„Tudjuk, hogy nem tudunk semmit” – viszont a PiS fogja a legtöbb szavazatot szerezni

2023. október 15. 11:07

Választási szakértővel néztük meg, hogy mégis mi várható a vasárnapi választáson. Győz-e Morawiecki, vagy épp Tusk alakíthat kormányt? Esetleg a Harmadik Út ül a trónra, mint nevető harmadik? És miért fontos a '39-es határ? Szerzőnk varsóból jelentkezik.

2023. október 15. 11:07
PiS-párti felvonulók a lengyel választások előtti napokban
Varga Mátyás Zsolt
Varga Mátyás Zsolt

Lengyelország választ – a helyzet pedig felmérhetetlen. Most (a hétvége folyamán) kampánycsend van, semmit sem lehet már se tenni, se mérni.

Annyi azért a pénteki számokból láthatóan erősen sanszos, hogy

a PiS fogja megszerezni a szavazatok legnagyobb részét, ellenben az kétesélyes, hogy ki fog tudni kormányt alakítani.

Marcin Palade, lengyel politikai-választási elemző beszélgetésünk elején leszögezte, hogy nagyon szoros a verseny (ezt mondjuk eddig is sejtettük), nagyon nagy a tét, a lengyel és a magyar közvéleménykutatás pedig nagyon hasonló: vannak a jobboldali, s vannak a magukat függetlennek nevező elemzők.

Ezt is ajánljuk a témában

Kétesélyes-kétesélyes, de a történelmen alapul minden

Kis történelmi kitekintéssel kezdte, ugyanis szerinte a mostani lengyel választási esélyek és a lengyel néplélek elemzéséhez elsősorban a történelmet kell ismerni. Palade rámutatott, hogy azok a területek, ahol a lengyel jobb- és baloldal erős területei közötti határ húzódott az előző választások során, valahogy pont ott fekszenek, ahol a lengyel határ volt 1939-ben.

Elemzése szerint ugyanis a Második Lengyel Köztársaság és a mostani Lengyel Köztársaság területi átfedésein hagyományosan erősebb a jobboldal, míg a baloldal a jelenlegi Lengyelország „maradék” területein erős – valamint a nagyvárosokban.

Megjegyezte, az első szabad választáson pont ezen a északi/nyugati „kiflin” nyert nagyot a centrum/liberális irány.

A liberalizmus elterjedéséhez szerinte az járult itt hozzá, hogy nagyon kevert a népesség, a lengyel történelmet sújtó különféle deportálások és áttelepítések miatt.

Példának az alsó-sziléziai vajdaság esetét hozta fel, ahol a népesség gyakorlatilag fele keleti gyökerekkel rendelkezik, s historikusan baloldali terület – amely hírnév most vasárnap se fog várhatóan megrendülni.

„Ahol a helyükön maradtak az adott terület lakosai, ott annál inkább jobboldaliak.

Minél mélyebb gyökerei vannak a lakosságnak, annál inkább jobboldaliak”

– értékelt.

Kaphat a PiS több szavazatot, attól még nem biztos, hogy nyer

Arányos választási rendszer van Lengyelországban – kezdte ismertetését Palade – 5% kell a pártoknak, 8% kell a koalícióknak, hogy bejussanak a Szejmbe. Eddig még valamelyest hasonlít a magyar rendszerhez, viszont ott már drasztikusan eltér, hogy egy-egy választási körzet nem egyenlő számú mandátummal rendelkezik. A legkisebb például 7 mandátumos, a legnagyobb pedig 20, így a 41 körzetben úgy kell felfogni a szakértő szerint, mintha 41 darab kicsi kis választás lenne. A mandátum-különbségek miatt így van, ahol az össz-szavazatok 4%-a is elég, van ahol pedig 12% kell ahhoz, hogy bejusson az adott képviselő.

„Tudjuk, hogy nem tudunk semmit” – szögezte le a helyzetet Palade. Egyrészt, a különféle mérések szerint bár a szavazatok többségét meg fogja a Morawiecki-féle párt szerezni, a PiS népszerűsége az eddigi minimumán van, nem lesz meg neki az elegendő mandátum, hogy kormányt alakíthasson – szám szerint a 231.

Másrészt két újdonság is van:

több mint hatszázezer külföldön élő lengyel jelentkezett, hogy szeretne levélben szavazni,

másrészt pedig tömegesen jelezték a lengyelországi lengyelek, hogy átjelentkeznek szavazni másik szavazókörzetbe, ami a helyi választási szabályok szerint azzal jár, hogy a szavazatuk az újonnan megjelölt körzet számaiba számít bele. (A legutolsó számok szerint több mint kétmillió lengyel döntött így.) A harmadik gond pedig az, hogy „még a leggazdagabb ukrán oligarcha se lenne képes annyi felmérést készíteni, hogy pontos legyez az országos eredményre” – ugyanis szinte mindegyik mérés vagy általánosít a szavazókörök mentén, vagy csak 1-1 kört vizsgál.

Nincs elég mandátum, három forgatókönyv van

Se a Morawiecki féle PiSnek, se a Tusk féle KO-nak, se a többi maradék pártnak nincsen meg a kormányalakításhoz szükséges mandátumszáma – a felmérések szerint. A Politico Poll of Polls adatgyűjteménye a PiS-nek 37%-ot, a KO-nak 30%-ot, a Harmadik Útnak 11%-ot, a baloldalnak 10%-ot, a Konföderációnak pedig 9%-ot mutat.

Palade szerint a Konföderáció mandátumai nélkül egyik oldal se lesz többségben, így „blokkoló kisebbség” lesz – csak hát az a kérdés, hogy mennyire fog egy irányba tartani a 9%-os párt, hiszen egy része nemzeti beállítottságú, a másik része pedig liberális. Lehet, hogy a PiS összeáll a Konföderációval, de az is lehet, hogy a Harmadik Úttal. Esetlegesen a KO áll össze a két kispárttal, így szerezve meg a kellő mandátumszámot. Harmadik forgatókönyvként, (bár csak 20% valószínűséget adva erre az esetre) megemlítette, hogy az sem zárható ki, hogy a három kispárt összeáll kormányzó erővé – minden azon múlik, hogy ki hány mandátumot nyer. Magyarán, lehet, hogy a választást megnyeri a PiS, de az igazi sakkozás majd csak akkor kezdődik, amikor hétfőn kijózanodnak a lengyel pártok s felteszik a kérdés maguknak: hogyan tovább?

***

Kövesse vasárnap 19 órától a Mandiner Facebook-oldalán vagy YouTube-csatornáján a lengyel választások eredményeit élő műsorunkon keresztül! 

Élő bejelentkezésünk során percről percre, több helyszínről is tájékoztatjuk Önöket a legfrissebb hírekről. Mindemellett a Mathias Corvinus Collegium szervezésében kerekasztalbeszélgetéssel készül Tóth Bálint, Szalai Zoltán, Szánthó Miklós és Magyar Levente. Stúdiónkban Mráz Ágoston Sámuel és Kiszelly Zoltán szolgáltatják a szakértői véleményeket, de elemzi az eseményeket többek között Kiss Rajmund, Demkó Attila és Somkuti Bálint is, akik az MCC-ből csatlakoznak majd be. Továbbá élőben kapcsoljuk Lengyelországot is: a Mandiner munkatársai a helyszínről szolgáltatják a helyiek reakcióit!

Facebook-oldalunk elérhetősége: https://www.facebook.com/mandiner.hu 

YouTube-csatornánk elérhetősége: https://www.youtube.com/@MandinerTV 

***

Addig is ajánljuk figyelmükbe hangoló videónkat, ahol minden fontos információt megmutatunk, amit vasárnap este előtt tudni érdemes!

 

Nyitókép: JAAP ARRIENS / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

 

Kapcsolódó cikkek a Lengyel választás aktában.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2023. október 15. 16:05
A holnapi lengyel lapok szerint Kaczynszki ellenzékben PiS-il tovább.
EX_Terminator
2023. október 15. 13:34
Nyernek vagy vesztenek, haladárkáim már semmit nem tudnak elérni csak a bajt csinálni. Vége a baromságaiknak, és megkezdődött a kijózanodás.
Nemkellnév
2023. október 15. 12:55
Megfogott az, hogy az úgy nevezett baloldal a nagyvárosokban erős. Miért is? Talán ott van az igazi lubickoló helye a senkiknek, a kivagyiknak, az értéktelen haszonlesőknek, a tutyimutyiknak, a lélekben hazátlan senkiknek, akiknek egyáltalán nem prioritás a lelkiismeret, a hazaszeretet, az erkölcs. Minél nagyobb a népsűrűség annál kisebb a személyre szabott érték. Tehát ebből milyen tanulság vonható le: aki összetartó, értékmegőrző hazában szeretne élni, az területén oszlassa minél jobban el fiait, lányait. A metro-gigapoliszok az emberiség csődjét jelentik.
auditorium
2023. október 15. 12:48
Postán szavazni lehet, főleg ha a posta pontosan kézbesit. A szavazók átjelentkezése azonban NEM minden EU-tagországban megengedett, mert csalásra adhat lehetőséget. Mindenki az állandó lakhelyén kijelölt körzetben szavazhat. Ingyen vasúti jegyet kap az, aki vidéken tartózkodik, de szavazni hazamegy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!