülne a tárgyalóasztalhoz. Amint odahívjuk őket, másnap már ott ülnének”. Szerinte ennek az az oka, hogy az oroszok tudják: „amint elterjed a hír arról, hogy Ukrajna leült tárgyalni, minden (fegyver – a szerk.) szállítmány, amely így is késik, tovább »késne«”. Zelenszkij frakcióvezetője emellett arról is beszélt, hogy a jövő évben Ukrajnában semmilyen választás nem lesz, sem parlamenti, sem önkormányzati, sem elnöki, mert „senki sem kényszerít erre minket”.

A kormánypárt frakcióvezetőjén keresztül tehát az ukrán vezetés hivatalosan is elismerte: Oroszország részéről a béke egyetlen valódi feltétele az ukrán semlegesség lett volna, de ezt nyugati parancsra nem fogadták el.

További béketárgyalásokat pedig – az orosz hajlandóság ellenére – azért nem folytatnak, mert a Nyugat a fegyverszállításokkal zsarolja őket;

ha tárgyalnának, nem kapnának több fegyvert.

Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Kapcsolódó cikkek

Összesen 356 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. december 05. 14:01
Az egész egy óriasi anomália. Jelenleg azért öletik magukat, hogy később majd ne kelljen, de közben a halottak mellett még jobban amortizálják az országukat minden területen. Kegyetlen ébredés lesz ez az ukrán népnek, amikor rájönnek, hogy mások helyett halnak meg és még a túlélők is csak rabszolgák lesznek ugyanazon körök birtokában. Jelenleg azt hiszik, hogy az USA sokkal jobb birodalom mint a SZU, mert lehet utazni és van Coca Cola. Aztán amikor majd rájönnek, hogy a Coke elfogyott, lóvé az utazásra meg soha nem is volt.
formaegy-2
2023. november 26. 09:25
Boris semmi más csak az USA pincsikutyája. Richard H. Black (szenátor nyilatkozatból) "A döntés joga a békéről vagy háborúról Washingtonban van. Amíg mi azt akarjuk, hogy a háború folytatódjon, mi megvívjuk ezt a háborút az UKRÁNOKAT PROXIKÉNT felhasználva, és mi az utolsó ukrán haláláig fogunk harcolni. ... Az Amerikai Egyesült Államokat és a NATO-t nem érdekli, hogy mennyi ukrán hal meg. Sem CIVILEK, sem NŐK, sem GYEREKEK, sem KATONÁK. ... Biden bevallja: szerinte a NATO további, keleti irányú bővítése talán az egyetlen dolog, ami egy katonai válaszlépést szítana orosz részről. ... Consortium News: Biden Leyennel a szankciók bevezetéséről tárgyalt, amit folyamatosan kell "adagolni" ... Mark Espert (védelmi min.) "Az ukrán nép azt a piszkos munkát végzi, amelyet mi magunk itt, az Egyesült Államokban nem akartunk elvégezni, és ezért fogjuk továbbra is támogatni Önöket mindennel, amivel tudjuk, legyen szó lőszerről, fegyverekről, vagy hírszerzési értesülésekről" Ez a terrorista USA!
tapir32
2023. november 25. 22:16
Átvágták az ukránokat, amikor a hazájuk védelmét összekötötték a globalizált tőke érdekeivel. A tőkések az elhúzódó háborúban érdekeltek az ukránok a hazájukért halnak. Ebből a csapda helyzetből a mielőbbi tűzszünet és béke a kivezető út.
lob1977
2023. november 25. 19:59
https://www.pravda.com.ua/rus/news/2023/11/24/7430282/ Aki azt gondolja hogy ez orosz propaganda, akkor olvassa a propagandát ukránul. Ugyanez van leírva. Az X-en meg sok részlet fent van az 1+1 műsorból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik