Orbán Balázs: Ahhoz, hogy elkerülhessünk még több Bucsát, vissza kell térnünk a tárgyalóasztalhoz

2023. május 27. 13:59

A miniszterelnök politikai igazgatója a francia Le Pointnak adott interjút a háborúról, Ukrajna kisebbségpolitikájáról és a magyar-francia kapcsolatokról.

2023. május 27. 13:59
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

A Le Point című francia hírportál nagyinterjút készített Orbán Balázzsal, a miniszterelnök politikai igazgatójával. A lap úgy mutatja be Orbánt, hogy „családja pontosan ismeri a szabadság árát”, mert egyik nagyszülőjét öt évre bebörtönözték a szovjet korszak egyik sztálini típusú perét követően”.

Porosenko elrontotta, Zelenszkij semmit nem tett

Az interjúban először az ukrán kisebbségpolitika került terítékre. Orbán Balázs ezzel kapcsolatban világossá tette, „az előző, Porosenko-kormány alatt az ukránok megváltoztatták a kisebbségekkel kapcsolatos politikájukat”, és „a kisebbségekkel szemben ellenségesebbé váltak azáltal, hogy korlátozták az oktatáshoz való jogot vagy a magyar nyelvhasználatot”. Az ezt követő Zelenszkij-kormány pedig

és amióta a háború kitört, a helyzet csak romlott”, ugyanis „még arra is találtak időt, hogy tovább korlátozzák a kisebbségek jogait”.

Orbán hangsúlyozta, Magyarország nem leli örömét a rossz magyar-ukrán kapcsolatokban. „Nem szeretjük azt a gondolatot, hogy konfliktus alakulhat ki országaink között, de nem titkolhatjuk, hogy ez probléma, és ezt meg kell oldani” – szögezte le, hozzátéve, „nem értjük, miért olyan fontos, hogy az ukránok korlátozzák a kisebbségi jogokat, és miért nem összpontosítanak más kérdésekre”. Világossá tette azt is, hogy „addig nem tudjuk támogatni Ukrajna EU-tagságát, amíg az ukránok megnehezítik az ukrajnai magyarok életét”.

Nem az amerikai és az orosz narratívára

Az interjú leghangsúlyosabb témája a háború, melynek kapcsán a Le Point reagáltatta Orbán Balázst Orbán Viktor miniszterelnök katari beszédére. Az újságíró úgy fogalmazott, Putyin elnök nem tűzszünetet akar, hanem Ukrajnát szeretné leigázni, s „Orbán úr álláspontja nem veszi figyelembe ezt a realitást”.

Orbán Balázs szerint „a konfliktusban szereplő egyik fél sem akar tűzszünetet és békét, mindenkit be akarnak vonni a konfliktusba”, miközben „lehetetlen, hogy bármelyik fél megnyerje ezt a háborút”, ezért a katonai megoldás forszírozása helyett a tárgyalóasztalhoz kell visszatérni. A lap emlékeztette a miniszterelnök politikai iazgatóját, hogy a Putyinnal folytatott tárgyalások a bucsai mészárlás után maradtak abba, mire Orbán Balázs úgy válaszolt:

Hozzátette, „tisztában vagyunk vele, hogy minden érintett felet meg kell győznünk erről, mert az nem fog működni, ha csak az egyik fél állítja le a harci cselekményeket, miközben a másik folytatja. Ennek nem lenne értelme”. Szerinte „a háború minden szereplőjének abba kell hagynia a harcot”.

Ki a bolond?

A Le Point ezután Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szavaival szembesítette Orbánt: Stoltenberg szerint az ukránok megnyerhetik a háborút. Orbán Balázs hangsúlyozta, „mi úgy gondoljuk, hogy ez ellentmond a realitásoknak”. A lap ezután arra volt kíváncsi, bolondnak tartja-e Orbán Balázs azt a huszonhat másik EU-tagállamot, amely szerint igenis megnyerheti Ukrajna a háborút. A politikai igazgató azon túl, hogy leszögezte, „a Pápa például a mi oldalunkon áll, és tudja, ez mindig sokat számít”, világossá tette azt is: „a világ egészében a mi álláspontunk a többségi álláspont. Csak Európában vagyunk kisebbségben ezzel az állásponttal. Tehát meg is fordíthatnánk a kérdést: mondhatjuk-e, hogy a világon 150 ország bolond?”

Arra a kérdésre, hogy mit tenne Magyarország, ha Oroszország megszállná, Orbán Balázs azt válaszolta, felvennénk a küzdelmet és a NATO-szövetségeseinkhez fordulnánk”. A politikai igazgató hangsúlyozta: azzal, hogy az ukránok a harcot választották, „bátor döntést hoztak”, és azóta is „hősiesen harcolnak, humanitárius eszközökkel mi is segítjük őket”.

Nem kérdés, hogy az ukránok bátran harcolnak-e vagy sem, vagy támogatjuk őket vagy sem. A kérdés az: szolgálja-e a háború folytatása a nemzetközi közösséget? Erre a konkrét kérdésre a válasz egyértelmű nem” – tisztázta a magyar álláspontot Orbán.

Leszögezte azt is, hogy Magyarország nem fogja a háborúban sem Amerika, sem Oroszország álláspontját képviselni. „Ők részt vesznek ebben a háborúban. Logikus, hogy a saját narratívájukat hangoztatják. Mi semmilyen narratívát nem hangoztatunk” – mondta Orbán, aki elmondta, ehelyett „mi a térképet, a tényeket, a számokat nézzük: egy nagyon közeli háborúval nézünk szembe, amelyben két atomhatalom vesz részt, emberek ezrei halnak meg, Ukrajna negyede romokban hever. Nem látom, hogy ennek a konfliktusnak a folytatása hogyan szolgálja a nemzetközi közösség, Európa és Magyarország érdekeit.” Azt is elárulta, hogy Oroszországgal Magyarország a háború diplomáciai megoldása érdekében nyitva tartja a kommunikációs csatornákat.

A lap rákérdezett Orbán Viktor esetleges kijevi útjára is, de a politikai igazgató nem tudott az ügyben új konkrétumokkal szolgálni.

Orbán-Macron: politikai ellenfelek, európai partnerek

Az Orbán Viktor miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök közötti kapcsolatra rátérve Orbán Balázs elmondta, „nagyon jó személyes kapcsolatot ápolnak”, a magyar miniszterelnök „nagyra értékeli Emmanuel Macront, szeretnek olyan fontos európai kérdéseket megvitatni, amelyekben közös a véleményük”. Hangsúlyozta, Emmanuel Macron definíciója, mely szerint ők Orbán Viktorral politikai ellenfelek, de európai partnerek, „nagyon megfelel számunkra”, az együttműködésre pedig rengeteg lehetőség adódik: „Európa jövője, stratégiai autonómia, védelem, energetika, mezőgazdaság”.

A Le Point rákérdezett arra is, egy európai parlamenti frakcióban fog-e ülni a Fidesz a jövő évtől kezdve a fő francia ellenzéki párttal, a Nemzeti Tömörüléssel. Orbán Balázs erre távlatosan válaszolt. A jobboldal jelenlegi helyzete nem kedvez a konzervatívoknak. Megosztottak vagyunk, és ez probléma, mert az Európai Parlamentet a szocialisták és liberálisok uralják” – írta le az EP helyzetét, a Fideszét pedig úgy, hogy

Elmondta, „a németországi konzervatívok nincsenek jó passzban”, mert „a CDU továbbra is szeretne együttműködni a baloldallal”, s „az AfD-t karanténban tartják, és nem elég erős”, eközben „Franciaországban a konzervatív tábor ellenzékben van”. Orbán Balázs úgy látja, „Franciaország és Németország bevonása nélkül egyetlen pártcsalád sem lehet sikeres, Legalább a franciákat be kell vonnunk”, ezért „mindenkinek, aki a franciaországi konzervatív tábor sikerét akarja, részt kell vennie a megbeszélésen”.

A lap kíváncsi volt arra is, számolhat-e Ursula von der Leyen ismét Orbán Viktor támogatására, ha újból bizottsági elnök szeretne lenni. A politikai igazgató ezzel kapcsolatban inkább negatív jelzést küldött: „Ha újra meg szeretné kapni Orbán úr támogatását, Ursula von der Leyennek jobb munkát kellett volna végeznie az elmúlt évben, ha szabad így fogalmaznom. Egyelőre nem ez történik” – mondta Orbán Balázs.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. május 27. 18:35
"Orbán Balázs: Ahhoz, hogy elkerülhessünk még több Bucsát, vissza kell térnünk a tárgyalóasztalhoz" Ez a féleszű - akivel egy amcsi rapper nem állt szóba - hogy győzi meg az US adminisztrációját az ellenségeskedés felfüggesztéséről, ha a jenkik el sem ismerik, hogy háborúzó felek? Mit képzel magáról ez széllel bélelt fejű, fantaszta alak? Kik fognak vele tárgyaló asztalhoz ülni? Erre szolgálna a felújított, berendezett kastélyok ingyen osztogatása, korrumpálni a politikai semlegeseket és ellenfeleket? "Orbán Balázs elmondta ...... egyfajta ragasztónak tekintjük magunkat, amely képes egyesíteni a konzervatív tábor pártjait”. Aggódnak is mindnyájan, hogy hozzátok ragadhatnak, sok minden mással együtt. Erősen kétlem, hogy a plurális liberális Orbán a Vicctor vezetésére és hatalmi vágyai kielégítésére vágynának a valódi konzervatív pártok, elsőnek a hű barát Salvini, Morawiecki majd Meloni mondott erre nemet. Sőt másokhoz hasonlóan Janez Jansa sem követte a Fidesz az EPP-ből kilépését, Marie Le Pen pedig mindössze pénzautomatának tekintette a ragadós kezű Orbán gépezetet.
18.0 fok
2023. május 27. 17:47
az a túlbuzgómócsing mikor volt a tárgyalóasztalnál? nem túlozza el egy kicsit a jóeNberkedést?
káli
2023. május 27. 17:34
Orbán Bazsi leül a tárgyalóasztalhoz de ki áll vele szóba? Na meg miről fog tárgyalni?
mgyfree
2023. május 27. 17:16
Ahhoz, hogy elkerülhessünk még több Bucsát a faszi tudja mi volt Bucsában?!!!! Ott volt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!