Somkuti: Mire a 178 német Leopard 1-es megérkezik, vége lesz a háborúnak

2023. február 08. 11:24

A hadtörténész elmondta, vajon belesodródnak-e a németek a háborúba az új Leopard 1-es ígéretcsomaggal, ahogy azt is, mit kell csinálni még ezekkel a tankokkal, és mennyire használhatóak.

2023. február 08. 11:24
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

A német szövetségi kormány biztonsági tanácsa kedden jóváhagyta összesen 178 darab Leopard 1-es harckocsi leszállítását Ukrajnának – írtuk a Der Spiegel értesülése alapján. Ez sokkal több, mint amennyiről eddig szó volt.

A németek pár napja még 29 darab szállítható Leopard 1-esről, és 88 darab felújításáról beszéltek. Emellett a németek 14 modernebb, 2A6-os Leopardot is ígért Ukrajnának. A 178 Leopard 1-es harckocsit a raktárakból szedik elő, írja a lap: ebből 88 Olaszországból érkezik vissza Németországba. Állítólag a német kormány állja a teljes számlát: a felújítást és szállítást. A 178 Leopard leghamarabb 2024-ben érkezhet Ukrajnába.

Régi konstrukció

A Leopard 1-es ugyanúgy hatvanas évekbeli konstrukció, mint a nyugati elemzők által kinevetett T 62-es, amit jellemzően a szakadárok kaptak meg – mondja a Mandinernek Somkuti Bálint hadtörténész, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója.

Szerinte a kérdés az, hogy az amúgy vékony páncélzatú jármű milyen műszerezettséget kap és milyen fegyvert. Ha jót, akkor képes lehet megállni a helyét modernebb orosz eszközökkel szemben is. Ehhez meg kell erősíteni a páncélzatát és a 105 milliméteres ágyúját, és a műszereit is ki kell cserélni. Ez azonban nagyon sokba kerül, és nagyon hosszú idő. Nem véletlen, hogy idén nyárig eredetileg csak harminc darabot ígértek.

A kiképzési idő biztos, hogy legalább hónapokba telik, különösen is azért, mert az ukránok által megszokottnál teljesen eltérő felfogásban épített járműről van szó. Ha teljesen új kezelők kerülnek bele, akkor ez hat hónapot is igénybe vehet, ha viszont olyasvalaki vezeti, aki már irányított harckocsit, és tudja, hogy az teljesen máshogy viselkedik, mint egy busz vagy teherautó, akkor valamivel kevesebb.

Óriási előnye a Leopard 1-nek, hogy 40-45 tonnás súlya miatt a jelenlegi ukrán logisztikai eszközökkel együtt is használható

– tette hozzá Somkuti. – Ez a felismerés tükröződik abban, hogy nem küldenek nehéz, 70 tonnás nyugati járműveket, hanem a könnyebb eszközöket küldik.

Belesodródnak-e a németek a háborúba?

Mivel ebben a háborúban nem volt hadüzenet, ezért lehetetlen megállapítani, hogy mit tartanak casus bellinek az oroszok – jegyezte meg Somkuti. – Minden eszkalációra, ami érintette őket, határozottan és durván reagáltak, amire a legjobb példa a Kercsi-hidat ért támadás, ami után elindult az ukrán infrastruktúrát érő támadások sorozata.

Nem hiszem, hogy a Lepoard 1-esek átadásával a németek közvetlen háborúba sodródnának – jegyezte meg Somkuti. – Az orosz nyilatkozatok alapján ez akkor következne be, ha olyan eszközöket szállítanának nagy tömegben, ami rosszul érintené az orosz terveket: például légvédelmi eszközöket vagy százas nagyságrendben modern harckocsikat, vagy megjelennének közvetlen harcolóként is – ez a lengyelekre is vonatkozik.

A Leopard 1-esek átadása nem csökkenti a német haderő harcértékét, mivel többségüket már húsz éve kivonták a forgalomból,

s gyakorlatilag rossz körülmények közt álltak, azaz a felújításuk is időt vesz majd igénybe. Ez is oka annak, hogy csak harmincat ígértek nyárra, ami kevesebb, mint egy harkocsizászlóalj.

Engem meglepne, ha ez a háború áthúzódna jövő évre, amikor a legtöbb megérkezhet a beígért 178 harckocsiból – tette hozzá a hadtörténész. 

Nyitókép: AFP / Patrik Stollarz

Összesen 222 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Madasa Hatter
2023. február 08. 18:56
Pont ugyan úgy fognak égni ezek a tankok is mint a korábbi 1100 db nincs semmi különbség
390 ft
2023. február 08. 14:52
Ennyi tankkal simán beveszik Moszkvát az ukrán hazafiak.
Elmekortan
2023. február 08. 14:49
Nem kell betojni Soros sereg. A lengyelek, finnek, baltiak már beöltöznek Zseléhez. Egy kis kokó nekik, meg sem állnak Kuszkig.
roughneck
2023. február 08. 14:19
Mire megerkeznek a nemet tankok, az oroszok keszseggel atveszik oket, mint hadizsakmanyt. Ne kapkodjatok el faszfejek! Olyan szanalmas faszfejek vagytok, hogy elhanyom magam toletek! Magatehetetlen szerencsetlen hulyek! Adolf forog a sirjaban, nyunyukek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!