„Dehumanizálónak” nevezte az AP-hírügynökség a „franciák” kifejezést, majd a felháborodás miatt visszakoztak

2023. január 28. 18:17

Úgy tűnik, a nyelvi woke-izmusnak is vannak határai.

2023. január 28. 18:17
null

A The Associated Press Stylebook nemrég közzétett egy posztot, melyben azt írják mintegy „megfontolandó tanácsként”, hogy az újságírók tartózkodjanak általános címkék használatától amikor emberek olyan csoportjairól van szó, akiknek a címke az egyetlen közös jellemzőjük, mert ez „dehumanizáló hatású” lehet. Nem ajánlott olyasmit írni, hogy a szegények, a mentális betegek, a franciák, a fogyatékosok, a felsőfokú végzettségűek, és helyette inkább úgy érdemes fogalmazni, hogy emberek mentális betegséggel – hozták fel példaként.

Nem hagyta szó nélkül a francia nagykövetség

Ezen a ponton azonban már az amerikai francia nagykövetség is beszállt. A nagykövetség szóvivője, Pascal Confavreux a New York Timesnak mondta el, hogy el sem tudják képzelni, mi lehetne 'a franciák' alternatívája.

Az AP végül a hivatalos Twitterén reagált: elismerve, hogy 'a franciák' szerepeltetése a listán helytelen volt. Noha a listára való felvételt azzal indokolták, hogy meg akarták mutatni: nemcsak a negatív sztereotípiák esetében nem érdemes általános címkéket használni, hanem az amúgy semlegesnek vagy pozitívnak gondolt kategóriák esetében sem. Ezzel egyidejűleg frissítették a posztot, eltávolítva a kérdéses részt.

Nyitókép: Twitter, képernyőfotó

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lvjtn
2023. január 29. 16:39
számomra az a döbbenet,hogy eza mandiner hír már megint a lényeget felejti ki: az AP hírügynökség a határozott névelőt (az angol "The" szót) minősítette dehumanizálónak, mert szerintük az rasszista, szexista, gonoszista, aki olyanokat mond, hogy "A" valakik na most ebből sikerült kiragadni a franciát, pedig az tényleg elég sértő szó, legalábbis errefelé :)
masikhozzaszolo
2023. január 28. 22:53
Most akkor a franciázás az teljesen egyértelmű, egy jelentést hordoz?
Hannibal
2023. január 28. 19:37
Franciának lenni tényleg kissé dehumanizáló, főleg a mi szemünkben 1920 után... Én megsértődnék, ha franciának neveznének.
Toblerone
2023. január 28. 19:19
Emlékszem még a pusztító (demolition man) c 96-os filmre, melyben a Sylvester Stallone által játszott karakter 2032 ébred föl azzal a céllal h elkapja a hirhedt gyilkost egy pc ideológiával átitatott világban, ahol pusztán a csúnya szavak használatáért büntetés jár. Stallone kapja is a cédulákat, sőt látszólag élvezi is a helyzetet, hisz végre így WC papírhoz jut egy csupán bidékkel felszerelelt rendőrörsön. Sokat nevettünk amoziban anno a jeleneten, nem is gondolva h valaha is eljön az az idő, amikor ez a falanszter világ valósággá válik. Lassan három soros körmondatokban fogjuk meghatározni azt, amire ezer éve van szavunk, mindezt a "ne bántsuk meg senki érzékenységét" hamis, steril, s felettébb álszent ideológia jegyében. Köpni kell: pfuj.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!