Huszonhét kínai vadászgép indult meg Tajvan felé

2022. augusztus 03. 21:31

A repülőgépek közül huszonkettő átlépte a Tajvani-szoros középvonalát, de nem repültek túl messzire a kínai oldaltól.

2022. augusztus 03. 21:31
null

Tajvan vadászrepülőgépeket vetett be, amikor 27 kínai repülőgép lépett be a tajvani légvédelmi azonosítási zónába – számolt be a Portfolio a Sky News értesüléseire hivatkozva. A repülőgépek közül 22 átlépte a Tajvani-szoros középvonalát, de nem repültek túl messzire a kínai oldaltól – tették hozzá.

Tajvan, amelyet Kína saját területének tekint, mindemellett közölte, hogy

A tajvani védelmi minisztérium közleménye szerint a legutóbbi kínai misszióban 16 kínai SZU-30-as vadászgép és 11 más repülőgép vett részt.

Mint ismert, Kína azért mozgósította haderejét, mert nem tetszett neki az, hogy Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke látogatást tett kedden Tajvanon.

Általában egyébként egyik fél repülőgépei sem lépik át a középvonalat

Egy, a tajvani biztonsági terveket ismerő forrás a Reutersnek elmondta, hogy a 22 repülőgép, amely átlépte a középvonalat, nem repült túl messze a kínai oldaltól a nem hivatalos pufferzónába. Általában egyébként egyik fél repülőgépei sem lépik át a középvonalat.

A lépés azt követően történt, hogy Tajvan szerint Kína egyes katonai akciói a tajvani parttól számított 12 tengeri mérföldön belül voltak – írta a Portfolio.

Kapcsolódó tartalom:

Játék a tűzzel? – de ki égeti meg magát a Tajvan-kérdésben?
Véget ért az egynapos Pelosi-vizit Tajvanon, a hatása azonban hosszabban tart majd. Provokáció vagy figyelmeztetés volt? Ki sérti meg kinek a szuverenitását? Bővebben...

Véget ért az egynapos Pelosi-vizit Tajvanon, a hatása azonban hosszabban tart majd. Provokáció vagy figyelmeztetés volt? Ki sérti meg kinek a szuverenitását?

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik