Az amerikai külügyminiszter nyugat-balkáni különmegbízottat nevezett ki

2019. augusztus 31. 11:17

Nyugat-balkáni különmegbízottat nevezett ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, méghozzá az ismert író, Matthew Palmer személyében.

2019. augusztus 31. 11:17

Matthew Palmer személyében nyugat-balkáni különmegbízottat nevezett ki – jelentette be pénteki közleményében Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. 

Közleményében az amerikai diplomácia vezetője leszögezte: Palmer, aki a minisztériumban az európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettes, különmegbízottként a Nyugat-Balkán országainak „békéje, stabilitása és felvirágzása érdekében” segíti az amerikai célkitűzéseket a térségben.     

A tárcavezető hangsúlyozta: Matthew Palmer elsősorban a Nyugat-Balkán országainak a nyugati intézményrendszerekbe történő integrációjára összpontosítja majd a figyelmét.       

A regényíróként is ismert Palmer évtizedek óta foglalkozik a térséggel, egyik regényét is ennek szentelte. A szarajevói farkas című thrillere a boszniai háború egyik legvéresebb eseményét, az 1995-ben elkövetett srebrenicai mészárlást örökíti meg.       

Az új különmegbízott a jövő héten már részt is vesz a Szlovéniában rendezendő regionális konferencián, majd Brüsszelben a Nyugat-Balkánnal foglalkozó tanácskozáson.  

A kinevezés kapcsán elemzők megjegyezték: az Egyesült Államok hagyományosan mindig támogatta a balkáni térség – a volt Jugoszlávia tagállamai és Albánia – integrációját az Európai Unióba és a NATO-ba.

(MTI)

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Világpanoráma
2019. augusztus 31. 21:39
Észak-Korea megkérdőjelezi a nukleáris tárgyalásokat: https://vilagpanorama.hu/2019/08/31/eszak-korea-megkerdojelezi-a-nuklearis-targyalasokat/
adonyi29
2019. augusztus 31. 17:55
Hozzá kell tenni, hogy az EU borzasztó gyengén mozog a térségben, az oroszok meg minek mennének ki. Kína hol van, hol nincs: a szerbeknél már kínai rendőrök is segítik a helyieket a kínai munkavállalók ellenőrzésében. E két utóbbi, súlyosbítva az elsővel jó indok arra, hogy az amcsik beugorjanak...
forsteandretredjemann
2019. augusztus 31. 11:58
Nehéz terep az USA-nak a hagyományosan orosz vadászmező Balkán. A múltban nem lett jó vége annak ha Anglia hátrébb lépett a kontinenstől és ugyanakkor a Balkánon több nagyhatalom kavargatni kezdett. Remélhetőleg most nem lesz nagy baj belőle.
golyakalifa
2019. augusztus 31. 11:46
Megvenni nem akarják a térséget, mint Grönlandot? Romániát már megvették...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!