Cunk on Earth – szemtelenül vicces áldokumentumfilm született

2023. február 02. 19:45

A Cunk on Earth szürreális tudósinterjúi tényleg szórakoztatóak, miközben azért „A Tudomány” körül napjainkra kialakult áhítatos légkörbe is belepiszkálnak.

2023. február 02. 19:45
null
Greczula Levente László

Az egyszeri nézőnek minden oka megvan arra, hogy fenntartásokkal kezeljen egy 2022-es BBC-mockumentaryt. A szigetország közéletében egyre több a tabutéma, egyre kevesebb dologgal lehet általánosságban viccelni, ennek megfelelően rengeteg, humorosnak szánt produkció csap át unalmas jóemberkedésbe, esetleg a végletekig kitolt ingerküszöbű, ráadásul ideológiailag is képzetlen társadalmi rétegek, például a fehér emberek, az apák vagy a templomba járók „felvilágosult” fikázásába.

A Netflixen január vége óta nézhető Cunk on Earth („Philomena Cunk szerint a világ”, de a magyar interpretációt inkább érdemes hanyagolni) nagy vállalása az, hogy

öt részben „bemutatja” az emberiség történetét egy reménytelenül buta, tudatlan és bunkó riporternő,

a Diane Morgan által megformált Philomena Cunk vezetésével.

Cunk Morgan állandó karaktere, aki a korábbi, brit belpiacra szánt sorozatokban Shakespeare korát és a szigetország viselt dolgait is „bemutatta” már. Az univerzálisabb tartalmú Cunk on Earthnél sem változtattak a formátumon, vagyis a műsorvezető elismert tudósokkal beszélget, akik többé-kevésbé jól reagálnak Cunk néha egészen szürreális kérdéseire.

A műfajban nyilvánvalóan nem könnyű újat mutatni, főként a fentebb vázoltakat tekintve – húsz éve Sacha Baron Cohen

Ali G-ként még megkérdezhette egy feministától, hogy a feminizmuson kívül milyen hobbijai vannak még,

de hasonlóval ma már nem lehet viccelni, ami talán nem is mindig akkora baj.

 

A Cunk on Earth nem is akar annyira megosztó lenni, mint Cohen karakterei egykoron, a műsor viszont így is szórakoztató, s talán nem is csak azoknak, akik egyébként szeretik ezt a fajta angol humort. A „buta, de öntudatos műsorvezető beszélget az okos tudósokkal” önmagában is komikus alapállás, a Cunk on Earth viszont öt rész alatt sem válik kiszámíthatóvá vagy sablonossá, ami legalább annyira köszönhető Diane Morgan kitűnő alakításának, mint azoknak a megszólalóknak, akik annak ellenére is komolyan veszik a szerepüket, hogy természetesen tudják, hogy egy mockumentary szereplői.

A sorozat kellemes paródiája azoknak a fontoskodó dokumentumfilmeknek, amikből végül semmi új nem derül ki, s persze oda-odaszúr a műfaj kliséinek, mint a David Attenborough-féle szóvirágoknak is. Philomena Cunk gyakran egészen közönséges kérdései

teljes természetességgel piszkálnak bele „A Tudomány” és a „tudományvallás” körül napjainkra kialakult, ünnepélyes légkörbe,

sőt, még ha nem is túl határozottan, a készítők az „a Twitteren olvastam”-féle bölcsességekkel felvértezett woke aktivisták kifigurázását is bevállalják.

A Cunk on Earth eredeti nyelven egy jól működő, viccesen abszurd áldokumentumfilm kitűnő nyelvi humorral és Diane Morgan remek játékával. A szerethető összképen az alkalmanként közönséges humor és a káromkodások – ez utóbbira a honi jobboldali közönség egy része az utóbbi időben módfelett különös érzékenységgel reagál – sem tudnak sokat rontani. A Cunk on Earthön valóban lehet jókat nevetni, ez pedig egy olyan sajátosság, ami a kortárs vígjátékok és kabaréjelenetek többsége közül kiemeli, nyomasztó hétköznapjainkban pedig jó választássá teheti ezt a mockumentaryt.

 

A nyitóképen: Philomena Cunk. Fotó: YouTube/BBC/Screenshot

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Alcofrybas
2023. február 03. 14:30
Mindeközben: https://www.youtube.com/watch?v=-iRHDfnQCJs&ab_channel=Digit%C3%A1lisLegend%C3%A1rium
Gyugyesz
2023. február 03. 05:05
Én a Deadliest Warrior-ról is azt hittem, hogy paródia.
Láncfűrészes Attasé
2023. február 02. 23:12
Nálunk ilyen figurák tízmilliárdos közbeszerzéseket nyernek, ha régi barátjuk a Viktor.
letsgobrandon
2023. február 02. 21:38
a CNN-ben is ilyenek dolgoznak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!