Már a németeknek is sok: minden határon túlmegy a klímaaktivisták tiltakozása

2023. július 01. 07:00

Németországban már több száz bűncselekmény írható a Letzte Generation, azaz Utolsó Nemzedék nevű klímaaktivista csoport számlájára.

2023. július 01. 07:00
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Hosszú cikket közölt a Letzte Generation (legismertebb nevén Last Generation) klímaaktivista csoportól a Deutsche Welle. Már a német közvéleményt is egyre jobban foglalkoztatja a társaság, illetve annak egyre radikálisabb akciói. A csoport híres arról, hogy a már-már megszokott megbotránkoztatáson túl

nem riad vissza attól sem, hogy bűncselekményekre hajazó dolgokat hajtson végre.

Mi az a Letzte Generation?

Nincsenek egyértelmű információk arra vonatkozóan, hogy pontosan ki és mikor hozta létre a csoportot, de sajtóhírek szerint 2021 második felében kezdték meg „munkájukat”, amellyel rendszeresen a címlapokra küzdik magukat, ami nyilván ez köszönhető a külföldi adományoknak is (a Welt az év elején számolt be róla, hogy a globális klímavédelemmel foglalkozó csoport az aktivistáinak akár havi szinten 1300 eurót is hajlandó fizetni). 

Milyen szélsőséges tiltakozási módszereket alkalmaznak a klímaaktivisták?

Kiderítették, hogy egy berlini szervezet, a Wandelbündnis állja a számlákat, azonban ők is csak közvetítők, az egész mögött egy amerikai civil szervezet, a Climate Emergency Fund áll. Az aktivisták legtöbbször híres festményeket rongálnak, autóutakat zárnak le, de volt már olyan is, hogy egyikük egy focimeccs közepén a kapuhoz ragasztotta magát és arra is volt példa, hogy megbénították a müncheni repülőtér életét. 

Mivel vádolták meg a Letzte Generation aktivistákat?

Az év elején a Letzte Generation két aktivistájának bíróság elé kellett volna állnia Bad Cannstatt városában, ám ők nem jelentek meg. A tárgyalásra azért lett volna szükség, mert a vád szerint tavaly év végén egy szövetségi autópálya aszfaltjára ültek és nem mozdultak onnan, megbénítva a közlekedést. A hírek szerint a két személy azért nem tudott a bíróságra menni, 

mert épp Balira repültek nyaralni.

Ebből természetesen nagy botrány lett, aminek következtében a klímavédő szervezet kiadott egy közleményt, hogy zöld aktivistáik nem is Balira mentek, hanem épp Thaiföldre utaztak. Állításuk szerint ehhez a bíróság is hozzájárult.

Akar félmilliót keresni? Álljon be vandál „klímaaktivistának"!

Kiderült: amerikai pénzből, főállásban ragasztgatják magukat az aszfalthoz és rongálnak európai műkincseket úgynevezett „klímaaktivisták", akik „belül nyugodtan lehetnek szélsőbaloldaliak".

Mit követelnek a klímaaktivisták a német rendőrségtől?

A hivatalos adatok szerint legalább 580 bűncselekmény írható már szűk kétéves történetük során a radikális klímavédő csoport számlájára. Nancy Faeser német belügyminiszter szerint például csak tavaly év eleje óta 740 aktivista került a rendőrség figyelmébe, amely több közleményt is kiadott miattuk, melyekben arról tájékoztattak, hogy az 

aktivisták masszív károkat okoznak abban, hogy elfogadják őket, cselekedetük nem segíti a klímavédelmet, sőt, éppen ellenkezőleg. 

A tájékoztatás szerint a legtöbb bűncselekmény kényszerítéssel vagy vagyoni károkozással kapcsolatos. A tárcavezető ugyanakkor védelmébe vette a rendőröket, szerinte az aktivisták nem állnak a törvények felett és nem sérthetik mások jogait. 

Az Utolsó Nemzedék szerint az ő jogaikat sértik azok a vállalatok és személyek, akik nem tesznek megfelelő lépéseket a környezetvédelem érdekében. A Last Generation tagjai egyenesen követelik a német vezetéstől, hogy cselekedjen gyorsabban és dolgozzon ki egy tervet, amivel a lehető leghamarabb csökkenteni lehet a globális felmelegedést. 

Nyitókép: John MACDOUGALL / AFP

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lobodi
2023. július 01. 18:36
Miért hordanak ruhát? A ruhaipar szennyezi a környezetet.
5m007h 0p3ra70r
2023. július 01. 14:26
"Letzte Generation, azaz Utolsó Nemzedék" Nos igen. Ennél ostobább generáció már nem lesz.
zolizolizoltan
2023. július 01. 11:23
Világméretű lázadások is lesznek a nyugati világban, ahogy melegszik a klíma. A fiatalok a jövőjüket féltik.
elfújta az ellenszél
2023. július 01. 10:35
Nemár hogy a beződült német wokekormány fog fellépni az ilyenekkel szemben. Az Antifa is köszöni jól megvan, mint félhivatalos állami terrorszervezet
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!