Cenzúrázta az anya szót a német közszolgálati média

2023. április 05. 16:57

Nem tartották eléggé polkorrektnek, helyette a „szülést végző személy” kifejezést használták.

2023. április 05. 16:57
null

Készült az Alapjogokért Központtal együttműködve, a Bolond lyukból cikksorozat részeként.

A német közszolgálati ARD Tagesschau hírportálja a Szövetségi Családügyi Minisztérium egyik törvénytervezetéről szóló beszámolójában az anya szó helyett a „szülést végző személy” (németül entbindende Person) kifejezést használta. Miután több kritika és negatív visszajelzés érkezett a csatorna felé, utólag korrigálták a beszámolót, és azzal indokolták a furcsa szóhasználatot, hogy nem akartak senkit diszkriminálni. 

A Bild napilap kérdésére, hogy kit diszkriminálna az „anya” szó, már nem érkezett válasz. 

A Szövetségi Családügyi Minisztérium törvénytervezetében egyébként arról volt szó, hogy a  a gyermek születése után nemcsak az anyát, hanem partnerét is rendkívüli szabadság illeti meg a jövőben. 

Markus Söder a CSU bajor miniszterelnöke „woke-őrület”-nek nevezte az esetet, és nehezményezte, hogy az embereknek „ilyen ostobaságokért” kell fizetniük. Németországban ugyanis kötelező műsorszolgáltatási díjat fizetni a közszolgálati adókért.

Kristina Schröder CDU-s politikus, korábbi szövetségi családügyi miniszter szerint a közszolgálati média „meghajolt a radikális transzaktivisták egy kis csoportjának nyelvi dogmái előtt”. Hozzátette, ez a szóhasználat elfogadható egy queer-feminista aktivista csoportban, de az állami médiában nem.

Ursula von der Leyen COM-elnök is megszólalt az ügyben. Szerinte „az anyák mindig anyák maradnak, ezen a címen nem lehet javítani”.

Nyitókép: Pixabay

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2023. április 06. 12:46
Ezután csak szegecselnek. Nincs Fatermenet meg Muttermenet.
Zolt
2023. április 06. 07:23
Igen helyes irány. Viszon ott kellene elkezdeni ahol kezdődött. Azaz nincs homoszexuális. Helyette,fasszopó férfi.,nő esetében pucinyaló picsa. Hisz csak aktust /eseményt elvégző személy lehet. A pedo meg ugye túl alacsonykorú szexuális zaklatója,igy a gyerek szó is törlendő. Igy szabadon garázdálkodhatnak ezek a beteg elmék. Ma pl a gyerek azt talál meg a neten amit akar. Ha hetero és hetero dolog érdekli azt. Ha nem hetero azt, Ha valakinek a ló jön be arról talál. Elvileg megfelelő időben,ha nem avatkoznak bele őrűlt idióta semmirekellő emberek. Szerintem,ha nincs anya,nincs apa,nincs gyerek,ha nincs gyerek nincs család sem. Elindul a rabszolgaság ,rabszolga nők férfiak akiket a buzik irányitanak,mint munka egyedeket... Kb
Upuaut
2023. április 06. 07:04
A németek hülyék, ha ezt következmények nélkül hagyják.
krampus
2023. április 06. 02:16
Mikor fogjak kitorolni oket a konyvekbol, zenei darabokbol? A Ramstein is atirhatja a Mutter cimu szamat, az elfogadas jegyeben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!