Brüsszelben ismertették a tervet, hogyan fosztanák meg hazánkat az uniós elnökségtől

2023. május 31. 13:16

Az erről szóló tájékoztatón Gwendoline Delbos-Corfield baloldali francia EP-képviselő lényegében elismerte, a háborúval kapcsolatos álláspontja miatt büntetnék a magyar kormányt.

2023. május 31. 13:16
null
Maráczi Tamás

***

Megírtuk: az Európai Parlament hét frakciójából öt, együtt a testület többségét alkotó Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) (EPP), a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D), a Renew Europe, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség (Greens(EFA) és a Baloldal (GUE/NGL) egy határozatot terjeszt csütörtökön az EU parlamentje elé, amelynek többségi elfogadása szinte biztosra vehető.

A határozat fel fogja szólítani az Európai Tanácsot, hogy az uniós szerződések biztosította

szankcionálási jogával élve fossza meg Magyarországot az EU rotációs elnökségének lehetőségétől.

Hazánk 2024 második felében töltené be az uniós féléves elnöki tisztségét. A tervről öt EP-képviselő közös sajtótájékoztatón számolt be szerdán délelőtt az EP brüsszeli épületében.

Thijs Reuten holland EP-képviselő, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége színeiben elmondta: Magyarország úgy akar uniós pénzekhez jutni, de a legkisebb erőfeszítéseket sem teszi meg a jogállamisági ajánlások megfogadására. „Az EU azonban nem egy ATM-gép, amelyből csak kivesszük a pénzt” – tette hozzá. Reuten szerint „a figyelmeztetéseken már rég túl vagyunk”, a magyar kormány kis törvényi változtatásai nem elegendőek, ezért most az Európai Tanács kezében van a döntés.

A holland EP-képviselő úgy vélte, Magyarország Putyin kezében van,

Orbán Viktor pedig a vétójog használatával befolyásolni tudja az EU külpolitikáját, Ukrajnát pedig blokkolni tudja,

így nehezen lehet az EU elnöke – főleg úgy, hogy elnökként „a saját agendáját tolná” – fogalmazott.

Sophie in 't Veld  (forrás: JONAS ROOSENS / ANP via AFP)
Sophie in 't Veld (forrás: JONAS ROOSENS / ANP via AFP)

Sophie In 't Veld, a Renew Europe képviselőcsoport holland EP-képviselője közölte: az öt frakció egyetértett abban, hogy

a 13 év türelmi idő nem hozott eredményt, nincs őszinte együttműködés Magyarország részéről,

jelenleg a „Godot-ra várunk”, ezért azt szeretnék, ha Orbán kihagyná az elnökséget. Mint fogalmazott, Johannes Hahn költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztos megtévesztően nyilatkozott nemrég, amikor azt mondta: közel a megegyezés Magyarországgal az uniós pénzek ügyében, ugyanis az Európai Bizottság nem tárgyalhat erről, csak értékelheti azt, hogy Magyarország a jogállamisági feltételeknek eleget tesz-e – „Ez a jogállamiságról szól ugyanis, nem a költségvetési feltételekről” – tette hozzá.

A liberális képviselőnő hangsúlyozta: a magyar elnökségről a Tanácsnak egy erős határozatot kell hoznia, ugyanis Orbán a Tanácsban tudja érvényesíteni akaratát, ezért ott kell megakadályozni ezt.

ehelyett azoknak kellene nyilvánosságot biztosítanunk, akiket Magyarországon elhallgattatnak, újságíróknak, tudósoknak, ngo-knak és egyebeknek” – tette hozzá.

Malin Björk, a Baloldal frakció svéd EP-képviselője jelezte: az EP-küldöttség tagjaiként sokuk személyesen járt Magyarországon, beszéltek magyar emberekkel, tudják, mi a valóság, a baj tehát a demokrácia hiánya.

A baloldali képviselő szerint most az Európai Parlamentnek kell határozottan jeleznie, hogy „elefánt van a porcelánboltban”, az EU nem engedheti meg, hogy Magyarország a soros elnöke legyen, amíg nem tesz eleget a jogállamisági követelményeknek,

Az egész EU-t gyengítené a magyar elnökség”, mert Orbán és Putyin kapcsolata kellemetlen az EU számára, így meg kell fosztani  az elnökségtől – zárta mondandóját Björk.

Gwendoline Delbos-Corfield francia EP-képviselő, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoportjától leszögezte: Magyarország nem igazi demokrácia, csupán egy választási demokrácia – ezt több think tank és nemzetközi szervezet is megállapította már. „2011 óta jelzi a bajokat, figyelmezteti az EU Magyarországot.

– tette fel a költői kérdést a képviselő.

Delbos-Corfield szerint a 7-es cikkely szerinti eljárás nagyon fontos intézmény, és az uniós szerződések lehetőséget adnak a Tanács számára is a renitens államok megrendszabályozására. A Parlament erre kéri most a Tanácsot, az erről szóló határozatot az öt frakció támogatni fogja. Kitért ugyanakkor arra is, nem értett egyet azokkal az aggályokkal, miszerint nem szabad foglalkozni a soros elnökség megvonásának kérdésével, mondván, ezt „le kell nyelni”,  az „elnökségi ciklusban amúgy sem történik semmi”. A Magyarországról a Tavares- és a Sargentini-jelentés után készített újabb jelentést jegyző Delbos-Corfield indoklása szerint azért is fontos kérdés hazánk 2024-es soros elnöksége, mert 2024 második félévében vennék át hivatalukat az EP-választás után az új képviselők, akik az új Bizottságot is megválasztják majd.

További adalék, hogy addig szerinte

Vagyis a fegyverszünetet és békekötést szorgalmazó polgári kabinet az ő megítélése szerint már csak emiatt sem lenne méltó a soros elnökség ellátására.

Isabel Wiseler-Lima luxemburgi EP-képviselő, az Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) képviselőcsoportjának képviseletében hasonló szellemben nyilatkozott: a szerződések által biztosított 7-es cikkely szerinti eljárás felhatalmazza a Tanácsot, hogy büntetőintézkedéseket hozzon tagállamok ellen, ezért az EP ennek fényében kéri erre Magyarország esetében.

– fogalmazott az EPP képviselőnője.

--

--

Nyitókép:  A brüsszeli Európai Parlament Paul-Henry Spaak épületrésze 2023. április 18-án  (forrás: JAMES ARTHUR GEKIERE / Belga via AFP)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 579 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. május 31. 22:55
Az unió teljesen nevetséges. Ezek olyan tehetetlen ostobák, mint a hazai ellenzék. Nem Magyarországgal és a magyarokkal Orbánnal van bajuk, de nem mondják meg a gondjuk és nem mondják ki, hogy mondjon le. Ez semmi más, mint piszkálódás, az orbánkormány hiteltelenítésével, megalázásával, Orbán szarvai média megjelenései letörési kísérlete. Kár, hogy nem hiszem el azt a kormányzati kommunikációt, hogy a magyar elnökség fél éve alatt felszámolnák az uniós parlamenten és bizottságon belüli korrupciót. Amit kár volt a lotya szájú Orbánnak be blöffölnie, csak felkavarta vele az ülepedő szmötyit.
Brandon the great Negro
2023. május 31. 21:26
Csak, hogy tisztába tegyük; Az EP amit tehet, hogy felkéri az ET-t vizsgálja meg a lehetőségét, hogy Magyarországnak ne kelljen eleget tennie a kötelezettségének.
Chardonnay99
2023. május 31. 21:23
Szép ez az európai demokrácia, mindenki szabadon vállalhatja a véleményét, tiszteletben tartják az országok szuverenitását. Ja, nem. Egyre vörösebbek a csillagok...
letsgobrandon
2023. május 31. 20:15
mitől vannak így befosva ? annyit buzeráltak minket a korrupció miatt a sok tisztakezű féreg, hogy semmi okuk félni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik