"Fico úr még nem érkezett meg Európába"

2009. július 09. 19:39

Váratlan nyilatkozatot adott ki az Európai Parlament külügyi bizottságának német alelnöke.

2009. július 09. 19:39

A nyilatkozatban szokatlanul élesen bírálja a nemrég elfogadott szlovák nyelvtörvény-módosítást, sőt, a Fico-kormányt is. Ez már csak azért is meglepő, mivel az unió és szervezetei többnyire aggályosan kerülik még a látszatát is annak, hogy állást foglaljanak két tagállam vitájában. Michael Gahler, a Német Kereszténydemokrata Unió képviselője nyilatkozatban szögezte le: az új törvény nem felel meg az európai normáknak, és a kisebbségi nyelvek hátrányos megkülönböztetéséhez vezet. Az új törvény alapján a kisebbségi nyelv használata akár bűncselekménynek is minősülhet, de mindenképpen abszurd helyzeteket eredményez. Például egy kizárólag magyar anyanyelvűeknek tartott kulturális rendezvényt is csak szlovákul lehetne megnyitni.

Robert Fico célzása a Duna túlsó partjáról fenyegető veszélyekre példa nélküli, és azt jelzi, hogy „Fico úr és az általa vezetett kormány mentális és politikai értelemben még nem érkezett meg Európába” - hangsúlyozta a német kereszténydemokrata képviselő, aki egyben az Európai Parlament külügyi bizottságának alelnöke is. Ennek az állásfoglalásnak morális értéke van, de Szlovákiára nézve jogi következménye aligha lehet. Az Európai Unió százezer oldalas joganyagában ugyanis nincs kisebbségi vagy nyelvhasználati szabályozás. Az ilyen problémákat kizárólag az általános emberi jogi normák alapján vizsgálja az Európai Bizottság is, amelynek konkrét jogi lehetőségei nincsenek. Ezt persze nagyon jól tudja Robert Fico is.

"Fico úr és kormánya még nem érkezett meg Európába" (MR1)

Michael Gahler (EVP/CDU): Neues slowakisches Sprachengesetz entspricht nicht europäischen Standards (cducsu.eu)

Német EU-képviselő bírálja a nyelvtörvényt (Felvidék.ma)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vladtepesch
2009. július 10. 14:04
Engedd be a tótot a házadba és kiver onnan. Puliszka nem étel tót nem ember. Tót az a cseh aki tud magyarul, vagy az a magyar aki tud csehül? Sorold fel a tót királyokat?..., Elküldöm a tót történelmet - sms-ben. Matyerinu picsku. Még/már sört se tudnak csinálni. B...k meg a bryndzájukat. A kia c'eed-et is egy magyar dizájnolta nekik. Semmi nép. ennyi
ergé
2009. július 10. 10:44
Normális esetben ilyenkor Balitól Hawaii-ig lazítanak az eurokraták, de valami csoda folytán Herr Gahler fülébe eljutott a hír a szlovák nackóság tombolásáról. Első fecskeként szólalt meg a szégyenletes törvényről, remélhetőleg a következő hónapokban sokan követik majd példáját. A fideszes Schmitt Pált a napokban választják meg az Európai Parlament alelnökének, ilyen magasra még nem jutott honfitársunk. Reméljük, Schmitt pulpitusa elég magasan helyezkedik el majd ahhoz, hogy egész Európa meghallja a döbbenetes tényeket a szlovák nyelvtörvényről.
Agricola
2009. július 10. 10:06
Szégyenletes, hogy egy EU tagállam parlamentje egy ilyen aljas törvényt törvényerőre emeljen és ezt az EU-ban következmények nélkül megteheti.
Májkonzerv
2009. július 09. 23:31
Néhány EB biztos neve, pozíciója és országa: Jan Figel, oktatás, képzés, kultúra és ifjúság biztosa, szlovák Vladimir Spidla, foglalkoztatás, szociális ügyek, esélyegyenlőség, cseh Leonard Orban, többnyelvűség, román Benita Ferrero-Waldner, külkapcsolatok és eu-i szomszédsági politika, osztrák Jaques Barrot, igazságügy, szabadság és biztonság, francia - egyben az egyik EB alelnök Rengeteg szakpolitikai átfedés van azért, egyelőre a 27 tagállam képviselje magát 1-1 szinten az EB-ben. Amíg ez le nem csökken a lisszaboni szerződés értelmében, talán megemelhetnék magukat a kb, 22.000 kiegészítő személyzetükkel. Az EB őrködik azok a trv-ek felett, ami összetartja az EU-t. A csatlakozási biztost azért nem írtam be, mert bár ezzel Szlovákia nem kerülne be, de már bent van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!