Elhunyt Umberto Eco

2016. február 20. 08:03

Nyolcvannégy éves korában elhunyt Umberto Eco olasz író, filozófus, a kortárs világirodalom egyik legnagyobb alakja. Első regénye, az 1980-ban megjelent A rózsa neve a nyolcvanas évek legnagyobb regényszenzációja lett. Matteo Renzi olasz kormányfő részvétét fejezte ki Umberto Eco családjának: szerinte az író halála hatalmas veszteség, írása, hangja, embersége, élénk gondolatai hiányozni fognak.

2016. február 20. 08:03

Nyolcvannégy éves korában elhunyt Umberto Eco író, filozófus. Az olasz alkotó a kortárs világirodalom egyik legnagyobb alakja volt. Eco régóta küzdött rákbetegségével.

Umberto Eco 1932. január 5-én Alessandriában született. A torinói egyetemen filozófiából doktorált, később tanított is itt. Tudományos pályafutását középkor-kutatóként kezdte, 1954-ben Aquinói Szent Tamásról írt filozófiai doktori disszertációt a torinói egyetemen. Később vizuális kommunikációt és esztétikát kezdett tanítani a különböző észak-olasz egyetemeken: Torinóban, Milánóban és Bolognában, közben szerkesztőként dolgozott a RAI-nál és a Bompiani kiadónál (1959–1975).

Harminckilenc éves korában a szemiotika professzorának, egyben tanszékvezetőnek nevezték ki a bolognai egyetemen, vendégprofesszorként előadott többek között a Yale és a Columbia egyetemen.

Eco számos esszét és tanulmányt írt a tömegtájékoztatásról és a modern kultúráról. Az 1967-es A nyitott mű és az 1968-ban készült A hiányzó struktúra című alkotásában a művészi alkotás és a tömegkommunikációs eszközök kapcsolatát, valamint a műalkotás többértelműségét boncolgatta.

Első regénye, az 1980-ban megjelent A rózsa neve a nyolcvanas évek legnagyobb regényszenzációja lett. További ismert, világsikerű művei közé tartozott a Foucault-inga, A tegnap szigete, A Szépség története és Gyufalevelek.

Matteo Renzi olasz kormányfő részvétét fejezte ki Umberto Eco családjának. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy az olasz író halála hatalmas veszteség, írása, hangja, embersége, élénk gondolatai hiányozni fognak.

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Burmin
2016. február 20. 19:48
Én csak a Rózsa neve könyvét olvastam, és a film is nagyon tetszett...
memocrat
2016. február 20. 16:22
Aspetta, aspetta! Non posso, non posso! Várj egy kicsit, várj még! Nem bírok, nem tehetem.
Vezetéknév Utónév
2016. február 20. 15:46
Eco remek író és kiváló tudós volt, egyúttal hiteles baloldali ateista. Halála óriási kulturális veszteség.
Ígymegyez
2016. február 20. 15:12
R.I.P! Szerettem olvasni az írásait. A Baudolino különösen kedvencem volt, de a Rózsa neve, Foucault-inga is nagy kedvenc, azon ritka könyvek közé tartoznak, amelyek többször is hajlandó vagyok elolvasni. Igyekeztem mindent elolvasni tőle, ami elém került. Arról nem ő tehetett, hogy nem mindig nőttem fel az írásaihoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!