Módosítja a rasszizmus jelentését magyarázó szócikkét egy amerikai szótár

2020. június 10. 17:50

George Floyd halála az értelmezőszótárra is kihat.

2020. június 10. 17:50

Módosítja a rasszizmus jelentését magyarázó szócikkét a Merriam-Webster amerikai értelmezőszótár egy Missouri államban élő afroamerikai nő megkeresése nyomán, aki szerint a szó jelenlegi definíciója nem tér ki a színes bőrű emberek rendszerszintű elnyomására.

Már dolgozunk a rasszizmust taglaló szócikkünk módosításán, hogy hamarosan hozzáadhassuk a szótárhoz és tervezzük a rasszizmushoz kapcsolódó fogalmak szócikkeinek felülvizsgálatát is” – írták a 189 éves múltra visszatekintő készítői, akik közleményét Kennedy Mitchum osztotta meg a Facebook-oldalán.

A 22 éves Mitchum, aki nemrég végzett az iowai Drake Egyetemen, a múlt hónapban vette fel a kapcsolatot a szótár készítőivel, annak nyomán, hogy az afroamerikai George Floyd durva rendőri intézkedés következtében életét vesztette Minneapolisban. Mitchum szerint a szótárban szereplő meghatározás nem fedi le mindazt, ami valójában történik a világban. Mint azt a CNN-nek elmondta: „a mindennapokban megnyilvánuló rasszizmus nem csupán előítéleten alapszik. Nagyon sok feketebőrű amerikai ember rendszerszintű rasszizmussal szembesül”.

A Merriam-Webster-féle angol értelmezőszótár jelenlegi meghatározása szerint a rasszizmus „egy olyan elképzelés, amely szerint a faji hovatartozás az elsődleges meghatározója az emberek tulajdonságainak és képességeinek, és hogy a faji különbségek veleszületett felsőbbrendűséget biztosítanak bizonyos embercsoportoknak”.

(MTI)

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Emmanuel Goldstein
2020. június 11. 10:37
Azon kellene mindenkinek dolgoznia, hogy a rasszizmus a jövőben csak a szótárakban szerepeljen.
Csigorin
2020. június 11. 08:06
ezeknek minden rasszizmus ami nekik nem tetszik. tegnap peldaul a hintanal ket arab kolok nem birta kivarni a sorat, jott az apjuk nyivakolni, kozoltem vele hogy mindenki varja ki a sorat, egybol azzal jott hogy szerinte ez rasszista :D
I_Isti
2020. június 11. 06:47
Az előző elnök felesége egy rokkant, néger munkásember lánya. Ennyire súlyos a rasszizmus odaát?
1000bocs
2020. június 11. 00:27
Nem véletlen hogy magyarázni kell. A easszizmus klasszikus definiciója szerint ugyanis ha azt állítjuk a feketék bűnöznek az ugyanúgy rasszizmus, mintha azt állítanánk a rendőrök ölim a fegyvertelen feketéket. Mindkettő csoporthoz tartozás alapján osztályoz és általánosít a csoportra vonatkozóan, valamint a megállapítás a csoport elleni hangulatkeltésre alkalmas. Namost a balosok szerint az egyik easszizmus és kitörlendő a közbeszédből, és ehhez a másikat használják érvként. Szükséges tehát a rasszizmus újbeszél definicióját kialakítani, amivel megspórolhatja az egyszeri balos a szellemi erőfeszítést hogy hogyan magyarázza meg a kettős mércét. Most ugyanis a balos ideológia magát rúgja tökön.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!