Repkedő elnökjelöltek: így pörgött az amerikai kampánygépezet a hétvégén

2020. november 02. 19:56

Trump keresztbe-kasul utazott a keleti parton, Biden pedig Obamával a színpadon buzdított a szavazásra – célegyenesben az amerikai elnökválasztási kampány. De miről volt szó a hétvégén? Ki áll a spanyolajkúak oldalán, és ki a rosszabb járványkezelésben? Hakniösszefoglaló!

2020. november 02. 19:56
null
Greczula Levente László

Amíg Magyarországon sok helyen temető- és családlátogatással telt október utolsó hétvégéje, addig az Egyesült Államokban az elnökválasztási kampány célegyenesében a választási tömegrendezvényeké és performanszoké volt a főszerep. Aki amerikai elnök szeretne lenni, a világ egyik legnagyobb hatalmú embere szeretne lenni, így az elnöki székért folyó verseny szükségszerűen elkeseredett és brutális – ez idén sincsen másként, sőt. Közhely. Ebből a kegyetlen párharcból a közvélemény-kutatások eredményei alapján valószínűbb, hogy a demokrata Joe Biden kerül majd ki győztesen, de – újabb közhely – legkésőbb a négy évvel ezelőtti voksolás megmutatta, hogy a különböző kutatóintézetek azért a tengerentúlon sem mindig tudják megmondani a tutit.

Trump: szombat Pennsylvaniában

Donald Trump utolsó kampányhétvégéjén természetesen a billegő államok kapták a legnagyobb figyelmet. Az USA keleti partján jó pár ilyet találni, ráadásul sok helyen elég egyértelmű Biden-győzelmet lehet kiolvasni a felmérésekből. A szombati kampánynap nyitótáncát a pennsylvaniai Newtownban lejtette az Egyesült Államok negyvenötödik elnöke. Az USA történetében páratlan jelentőségű keleti parti államban Biden öt százalékpontos előnnyel bír a felmérések szerint, Trumpnak tehát van mit ledolgoznia.

A newtowni nyitányt követően az elnök a readingi repülőtér, a nap első komolyabb tömegrendezvényének helyszíne felé vette az irányt. Kampánybeszédében

Trump azt vetette ellenfele szemére, hogy lefejezné az amerikai energiaipart,

ami az energiaárak ugrásszerű növekedéséhez vezetne. Trump szerint Biden alatt 6-7 dollárra emelkedne az üzemanyag gallononkénti ára, ami kétségkívül nagyon rossz hír lenne az SUV-tulajdonosok számára, akiket az elnök külön is megszólított. Emellett a Reading környéki Trump-hívek is megkapták a „law and order” kampányszöveget, amit az elnök a Black Lives Matter-tüntetések erőszakba és fosztogatásokba fajulását követően kezdett el használni.

Donald Trump megérkezik Readingbe. Fotó: Twitter/Donald J. Trump

Pár órával később az elnök már Pittsburgh mellett folytatta a kampányt. Az acélváros környékéről származó hívek füleinek zene lehetett, amikor az elnök az amerikai ipari termelés fellendítéséről szólt nekik. Trump azzal vádolta Bident, hogy teljesen leállítaná a pennsylvaniai ipart, és Kínában hozna létre új munkahelyeket – ahol „nagyon sokat fizetnek neki”.

És ezzel még nem ért véget a nap: még egy pennsylvaniai kampányrendezvény belefért Trump naptárába, méghozzá a kissé félreeső montourseville-i repülőtéren. Az állam északkeleti részéről érkező szimpatizánsok is meghallgathatták, hogy Biden leépítené az amerikai energiaipart, illetve azt is, hogy hatalomra kerülésük esetén a demokraták országszerte megszüntetnék a rendőrség finanszírozását.

Biden: szombat egy régi baráttal

A demokrata elnökjelölt naptára jóval szellősebb volt szombaton, mint republikánus ellenfeléé: mindössze két kampányrendezvénye volt, mind a kettő az északi Michiganben. A Michigan-tó után elnevezett államban biztosnak tűnik Biden győzelme, több mint 8 százalékkal vezet Trumppal szemben.

Joe Biden kampánycsapata viszont még így sem bízta a véletlenre a michigani fellépést, hiszen

nem kisebb demokrata sztárt hívtak meg Biden mellé haknizni, mint egykori főnökét, Barack Obamát.

Az egykori alelnök-elnök páros a hírhedt Flintben kezdte a szombatot – a michigani városról az utóbbi időben az ivóvízválság kapcsán lehetett sokat hallani, de a múlt század végétől kezdődő ipari szerkezetváltás is tett arról, hogy Flint egy lehangolóan rossz hely legyen.

„Ne huhogj, szavazz!” – üzeni Obama és Biden a Twitteren. Fotó: Twitter/Barack Obama

Joe Biden legfontosabb kampánytémája természetesen a koronavírus-járvány, illetve a Trump-adminisztráció gyenge járványkezelése volt. Biden azzal vádolja Trumpot, hogy magára hagyta az amerikaiakat, és hogy még mindig nincsen járványkezelési terve.

Este Detroitban folytatódott a sztárparádé: a nagyvárosi kampányrendezvény színpadán a Biden–Obama-páros kiegészült Stevie Wonderrel, aki egy kisebb performansszal igyekezett hozzátenni a magáét Biden remélt választási sikeréhez. Az egykori elnök és alelnök mindenkit arra buzdított, hogy vegyék komolyan a koronavírus jelentette fenyegetést, és persze menjenek el szavazni, hiszen az ország jobbat érdemel Trumpnál.

Trump: ismerd meg hazádat vasárnap!

Mindenszentek napja helycserés támadással kezdődött a regnáló elnök részéről: délelőtt Trump ugyanis Michiganben kezdte a kampányolást (miközben Biden épp úton volt Pennsylvania felé), mielőtt folytatta volna kampánykörútját, amely aznap Floridában ért véget.

Trump szerint a michiganiek igazán hálásak lehetnek azért, hogy az elmúlt négy évben ő volt az elnök, hiszen az ipari termelés növekedésnek indult az államban – és az egész Egyesült Államokban. Az időjárás nem volt túl kegyes a michigani kampányrendezvényhez és a résztvevőkhöz, Trump nem is vonzott túl nagy tömegeket az egyébként is félreeső megyében – de a megjelent keménymag nagyon lelkesen megéljenezte az elnököt, aki bejelentette: megválasztása esetén sem állítja le az életet és a gazdaságot az országban, ahogy azt demokrata ellenfele tenné.

 

 

 

Michigan után Trump Iowa, Észak-Karolina, Georgia (amely korábban republikánus erősségnek számított!) és Florida felé vette az irányt, miközben az elnök Twitter-fiókja sem pihent, gyakorlatilag percenként érkeztek a Bident gyalázó különböző bejegyzések. Az elnök szerint Joe Biden évtizedekig hagyta, hogy a nemzetközi kereskedelemben meglopják az Egyesült Államokat, ráadásul félrekezelte a sertésinfluenzát (H1N1) is. Nem sokkal később pedig már arról szóltak a bejegyzések: Biden visszavonná a második alkotmánykiegészítést, az iskolások fejét pedig Amerika-ellenes propagandával tömné.

 

 

A vasárnapi kampányrendezvények résztvevői nagyrészt a korábban már megismert kommunikációs paneleket kapták az elnöktől – különös hangsúllyal került szóba természetesen az amerikai gazdaság teljesítménye, amely Trump elnöksége alatt valóban kiemelkedő volt. A floridai spanyolajkú szavazók kis bónuszként ígéretet kaptak az elnöktől arra, hogy újraválasztását követően sem fogja cserben hagyni őket – ellentétben természetesen Bidennel, aki bezáratná az üzeleteiket, és tönkretenné a vállalkozásaikat.

Biden: nyugodt vasárnap Phillyben

Amíg Trump jóformán a fél országot bejárta vasárnap, Joe Biden Pennsylvaniára koncentrált. A demokrata elnökjelölt csapata egy fellépést tervezett be Bidennek, igaz, erre az amerikai nemzet bölcsőjeként is emlegetett Philadelphiában került sor. A korábbi Biden-kampányrendezvényekhez hasonlóan a Franklin Delano Roosevelt parkban megrendezett hakni során is arra kérték az egykori alelnök támogatóit, hogy autóikban maradva, a távolságtartás szabályainak megfelelően kövessék a felszólalásokat. Ebből is következik, hogy

Biden fő témája Philadelphiában sem lehetett más, mint a koronavírus:

Gondoljanak bele, hol tartanánk, ha ez az elnök a kezdetektől fogva maszkot viselne, ahelyett, hogy kigúnyolja azt! Annyit elmondhatok, és ebben a legtöbb egészségügyi szakértő is egyetért velem, hogy nem lenne kilencmillió koronavírusos eset az országban” – mondta Biden philadelphiai híveinek.

Philadelphia hagyományosan demokrata bástyának számít (az utóbbi évtizedekben maga az állam is inkább a kékek felé hajlott, egyedül Trump 2016-os győzelme hozott ebben változást), és az is Joe Biden malmára hajthatja a vizet, hogy október végén egy rendőri intézkedés nyomán zavargások törtek ki a városban, ahol a rendőrség mellett a Nemzeti Gárdát is be kellett vetni.

És mit csinált Pence és Harris?

Az elnökjelöltek kampányaiban természetesen alelnökjelöltjek szerepe is nagyon fontos. Az utolsó hétvégén természetesen Mike Pence és Kamala Harris is államról államra járva buzdította Trump és Biden híveit a szavazásra – noha ezeket a rendezvényeket természetszerűleg valamivel kisebb médiafigyelem követte.

Mike Pence hivatalban lévő alelnök egész hétvégéje Észak-Karolinában telt. Az állam nagyon fontos csatatér, a különbség Biden és Trump között tizedszázalékokban mérhető – az egykori alelnök javára. Trump vasárnap maga is beiktatott egy megállót a déli államban. Harris szombaton a floridai választók meggyőzésével fáradozott, főnökjelöltjéhez képest egész intenzíven: három kampányrendezvényt is bevállalt aznap.

Pence-éknél (középen) egy kis halloweeni cukiskodás is belefért a kampányhétvége programjába. Fotó: Twitter/Second Lady Karen Pence

Vasárnap Trump mellett Harrisnek is jelenése volt mind Georgiában, mind pedig Észak-Karolinában – a verseny előbbi államban is nagyon szoros a jelöltek között, ahová Donald Trump vasárnap (még?) címvédőként érkezett, hiszen négy éve neki sikerült meghódítania az egykori brit gyarmatot.  

Többet is szeretne tudni az amerikai elnökválasztásról? A Mandineren részletesen foglalkoztunk a kampány eddigi legfontosabb témáival, de kezdjük az elején: mit szeretne Joe Biden? Ebben a cikkben írtunk róla. És kicsoda mellette az a nő? Kamala Harris-portrénkat itt olvashatja. Vagy inkább Trumpról szeretne többet tudni? Hogyan teljesített a belpolitikában az Egyesült Államok negyvenötödik elnöke? Elemzésünket ide kattintva olvashatja. És hogyan alakultak Amerika külügyei az elmúlt négy évben? Ezen a linken vonatkozó elemzésünket találhatja. Olvasna a billegő államokról is? Ebben a témában is van cikkünk (szuper infografikával!). És hogy mire számíthat Magyarország? Republikánus és demokrata képviselőket is kérdeztünk erről. Egyébként pedig minden, Egyesült Államokkal kapcsolatos hírünk böngészhető ide kattintva.

A nyitóképen: Barack Obama és Joe Biden egy michigani kampányrendezvényen. Fotó: Twitter/Joe Biden

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
silenceCZ
2020. november 03. 12:19
egy normális világban Obama bíróság előtt állna, nem szinpadon...
BandiMandi
2020. november 03. 10:56
Teljesen mindegy. Öljék otthon egymást. A világ vagy okul a példájukon, vagy oda züllik ahol az USA most jár.
Pandaka pygmaea
2020. november 02. 20:52
"Csinálják a kunsztokat, nagy dugóhúzó, a bácsi rezignáltam megszólal: - Erre számítottam. A pilóta hátrasandít, amindenit, de nyugodt az öreg. Mutat neki még egy kunsztot, hirtelen zuhanórepülésbe vált. A bácsi megint: - Erre is. Húazanyád, gondolja a pilóta, kifogok rajtad! Többször megforgatja a gépet, végül a feje tetejére állítva repülnek. A bácsi megint megszólal: - Na, erre nem számítottam! Leszállnak, kérdezi tőle, hogy tetszett-e a repülés! - Tetszett bizony, édes fiam! - mondja az öreg. - Aztán mondja, öregapám, mi volt az a nagy laza szöveg, hogy számított erre, meg arra? - Hát, fiam, tudod, számítottam rá, hogy összepisálom magam. Arra is, hogy befosok az ijedtségtől. De arra, hogy mindez a nyakamban köt ki, na, arra nem számítottam!"
C.Dömötör
2020. november 02. 20:29
A szélhámos, és csaló Obama mint választási segítség. No hiszen, a jövőbe mutató. De ezeknek csak múltjuk van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!