Ebből a könyvből megértheti Kínát

2022. október 20. 06:01

Mit gondolt régen és mit gondol ma magáról a Középső Birodalom – és hogyan érdemes nekünk, nyugatiaknak gondolkodnunk Kínáról? Horváth Levente könyve erre keresi a válaszokat.

2022. október 20. 06:01
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Hiába tény az, hogy a lokális orosz-ukrán háborút Vlagyimir Putyin indította, ettől függetlenül tény az is, hogy a háború egy jóval nagyobb stratégiai mintázatba illeszkedik: az Egyesült Államok az Oroszország teremtette lehetőséggel élve igyekszik kivéreztetni az oroszokat, hogy aztán szembeszállhasson valódi, rendszerszintű riválisával, Kínával. Így – ha akarjuk, ha nem – az elkövetkezendő években bizony egy amerikai-kínai hidegháború szabja majd életünk kereteit, melynek sikeres túléléséhez érdemes lesz megértenünk Kínát.

Ebben segít Horváth Levente volt sanghaji főkonzul, a Fudan Egyetem Budapestre hozásának kulcsembere, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központjának igazgatója, aki A kínai geopolitikai gondolkodás című friss könyvében magyar ésszel felfogható formában adja közre mindazt, amit a kínai észjárásról tudni érdemes.

Horváth rögtön a gyökerénél ragadja meg a Kína megértését akadályozó felfogásbeli problémát, és világosan elmagyarázza olvasójának, hogy

a több ezer éves kínai civilizáció nem akkor kezdett a geopolitikáról gondolkodni, amikor elolvasta a nyugati elméleteket.

A 19. századi európai terjeszkedést megelőzően Kínának a saját elképzelése szerint központi szerepe volt a világrendben, amelynek keretében Kína magát az egész világ egyetlen szuverén kormányzatának tekintette, a császár az emberi és isteni szférát összekötő kapocsként irányította a Mennyei Birodalmat, azaz az Ég alattit – az egész világot. Mindez egyfajta univerzális hierarchia leképeződése volt a Nyugaton megszokott egymással vetélkedő szuverén államok egyensúlyrendszerével szemben – írja a szerző.

Ennek értelmében a célfüggvény is egészen más, mint a többszereplős világrendben vezető szerepre, versenyre, mások gyengítésére, stratégiai előnyökre törekvő nyugati hatalmaknál.

Horváth Levente leír egy olyan szcenáriót, ami nyugati országokban egészen biztosan nem fordulhatott volna elő, hiszen a nyugati észjárással tökéletesen összeegyeztethetetlen: 1435-ben, a tengeri selyemút kibővítését kezdeményező és támogató Yongle császár unokájának halálát követően a császári udvarban az elszigeteltséget pártolók kerültek túlsúlyba, ezzel véget is ért Kína tengeri hatalma. A hajókat és azok terveit megsemmisítették. Az expedíciókat értelmetlen pénzkidobásnak titulálták, a külföldről jött árukat haszontalannak minősítették, és betiltották a külkereskedelmet.”

Számos alkalommal utal Horváth Levente arra, hogy a kínai gondolkodók munkáiból egyértelműen kiolvasható: Kína mindennél jobban lenézi és utálja a katonai eszközökkel vívott háborút,

s ehelyett sokkal inkább a puha erőben hisz.

„Aki száz csatában száz győzelmet arat, még nem a jók legjobbika. A jók legjobbika küzdelem nélkül hódoltatja meg az ellenséges sereget. Ezért a legjobb hadsereg (az ellenség) terveire mér csapást; ezt követi, amelyik a(z ellenség) szövetségeit szakítja szét; ezt követi az, amely magát a(z ellenséges) sereget támadja meg; s a legkevésbé jó, amelyik a(z ellenség) városfalainak ostromába kezd” – idézi Szun-cét a szerző egy helyen.

Vagy éppen Szema-fát: Ezért aztán bár lehet hatalmas az ország, de ha kedvét leli a háborúkban, akkor bizonyos, hogy el fog pusztulni. (Másrészt viszont) hiába van béke az ég alattiban, aki a háborúról megfeledkezik, az egészen biztos, hogy veszélybe kerül.” Mindebből világosan látszik, hogy kínai ésszel a biztonságpolitikához való orosz hozzáállás épp annyira felfoghatatlanul ostoba, mint például az európai.

Míg a hagyományos kínai bölcseletek tanulását szorgalmazzák a kínai vezetők, addig a nyugati világrend szabályainak elsajátítása is fontos számukra, nehogy megszegjék azokat, ezzel is erősítve azt a kommunikációjukat, hogy a nyugati államokkal harmóniában és békében akarnak élni és együttműködni” – írja a szerző.

Azt is tudni véli, miért ilyen nagy az elutasítás Kína külpolitikai mozgásaival szemben a nyugati világban: „Kína mint Középső Birodalom a nyugati gondolkodásban úgy értelmezhető, hogy Kína hegemón uralkodó akar lenni a világban. Továbbá a nyugati észjárás szerit

A könyvben ugyanakkor számos praktikus tanáccsal is szolgál Horváth Levente azok számára, akiknek a mai Kínával tárgyalnivalójuk, együttműködnivalójuk van. Kiderül belőle például az, hogy mennyire építenek a ma grandiózus kínai projektjei az eredetileg az ázsiai hunok asszimilációjához kitalált öt csalétek-stratégiára (a szem, száj, fül, has és szív egymás utáni „megvesztegetésére”), hogy miről szól az Egy övezet, egy út projekt – és hogy végtére is ki az a Kína, aki az elkövetkezendő években az Egyesült Államok mellett a leginkább alakítani fogja a világ, s benne a mi dolgainknak alakulását.

 

Horváth Levente: A kínai geopolitikai gondolkodás. Pallas Athéné Kiadó, 2022.

Nyitókép: Shutterstock

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Putz Károly
2022. október 20. 12:07
Én csak kilenc évet étem és dolgoztam Kína hat tartományában és Pekingben. Igaz az, hogy Kínát, a kínaiakat megismerni és logikájukat megérteni egy élet nem elég. Nekem ezek jutnak eszembe róluk: büszkék az országukra, kultúrájukra és a történelmükre. Rendkívül szorgalmasak, tanulni és tudni vágyók. Rendkívül türelmesek. Külföldivel ritkán kötnek mély barátságot, én is többnyire "laowai" (külföldi, idegen) maradtam néhány kivételtől eltekintve. Fejlődésük és jólétük többszöröse 2001 óta még vidéken is. Középosztályuk aránya magasabb, mint az USA-ban. Találkoztam keresztény (katolikus) közösségekkel, több helyen új templomok is épültek az ottlétem alatt vidéki kisvárosokban. Szerencsésnek tartom hagam, hogy az élet megadta ezt a lehetőséget. A hazai és nyugati média által sugalmazottak igen távol vannak a valóságtól.
Alcofrybas
2022. október 20. 10:12
„Ebből a könyvből megértheti Kínát” Már majdnem megértettem Kínát a Nők Lapja Café cikkeiből és a Femina.hu heti horoszkópjából, de mégse, és akkor aszittem, még mindig ott van egy kínai szerencsesüti az Asia Centerben, de nem... de majd most, ebből a könyvből....
Gyugyesz
2022. október 20. 09:28
Elolvastam a cikket. A South Parkból legalább azt megtudtam, hogy a teriyaki nem kínai. A showder klubból meg azt, hogy amit nem kínában gyártanak, az hamisítvány. Ebből a cikkből meg azt, hogy bármekkora is egy ország, akárhány lelket számol is egy nép, bármilyen régi is a történelme, mindig lesz egy önjelölt szakértő, akinek megvannak a kérdései és válaszai - mindenre.
RasPutin
2022. október 20. 09:05
Kína egy háborúkkal hódításokkal összetákolt birodalom. Mint amilyen volt az cári Oroszbirodalom. Kína Csin császárról a hódítóról kapta a nevét. Az ő sírját védték az anyagkatonák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!