Nem kéne egyelőre bevonulni Gázába – mondta Washington Izraelnek

2023. október 23. 12:47

Kérdés persze, Izrael megfontolja-e a tanácsot.

2023. október 23. 12:47

A Gázai övezetbe hurcolt amerikai túszokról és az övezet palesztin civiljeinek nyújtott humanitárius segélyekről egyeztetett Joe Biden amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap esti telefon beszélgetésükön – jelentette az izraeli média hétfőn.

Joe Biden amerikai elnök vasárnap esti beszélgetésükön megköszönte Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek, hogy Izrael segítséget nyújtott két amerikai állampolgárságú túsz kiszabadításában a Hamásztól – derül ki a beszélgetés Fehér Ház által közzétett összefoglalójából. Péntek este a Hamász szabadon engedett a több mint kétszáz, Izraelből az övezetbe hurcolt túszból két amerikai állampolgárt, egy ötvenkilenc éves anyát és tizennyolc éves lányát.

Netanjahu megvitatta Bidennel a Hamász által fogságban tartott összes elrabolt túsz, köztük az amerikai állampolgárok szabadon bocsátásáért folyó erőfeszítéseket, és annak biztosítását, hogy az övezetben tartózkodó amerikai állampolgárok és általában az övezet lakói elhagyhassák Gázát.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal a megbeszélés után közleményt adott ki, amely szerint 

Izrael nem szállít humanitárius segélyt területéről Gázába, 

és az övezetbe máshonnan érkező dolgokat is felügyeli. „Izrael nem ad humanitárius segélyt Gázának, és megakadályozza, hogy mások felügyelet nélkül szállítsanak utánpótlást” – áll a közleményben.   

Időt nyerhet Izrael

Az Egyesült Államok azt tanácsolta Izraelnek, hogy halasszák el a Gázai övezetbe történő szárazföldi belépést, hogy

 időt nyerjenek az elraboltak kiszabadítására és a további humanitárius segélyek eljuttatására a palesztinokhoz 

– jelentette a Haarec című lapnak a washingtoni kormányzat több forrása. Ezzel időt nyernek a felkészülésre az Irán-barát milíciák stratégiai célpontok elleni lehetséges támadásai ellen is.

A források hangsúlyozták, hogy a Fehér Ház nem követelte a gázai szárazföldi hadművelet késleltetését, és továbbra is támogatja a lépést, valamint annak Izraelben meghirdetett célját, az iszlamista Hamász terrorszervezet felszámolását.

Az amerikai külügyminisztérium vezető tisztségviselői a New York Timesnak azt mondták, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter már néhány órával az október 7-i meglepetésszerű terrortámadás után beszélt Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani katari miniszterelnökkel, és már akkor felvetette az elraboltak kérdését.

***

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

***

Nyitókép: MATEUSZ WLODARCZYK / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP
 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
machet
2023. október 23. 15:32
Mi az hogy?Nagyon is.
Chekke-Faint
2023. október 23. 15:00
Van itt pár vagon lőszerünk, amit még Izraelből odadobálhattok. Majd utána...
SzkeptiKUSS
2023. október 23. 14:35
Csapdahelyzet. Ha bevonulnak, sok lesz a halott mindkét oldalon, ha nem, akkor a Hamasz erős marad és még csak időt sem nyernek.
survivor
2023. október 23. 14:29
europész Ez lesz....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!