– hívja fel a figyelmet a dietetikus. Hozzáteszi, a másik, hogy ezek az állatok nem képezik részét nemcsak hazánk, de Európa gasztronómiai kultúrájának sem, így nem gondolom, hogy „sáskalábakat fogunk rágcsálni”. Persze színesítheti valaki étrendjét, azt például Antal Emese sem látja ördögtől valónak, ha olyan formában, hogy nem látjuk, például lisztként feldolgozva fogyasztjuk, persze, ha van hozzá gusztusunk.
Ami pedig a rovarok emberi szervezetre gyakorolt hatását illeti, – teljesen érthető módon – bármennyire is idegenkedünk a fogyasztásuktól, alapvetően nagyon jó fehérje- és élelmi rostforrások, továbbá ásványi anyagokban és vitaminokban is gazdagok. Ám nem árt velük vigyázni – hívja fel a figyelmet a dietetikus, hiszen fogyasztásuk allergiás reakciót válthat ki. „Különösen azoknak kell résen lenniük, akik a tenger gyümölcseire vagy puhatestűekre is allergiások” – emelte ki Antal Emese.
A másik probléma lehet ezekkel a rovarokkal: a kitinpáncéljuk, ugyanis az emészthetetlen. Ennek kapcsán egyébként a dietetikus nyugalomra int, mint mondja, más rostoknak is vannak emészthetetlen fajtái, így ebből – mint fogalmazott – nem csinálna akkora ügyet. Ha néha-néha eszünk is rovarokat, nyilván nem azokon fogunk élni, a mennyiség tehát nem számottevő.
„Nem félek tőle, hogy a csirkét és a marhát a kukac vagy a sáska váltaná fel”
– hangsúlyozta.