Az idősek védelmének értelmét vitatta a német zöld polgármester

2020. május 11. 08:51

„Olyan embereket mentünk meg, akik így is, úgy is meghalnának.” Boris Palmer, Tübingen zöld polgármesterének kijelentése óriási vitát váltott ki. A Zöldek tartományi elnöksége azt javasolta, hogy Palmer önként hagyja el a pártot, de a polgármester azt állítja: félreértelmezték az általa mondottakat.

2020. május 11. 08:51
Kecskés Csoma

Nagy hullámokat vertek Boris Palmer, Tübingen zöld polgármesterének a koronavírus megfékezése érdekében bevezetett intézkedésekkel kapcsolatos kijelentései a német sajtóban.

A polgármester a Sat1 nevű német televízió egyik reggeli műsorában azt mondta:

„Egészen brutálisan fogok fogalmazni, Németországban épp olyan embereket mentünk meg, akik fél éven belül így is, úgy is meghalnának – koruk vagy korábbi betegségeik miatt.”

Palmer szerint az a szegénység, amelyet a gazdaságok világszerte tapasztalható leállása okoz, az ENSZ becslései szerint gyermekek millióinak kerülhet majd az életébe.

„Ha ránéz a halálozások számára, akkor látja, hogy a legtöbben nyolcvan év felett halnak meg – azt pedig tudjuk, hogy nyolcvan felett a legtöbben bármikor meghalhatnak” – fogalmaz Palmer.

A polgármester mondataival Wolfgang Schäuble, a Bundestag elnökének azon gondolataira reflektált, miszerint a német alkotmány nem az emberi életet, hanem az ember méltóságát helyezi az első helyre, míg a német kormány intézkedéseinek középpontjában az életvédelem szorítja második helyre a méltóságot. Boris Palmer egyébként már korábban is kritizálta a szigorú korlátozó intézkedéseket, és a rizikócsoportba tartozók szigorú karanténozásával párhuzamos gyors gazdasági újrakezdés mellett érvelt.

Halálos fenyegetéseket kapott

Palmer botrányosra sikerült mondata egy nap alatt végigsöpört a teljes német nyilvánosságon, hatalmas indulatokat váltva ki. Palmer saját bevallása szerint néhány nap leforgása alatt több ezer emailt kapott.

„Remélhetőleg hamarosan ön is elkapja a koronát, és teljes tudatánál lekapcsolják a lélegeztetőgépről”

– ilyen és ehhez hasonló üzenetekben erőszakkal, halállal fenyegették kijelentései miatt a tübingeni polgármestert. Palmer egy Facebook-bejegyzésében azt írta: több mint száz eset miatt tett feljelentést.

Palmer: Kiragadták a mondatot a kontextusból

A botrány kirobbanása után Palmer szinte rögtön magyarázni kezdte kijelentéseit. „Természetesen egyáltalán nem azt akartam mondani, hogy ezeket az embereket nem kéne megmentenünk, vagy az ő életük kevésbé lenne értékes, mint másoké. Ez a kontextusból egyértelműen kivehető volt” – írta a kijelentés után két nappal egy véleménycikkben a Welt hasábjain.

Külön levélben fordult Tübingen polgáraihoz is, melyben az elhangzott kijelentés szövegkörnyezetét magyarázta. „A mondat háttere egy összehasonlítás volt: a leállás és egy koronavírus elleni gyógyszer hatásainak összehasonlítása. Egy gyógyszer hatékonyságát egyebek mellett abban mérik, hogy összehasonlítják a gyógyszer pozitív hatásait annak mellékhatásaival. Csaknem minden rák elleni gyógyszert aszerint minősítenek, hány hetet vagy hónapot nyer annak használata a páciensnek. A leállás pozitív hatásainak vizsgálatakor is lényeges, hogy ezeket a számításokat elvégezzük – és ehhez a tudomány már régen hozzá is látott. Tudnunk kell, hogy a jelenlegi intézkedésekkel valóban több életet mentünk-e meg, azért, hogy senkit ne veszítsünk el gondatlanságból.”

Úgy fogalmazott: „Azoknak, akikre nézve a koronavírus életveszélyes, továbbra is biztosítani kell a védelmet, de nem szabad akaratlanul ennél is több embert, az ő életéveiket egy gazdasági világválság oltárán feláldozni.” 

Vitakultúra-fertőzésben szenved Németország

„Igen, ebben megvan az én részem is” – vallja be írásában Palmer. „Nem szabadott volna ezt a mondatot így elmondanom, félreérthetetlenül kellett volna fogalmaznom. De egy demokrácia, amely megértés helyett azonnal ítélkezik, amely a kijelentésnek nem a jelentését és a szándékát kutatja, hanem amelyben a gyanúsítgatás és egyes mondatok rosszindulatú hibás értelmezése a mérce, egy demokrácia, amely nem veszi a fáradtságot, hogy érvekkel szálljon be a vitába, és amely energiáját valójában arra fordítja, hogy morálisan kárhoztassa a már csak valószínűleg is eltérő véleményeket, egy ilyen demokrácia súlyos vitakultúra-fertőzésben szenved.”

Kizárás a pártból

A tübingeni polgármester már a korábbi kijelentései miatt is az egyik leginkább megosztó személyiségnek számított a Zöldek berkeiben. Palmer néhány hónapja arról beszélt: „A politikai korrektség nem a szélsőségesek béklyója, hanem az elé gördít akadályt, hogy az emberek szabadon fogalmazhassák meg egyéni véleményüket”. 

A tübingeni zöld polgármester szerint Németországban „elnyomó véleményklíma” uralkodik,

és ez különösen igaz az egyetemekre.

Az újabb, ezúttal idősekkel kapcsolatos megjegyzései azonban még többeknél verték ki a biztosítékot, felerősödtek a Palmer-ellenes hangok. Száz párttag nyílt levélben követelte Palmer kizárását. Robert Habeck, a Zöldek társelnöke „hamisnak” és „szívtelennek” titulálta Palmer kijelentését, és kijelentette: elfogyott a türelme.

A Zöldek tartományi elnöksége május 8-án vitatta meg a Palmer-ügyet. A Baden-Württemberget vezető zöld miniszterelnök, Winfried Kretschmann korábban elítélte Palmer kijelentését, de amellett érvelt, hogy Tübingen polgármesterének a pártban a helye. Az elnökség online ülésén azonban a miniszterelnök csak megfigyelőként vehetett részt, szavazati jog nélkül. Bár a vitán Kretschmann már nem érvelt a kizárás ellen, feltehetőleg finomabb megoldást szeretett volna a kérdésben. A Zöldek tartományi elnöksége viszont kemény döntést hozott:

azt javasolták Boris Palmernek, hogy önként hagyja el a pártot.

Ennél szigorúbban gyakorlatilag nem járhattak volna el: egy valódi kizárási folyamat a német párt túldemokratizált működése miatt évekig is elhúzódhat. 

Palmer a döntés kapcsán úgy fogalmazott: „Teljesen meglepett, és még mindig meg vagyok döbbenve. Nehéz megbirkóznom azzal a ténnyel, hogy a párt elhagyását javasolják”. A polgármester azonban az elnökség tanácsa ellenére sem akarja elhagyni pártját. „Meggyőződéses környezetvédő vagyok!” – nyilatkozta a Welt am Sonntagnak. Úgy véli, az elnökség döntését hamis feltevések és félreértelmezések alapján hozta meg, ezért szükség van a vita folytatására.

 

Boris Palmerről szóló portrécikkünket itt olvashatják.
 

Összesen 245 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2020. május 13. 15:50
-:)))))))) Ha muszáj,akkor " baltával" is lefaragom rolad,ezt a " zöld gondolatot"! -:)) Remélem hogy játszi könnyedséggel sikerül,hiszen alapjaid kiválóak. Őszinte barátsággal, tisztelettel: llnnhegyi
Letiltott
2020. május 12. 20:41
Írja a cikk is, hogy elhangzott a SAT 1-on. Asaját pártja csak nem akarta félreérteni, félremagyarázni őt. DE 4-5 hete a németeknél élő barátaimtól megtudtam, ugyanúgy tagadták a pandemiát, mint itthon, egyesek..., és azt terjesztették a z előkészített, ám nem haznált osztályok léte miatt, hogy nincs is járvány.Odáig nem jutott el sok német, sajnos, hogy ahol vannak fertőzöttek, oda ők a környékre , sem juthattak volna be. Már azok, akik képeket mutogattak a z előkészített, tartalék kórtermekről,...Aztán annyira más ott az emberek egymáshoz való viszonya is, hogy finom legyek, hogy nem csodálom, hogy tömegtüntetést tartanak, nem kevés heyen. Aszomszéd anyukája nem érdekes.., és ez a finomabb .A fickó tudja, mit mond, hisz úgy kezdi, brutálisat fog mondani. Nincs itt semmi félreértés, félremagyarázás.
llnnhegyi
2020. május 12. 14:04
Ezt az esetet nem lehet szépen illuszzrálni! Leszarom/elutasitom ezt a zöld gondolatot. Hitler is így kezdte....azt árja gondolatnak mondták... először csak beszéltek róla,aztán tapsolták, végül csinálták... Csodálkozom rajtad, kétkedve nézek rád.
kishegyi
2020. május 12. 04:00
Utána pont úgy magyarázkodik, mint Szabó Tímea a határon túli magyarok elleni beszéde után. Tiszta zöld liberál! Undorító.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!