Kiakadt a német gazdasági miniszter az amerikaiakra a gázár miatt

2022. október 05. 18:00

Robert Habeck az egekbe szökő árak miatt mérgelődik, miközben egy európai gázbeszerzési mechanizmus kidolgozását várja Von der Leyenéktől.

2022. október 05. 18:00
null
Greczula Levente László

Szokatlanul éles kritikát fogalmazott meg Robert Habeck, Németország zöldpárti gazdasági és klímavédelmi minisztere Németország „baráti országaival” szemben az egekbe szökő földgázárak miatt. Habeck a Neue Osnabrücker Zeitungnak adott interjújában beszélt erről.

– jelentette ki a zöldpárti politikus a lapnak. Habeck azt mondta, nagyon reméli, hogy az Európai Bizottság nem hagyja szó nélkül ezt a témát, amikor ezekkel az országokkal egyeztet.

Ismert, Németország gázellátása az orosz–ukrán háború és a szankciós politika miatt gyakorlatilag válságos helyzetbe került. Az energiahordozó árának emelkedése részben a háborútól független folyamat, a legrosszabb pedig még hátra van. Egy, a Habeck vezette gazdasági és klímavédelmi minisztérium számára készített elemzés 103 százalékos gázáremelkedést jósol a következő évre, aminek az eddigieknél is súlyosabb hatásai lesznek a németországi gazdaságra nézve.

Ahhoz, hogy az idei télen ne legyen gázhiány Németországban, az ország nagy gázfelhasználóitól – többek között a vegyipartól – már most azt várja a kormány, hogy csökkentsék a gázfelhasználásukat. Az említett előrejelzés azzal számol, hogy ha további tíz százalékkal csökken Németország gázfelhasználása, miközben az ország változatlanul importálni tud havi körülbelül 7,7 milliárd köbméter földgázt, akkor elkerülhető lesz a központi takarékoskodási intézkedések bevezetése a tél folyamán.

A helyzet már most is súlyos kihívások elé állítja a németországi energetikai szektort. A kormány szeptemberben kénytelen volt államosítani az ország egyik legnagyobb gázforgalmazó vállalatát, az Unipert.

Európai beszerzési mechanizmust akarnak a németek

Habeck az interjúban arról is beszélt, hogy „szolidaritásra” lenne szükség az Európai Unió tagállamai között a gázbeszerzések ügyében. A miniszter szerint

hogy az EU-tagállamok ne ígérjenek rá egymásra a gázpiacon és így ne nyomják még feljebb a világpiaci árat”.

Habár az elképzelés igen nemesen hangzik – s a koronavírus elleni védőoltások beszerzésénél végső soron működött is –, nehéz nem kihallani Habeck mondataiból azt a beismerést, hogy a német kormány rosszul taktikázott gázügyben, és most azon európai országok jóindulatában bízik, amelyek ügyesebben reagáltak a kialakult helyzetre. Úgy tűnik, egyelőre hazánk is ebbe a körbe tartozik.

Németország helyzetében rövid távon nem igazán várható pozitív változás. Az országba nem érkezik orosz gáz az Északi Áramlaton keresztül – nem is tudna, hiszen a gázvezeték megsérült –, így a beszerzést alternatív forrásokból kell megoldani, csakhogy ez, ahogy arra Habeck is utalt rendkívül költséges. A gázimportot az infrastruktúra hiányosságai is nehezítik. Németország északi-tengeri partján ugyan hozzákezdtek lng-terminálok építéséhez, de ezek 2024 előtt még biztosan nem fognak teljes kapacitáson üzemelni – és akkor ott vannak még „a Holdra kilőtt” árak is, amelyeket éppen a „baráti” országoknak, így elsősorban az Egyesült Államoknak, Kanadának és Katarnak „köszönhet” Berlin.

A nyitóképen: Robert Habeck gazdasági miniszter. Fotó: KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Upuaut
2022. október 06. 08:43
Dá, dá dá, ócseny hárásó!
Tikkadt Szöcske
2022. október 06. 08:34
A legrosszabb kompozíció az, amikor a gazemberség , a képmutatás és az idiotizmus találkozik az ambícióval.
5m007h 0p3ra70r
2022. október 06. 05:47
Szeretném kérni Robert Habecknek és mindenkinek aki szereti az Egyedül nem megy című dalt.
fatman
2022. október 06. 00:15
hát, ez van, amikor idióta, korrupt, aljas ügynökök vezetik Európát... nehéz optimistának lenni... :(((
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!