Putyin hadat üzent Erdogannak

2020. november 02. 19:48

Oroszország és Törökország élesedő ellentétét elemezte a Der Tagesspiegel német lap.

2020. november 02. 19:48
null

Putyin hadüzenete címmel készített összefoglalót Törökország és Oroszország közelmúltban egyre élesedő konfliktusáról a Der Tagesspiegel. A német lap megemlíti, hogy e sorok írásakor Oroszország Idlibben bombázza épp a szír polgárháború Törökországhoz hű harcosait, amely nyílt és erőszakos fellépés Ankara irányába. 

Néhány hónapnyi csendet követően lángoltak fel a feszültségek a két ország között Szíriában. A szíriai Idlib tartományban az orosz légierő a héten mintegy 80 Törökországhoz hű harcost lőtt le.

A török ​​határtól néhány kilométerre fekvő Failak al Sham milícia kiképzőtáborának megtámadása súlyos csapást jelentett a felkelőknek –  egyúttal nyílt hadüzenetnek is tekinthető. Moszkva egyértelműen növeli az Ankarára nehezedő nyomást, és fel is szólította a török ​​kormányt, hogy ne avatkozzon bele a Hegyi-Karabahot érintő konfilktusba. Erre válaszul Erdogan újabb észak-szíriai invázóval fenyeget – összegezte a helyzetet a Tagesspiegel. 

Oroszország és Törökország évek óta képes együttműködni a térségben annak ellenére, hogy Moszkva Bassár al-Aszadot, Ankara pedig a szír államfő ellen harcoló ellenzéket támogatja. Eddig ez az együttműködés mindkét fél számára előnyös is volt: Oroszország képes volt leválasztani Törökországot – amely NATO tagország – nyugati szövetségeseiről, és elérte, hogy saját érdekeit érvenyesíthesse Szíriában – írja a lap.

Tavasszal Vlagyimir Putyin és Erdogan megállapodtak a szíriai szövetségeseik közötti tűzszünetben, amely stabilizálta az Idlibben kialakult feszült helyzetet. Ezért is különös jelentőségű ennek a tűzszünetnek a felrúgása, valamint az a hevület, amellyel Aszad nekitámadt Idlibnek visszafoglalni azt. A hadműveletet „terrorellenes akcióként” végzik az oroszok a szír rezsimmel karöltve, így jórészt haszontalan az európai hatamak tiltakozása az ENSZ platformjain.

A Failak al Sham milicia Törökország szövetségese és jelenleg érzékeny veszteségeket szenved el Idlibben. Bár Törökország igéretet tett a területen az ISIS sejtek visszaszorítására, a radikális iszlamista HTS Milicia jórészt háborítatlanul tevékenykedhetett ezidáig. Ez szolgáltatott ürügyet Moszkva és szövetségesei beavatkozására. 

A német lap szerint Putyin szíriai hadműveletei közvelten hadüzenetet jelentenek Erdogannak, aki a karabahi konfliktusba avatkozva próbálja megbontani a Kaukázus belső hatalmi egyensúlyát. A törökbarát szír milícia felszámolása erre adott válasz. A Tagesspiegel megszólaltatta Charles Lister amerikai katonai szakértőt, aki szintén közvelten hadüzenetről beszél. Ezért az Egyesült Államok is beavatkozott a konfliktusba, hisz a napokban több dróntámadásban is lecsapott az Al Kaida és az ISIS helyi sejtjeire, megölve azok parancsonait.

A mostani helyzetnek nagy szerepe van a menekültválság további alakulásában is, hisz a térségből több, mint másfél millió ember menekült el 2019 óta, visszatérésük reménye pedig egyre távolibb. A humanitárius tragédiát tovább súlyosbítja a koronavírus, hisz diagnosztikai eszközök, tesztek és óvintézkedések hiányában a vírus minden akadály nélkül terjed és pusztít Szíriában –  zárja cikkét a Der Tagesspiegel. 

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bokesz
2020. november 03. 08:51
"A szíriai Idlib tartományban az orosz légierő a héten mintegy 80 Törökországhoz hű vadászgépet lőtt le." A cikkben ez hibás.Nem 80 vadászgépet lőttek le, hanem 80 terroristát.
Da Vinci
2020. november 03. 06:53
Micccsoda ,,független objektív,, MANIPULATÍV cím!!! ,,Putyin hadat üzent,, Faszméregetés ez, nem hadüzenet efftársak!!
Az ajtónak támaszkodni tilos
2020. november 03. 02:16
Nem gondoltam volna, hogy valaha egy oldalon állok Putyinnal...
Robur
2020. november 03. 02:12
Én már csak egy kávét kérek. Illibsik ütik egymást.:-))))))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!