Franciaország megerősíti katonai jelenlétét az emírségekben, hogy kimenekítse állampolgárait

2021. augusztus 15. 19:45

A NATO csapatai pedig segítenek nyitva tartani a kabuli repülőteret, hogy megkönnyítsék az evakuálási műveleteket.

2021. augusztus 15. 19:45

Franciaország megerősíti katonai jelenlétét az Egyesült Arab Emírségekben, hogy megkönnyítse állampolgárai kimenekítését Afganisztánból, miután a kabuli francia nagykövetséget az afgán főváros repülőterére helyezték át – jelentette be vasárnap a francia külügyminisztérium.

Szinte ellenállás nélkül

A tárca tájékoztatása szerint Abu Dzabin keresztül mentik ki az Afganisztánban lévő francia állampolgárokat. A francia kormány azt is megismételte, hogy védelemben részesítik az afgán civil szféra szereplőit, az emberi jogi szervezetek tagjait és azokat az újságírókat, akik munkájuk miatt veszélybe kerülhetnek az iszlamista szélsőséges tálibok uralma alatt. „Minden intézkedést megtettünk, hogy amennyire lehet, folytatódjon a vízumok kiállítása a kabuli repülőtéren” – írták. 

A tálibok az amerikai és egyéb nemzetközi erők végső kivonásának májusi kezdetekor indítottak általános támadást a kormányerők ellen, és az elmúlt bő egy hétben szélsebesen foglalták el az ország tartományi központjait, szinte egyetlen puskalövés nélkül; a legtöbb helyen a kormányerők egyáltalán nem vagy alig tanúsítottak ellenállást.

Telefonbeszélgetés

Közben Jens Stoltenberg a NATO főtitkára bejelentette, hogy a NATO csapatai segítenek nyitva tartani a kabuli repülőteret, hogy megkönnyítsék az evakuálási műveleteket, miközben a tálibok a város elfoglalására készülnek. Stoltenberg hozzátette, hogy telefonbeszélgetést folytatott az afganisztáni helyzetről Kanada, Dánia, és Hollandia külügyminisztereivel, valamint Boris Johnson angol miniszterelnökkel. Pénteki sajtónyilatkozatában Stoltenberg azt hangsúlyozta, hogy a szövetség egyelőre fenntartja képviseletét az afgán fővárosban, de szükség esetén megteszi a megfelelő intézkedéseket.    

Vasárnap az Európai Bizottság illetékes szóvivője elmondta, hogy az EU mindent megtesz a Kabulban dolgozó uniós alkalmazottak és hozzátartozóik biztonságának garantálásáért. „A helyzet nagyon sürgető, az uniós tagállamokkal együtt továbbra is keményen dolgozunk azon, hogy gyors segítséget biztosítsunk számukra” – jelentette ki.    

A holland külügyminisztérium bejelentette, hogy afganisztáni képviseletét a kabuli nemzetközi repülőtér mellé költözteti, és hadirepülőgépeket küldött a diplomáciai személyzet kimentésére. A Reuters hírügynökség vasárnapi információi szerint, a tálib felkelők behatoltak a kabuli elnöki palotába és elfoglalták az épületet. Asráf Gáni afgán elnök vasárnap elhagyta az országot, és Tádzsikisztán irányába távozott.

(MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Maraslako121
2021. augusztus 15. 20:03
Van ám pucolás
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!