Börtön a cikkekért? A szólásszabadságot védenék a Btk. módosításával

2023. április 26. 15:15

A Transzparens Újságírásért Alapítvány üdvözli az általuk kezdeményezett lépést; szerintük sincs jól, hogy egy szintre helyezik az újságírót a köztörvényes bűnözőkkel.

2023. április 26. 15:15
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

Mint arról a Mandiner is beszámolt, módosítaná a Büntetőtörvénykönyv (Btk.) rágalmazásra és becsületsértésre vonatkozó paragrafusait a sajtótermékek és médiaszolgáltatás esetében a Fidesz.

A Kocsis Máté és Halász János által jegyzett módosítás alapján a jövőben nem lenne büntethető rágalmazás és becsületsértés miatt, aki a közügyek szabad megvitatásakor, sajtótermékben vagy médiaszolgáltatás útján követi el, feltéve, hogy cselekménye nem irányul a sértett emberi méltóságának nyilvánvaló és súlyosan becsmérlő tagadására.

Jelenleg két év börtönt is kaphat egy újságíró rágalmazásért

Mint ismert, a Btk. jelenleg a rágalmazást akár két évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja, míg, ha valaki a becsület csorbítására alkalmas hamis hang- vagy képfelvételt készít akkor egy évig, ha nyilvánosságra hozza akár három évig terjedő szabadságvesztésre ítélhető. A becsületsértés esetén pedig egy évig tartó szabadságvesztés szabható ki.

– mondta a Mandinernek Nagy Károly, a Transzparens Újságírásért Alapítvány menedzsere a Btk. esetleges módosítása kapcsán. Hozzátette: az újságírók munkája meg van nehezítve, hiszen felelősség nélkül fel lehet őket jelenteni az írásaikkal kapcsolatban, ami után aztán büntetőeljárás alá kerülhetnek. Nagy Károly szerint ez a helyzet pedig nem ideális.

Nyílt levélben fordult Varga Judithoz a Transzparens Újságírásért Alapítvány

A Transzparens Újságírásért Alapítvány egyébként korábban indított kampányt az újságírók büntetőjogi felelősségre-vonásának eltörléséért. Akkor azt hangsúlyozták, hogy a büntetőjogi fenyegetettség jóval aránytalanabb a sajtóperhez és a személyiségi jogi perhez képest, hiszen „egy szintre helyezi az újságírót a köztörvényes bűnözőkkel”.

Széles körben elfogadott konszenzusról van szó

Nyílt levelet írtak Varga Judit igazságügyi miniszernek és a parlamenti frakcióknak. A levélben arra kérték a címzetteket, hogy „gondolják újra a rágalmazás, becsületsértés szabályozását”. Mint Nagy Károly fogalmazott, „a Kocsis Máté és a Halász János által jegyzett Btk.-módosító javaslat tartalmilag megegyezik azzal, amiért az Alapítvány kampányol”. Azt is kiemelte, hogy a törvénymódosítással kapcsolatban „széles körben konszenzusról beszélhetünk”, hiszen korábban több, a javaslatuk tartalmával megegyező cikk is megjelent az Átlátszó.hu-n, valamint az Európa Tanács főtitkára, a brit Terry Davis is hasonló javaslatot fogalmazott meg.

Azt is elárulta, hogy a politikai pártok közül egyedül a Momentum reagált a Transzparens Újságírásért indítványára, de tőlük is politikai üzenet érkezett a szakmai válasz helyett. Mint Nagy Károly elmondta, bízik benne, hogyha a Parlament elé kerül a javaslat, mindenki kicsit komolyabban veszi azokat az érveket, melyeket a médiajogászaikkal közösen fogalmaztak meg. Mint mondta: „bízunk benne, hogy az Országgyűlés nagy többséggel fogja elfogadni a javaslatunkat.

„A javaslat nem hülyeség, a hatályos Btk. 2012-es vitájában magam is felvetettem, hogy a rágalmazás és a becsületsértés tényállásai alkalmasak a sajtószabadság szükségtelen és aránytalan korlátozására is” – ezt a véleményt már Schiffer András volt LMP-s politikus, ügyvéd fogalmazta meg.

Nyitókép: Science Photo Library via AFP

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lazio154
2023. április 27. 09:01
Nincs itt semmi látnivaló! Vannak néhányan a propagandisták között, kikre rövidesen vonatkozhat a "Három csapás ", mint visszaeső elkövető. Harmadik hazudozás után megszűnik a közösből fizetett bírságolás lehetősége, a bírónak kötelessége kiszabni a börtönt! Ismertem egy embert, aki a telet mindig a börtönbe húzta ki. Lopott egy kevés fát, ezzel dicsekedett -le is csukták. Néhány éve a harmadik lopás után nagyon sok telet megoldott, 5 évet kapott!
Szabó A. Imre
2023. április 27. 06:38
Én ezt nem értem! A szólásszabadság részét képezi a rágalmazás és becsületsértés, ha a közügyek szabad megvitatásakor, sajtótermékben vagy médiaszolgáltatás útján követik el, de nem része a az Alaptörvény Nemzeti Hitvallásában kinyilvánított azon tény kétségbe vonására irányuló tevékenység, hogy a velünk élő nemzetiségek a magyar politikai közösség részei és államalkotó tényezők, továbbá a nemzetiszocialista és a kommunista diktatúra uralma alatt elkövetett bűnök alól felmentő, továbbá e bűnöket kicsinyítő módszeres tevékenység, illetve a nemzeti jelképeink tiszteletének és használatának akadályozására irányuló cselekmény, valamint az Alaptörvény által védett házasság és család alkotmányjogilag elismert szerepe, a gyermekek megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelem és gondoskodás, valamint születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogának kétségbe vonása? Szóval, én büntetlenül rágalmazhatok, sértegethetek bárkit, de ha azt mondom egy privát beszélgetésben, de ha vitát nyitok valakivel a holokauszt áldozatainak számáról, akár történelmi forrásokkal alátámasztva és az vitapartneremnek nem tetszik, feljelent, akkor mehetek a dutyiba? Sajátos megközelítése a szólásszabadságnak.
káli
2023. április 26. 18:12
Szóval hazudhattok nyugodtan? Micsoda nyomorékok vagytok?
18.0 fok
2023. április 26. 16:52
konopás természetesen félrebeszél. a cél nyilván az, hogy a bíróságot így már hatástalanítva bármit és bármiről hazudhasson a ruppótlan fideszes lakájmédia, ahogy eddig is tette, csak eddig volt valami tétje. ezután ez sem lesz. karácsony embert fog enni reggelire, MZP fideszes csecsemőket fog áldozni a polgi hivatal alagsorában. azt, hogy ezt egyik fedőcégükön keresztül teszik (Transzparens Újságírásért Alapítvány), ami mögé a hasznos hülyéjük is beáll (schiffer), mindent elárul.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!