Lavrov: Az EU Oroszország büntetésével saját érdekeit áldozza fel

2020. szeptember 13. 19:25

A külügyminiszter szerint Oroszország „hozzászokott a szankciókhoz” és megtanulta helyettesíteni az importot.

2020. szeptember 13. 19:25

„Az Európai Unió feláldozza saját érdekeit, amikor büntetőintézkedéseket vezet be Oroszország ellen” – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Rosszija 1 televízió által vasárnap sugárzott interjújában.

Az Európai Unió sajnálatosan azt az utat választotta, hogy feláldozza geogazdasági és politikai érdekeit saját pillanatnyi kívánsága érdekében, hogy ne maradjon el az Egyesült Államoktól Oroszország úgynevezett megbüntetésében. Már megszoktuk” – mondta az orosz diplomácia vezetője. Lavrov szerint Oroszország ilyen körülmények között a jövőben csak „biztonsági háló” alkalmazása mellett fogja fejleszteni kapcsolatait az unióval. Kifejtette, hogy

Arra a kérdésre, hogy Moszkva válaszol-e majd az ellene bevezetendő új szankciókra, Lavrov kijelentette, hogy „a nemzetközi ügyekben a kölcsönösség elvét még senki sem törölte el”. Emlékeztetett rá, hogy a nyugati szankciók bevezetése már jóval az ukrán fordulat és a krími referendum előtt megkezdődött: Barack Obama amerikai elnök a folyamatot már akkor beindította, amikor Edward Snowden informatikus Oroszországba szökött. A tárcavezető elismerte, hogy a korábban a titkosszolgálatoknak dolgozó Snowden „megsérthette” ugyan az amerikai törvényeket, „de leleplezte az Egyesült Államok szervezeteinek abszolút jogellenes, illegitim és sok vonatkozásban bűnös tevékenységét” más országokkal szemben.

A külügyminiszter szerint Oroszország „hozzászokott a szankciókhoz” és megtanulta helyettesíteni az importot. „Az elmúlt években meggyőződtünk nyugati partnereink megbízhatatlanságáról, beleértve sajnos az Európai Unió tagjait” – nyilatkozott Lavrov, hozzátéve, hogy az energetikától az éltechnológiák fejlesztéséig számos terv létezett Moszkva és az EU együttműködésére. Rámutatott, hogy az EU és Oroszország ugyanabban a geopolitikai térben helyezkedik el, ami „nagyon komoly viszonylagos előnyt biztosít a számukra”, amit nem kihasználni súlyos hiba lenne a geopolitikai és geoökonómiai versenyben.

(MTI)

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
silenceCZ
2020. szeptember 13. 20:37
azért az EB-ba is el kellene egy-két Lavrov. Aki hajlandó tudomásul venni, hogy 2+2 az a makrovilágunkban 4. Ez a Navalni sztori meg csak nevetséges... amennyiben a cár azt szeretné, hogy valakit öljenek meg, az már kezdheti szervezhetni a saját halotti torát... ezt meg megmentik orosz kórházban és utána kiadják a németeknek, akik két hét után diadalittasan elmondják, hogy Novicsok... ez mérhetetlenül nevetséges lenne, ha nem lenne tragikus.
zakar zoltán béla
2020. szeptember 13. 20:20
Ha szembekakálom magam rám szárad nagyon=EU.
3M..
2020. szeptember 13. 20:19
Őszintén sajnálom hogy ez így esett. A Fidesz úgy viselkedett, mint a szélkakas románok. A magyarság viszont elhatárolódik a Fidesz rosszindulatú cselekedetétől. Oroszországot mi a legközelebbi testvéreinkként tartunk számon, nem pedig szankciózandó ellenséges országnak. Nagy valószínűséggel kijelenthető hogy Putyin, már csak az összellenzék elsöprő győzelme után látogat majd ismét Budapestre. Mi viszont szívesen fogadjuk és nem szúrjuk hátba soha sem, nem úgy mint ahogy Orbánék. Szebb Jövőt!
Akitlosz
2020. szeptember 13. 20:06
"Lavrov: Az EU Oroszország büntetésével saját érdekeit áldozza fel" Persze. Az EU nem önálló játékos a világpolitikában, hanem csak az Amerikai Egyesült Államok egyik bábja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!