Újabb klímaaktivista-performansz: most burgonyapürével öntötték le Monet legdrágább festményét

2022. október 23. 21:29

A szénaboglyákat ábrázoló világhírű festmény vélhetően nem sérült meg.

2022. október 23. 21:29
null

Leöntötték burgonyapürével Claude Monet francia impresszionista festő legmagasabb piaci értékű alkotását környezetvédő aktivisták vasárnap a Berlin melletti Potsdamban egy magánmúzeumban.

Az alkotás nem sérült meg

A szénaboglyákat ábrázoló világhírű festmény valószínűleg nem sérült meg. Az Utolsó Nemzedék (Letzte Generation) nevű éghajlatvédő csoport közleménye szerint

Nem okoztak kárt, „ellentétben az árvizekkel, viharokkal és aszályokkal, amelyek a közelgő klímakatasztrófa előhírnökeiként már most is mérhetetlen szenvedést okoznak” – áll az akcióról készített videóról szóló közleményben. Az eset a potsdami Barberini Múzeumban (Museum Barberini) történt, amelyben Hasso Platner – a legnagyobb európai szoftvercég, a német SAP társalapítója - magángyűjteményéből szerveznek kiállításokat.

Az üveggel védett festményt a múzeum szakértői vizsgálják. Vasárnap estig nem erősítették meg, hogy nem esett kár benne.

Az aktivisták a sűrű sárga folyadékot rálonccsantották a képre, majd pillanatragasztóval bekenték a tenyerüket és a festmény előtti területhez ragasztották magukat. A két fiatalt rögzítő anyagot „sikerült feloldani” – közölte a Brandenburg tartományi főváros rendőrsége. Az aktivistákat őrizetbe vették és eljárást indítottak ellenük rongálás és birtokháborítás gyanújával.

Claude Monet több mint harminc képet festett szénaboglyákról az 1888-1891-es időszakban. A Barberiniben kiállított darab 1890-ben készült, Hasso Platner 2019-ben vásárolta meg a New York-i Sotheby's aukciósház árverésén. A műgyűjtő 110,7 millió dollárt fizetett a képért, így ez az eddigi legmagasabb áron értékesített Monet-festmény.

Brandenburg tartomány vezetése elítélte az akíciót. Az Utolsó Nemzedék a környezetvédő mozgalmakból kinőtt Zöldektől is éles bírálatot kapott.

– emelte ki Ursula Nonnemacher tartományi környezetvédelmi miniszter, a Zöldek politikusa, hozzátéve, hogy az ilyen akciók helyett inkább a társadalmi közmegegyezés kialakításán kell dolgozni.

A potsdami alig néhány nap alatt a második látványos és jelképes éghajlatvédelmi indíttatású műkincsromboló akció Nyugat-Európában. Előzőleg, október közepén Vincent van Gogh Napraforgók című – üveggel védett – festményét paradicsomlevessel öntötték le aktivisták a londoni Nemzeti Galériában. Nem sokkal korábban pedig egy autókiállítás padlójához ragasztotta oda magát egy csoportnyi aktivista, majd meglepődtek azon, hogy rájuk kapcsolták a villanyt és a fűtést.

(MTI)

Nyitókép: Letzte Generation Facebook-oldala

Mandiner éves előfizetés féléves áron!

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
solothurn
2022. október 24. 16:23
A megoldás pofonegyszerű: -Felnégyelni a két KIS SZARHÁZIT majd pedig a tetemeket kiállítani a múzeum elé, rövid magyarázó szöveggel. Szavatolható hogy ot többé nem fordulna elő képrongálás!
masikhozzaszolo
2022. október 24. 16:15
Az alábbi javaslatom volna, mert megérdemli az étel szerintem, hogy falhoz vágják. Persze aki szereti, nyilván eheti. Csak én nem. Finomfőzelék (félborsó, sárgaborsó) Paradicsomos káposzta. (érdekes a fiam szereti) Ezek még nem voltak. Azt lehet, amit az angolok csinálnak, hogy az ilyen performaszozók képébe egy tortát nyomnának, szembeperformaszként?
Agnieszka
2022. október 24. 15:39
Ez olyan, mint egy rossz álom, Keleten háború, Nyugaton a helyzet változóban, a teljesen hülyék már kilépnek a fényre és rombolnak. Normális társadalomban olyan büntetés jönne, ami az esetleges követők kedvét hosszú időre elveszi.
citromosParizer
2022. október 24. 12:57
élő adásban megnyúzni őket, uv fényben, hogy ne kapjanak el semmi fertőzést és szenvedjenek még pár napot
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!