Aligha lesz egyhamar legális a fű a németeknél, a szer jó hatását kutatás is cáfolja

2023. január 28. 08:48

Nem segít, sőt ronthat a depresszión a kannabisz – állítják a Drogkutató Intézet szakemberei. Közben a jelek szerint csúszik a tavaly beharangozott német drogliberalizáció.

2023. január 28. 08:48
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

A Mandiner is beszámolt róla: a német kormány úttörő drogliberalizációs lépésre készül, ám olyan jogi megoldást vezetne be, amely potenciálisan az uniós jogot sértené. A szociáldemokratákból (SPD), szabaddemokratákból (FDP) és a Zöldekből álló új német szövetségi kormány (együttesen „közlekedésilámpa-koalíció”) ezzel a lépéssel a 2021 novemberében elfogadott koalíciós szerződésnek szerezne érvényt. Különösen a Zöldeknek és a szabaddemokratáknak fontos politikai lépés ez, akik már idén tavaszra várták volna az erről szóló jogszabály elfogadását.

A tervek szerint a 18 éven felülieknek engedélyeznék a kannabisz fogyasztását,

továbbá ez a korosztály legfeljebb 20 és 30 gramm közötti mennyiséget vásárolhat és birtokolhat, illetve saját fogyasztásra három tő kendert termeszthetne. Az első „legális jointot” pedig jövőre adnák el Németországban. A kereszténydemokrata jogászok azonban már akkor igyekeztek csillapítani a kedélyeket, s alighanem nekik lesz igazuk.

 

Most az euronews kérdezte meg a német egészségügyi minisztériumot, hogy áll a projekt. Ismert: az eddigi tervezet szerint a többé nem minősítenék illegális drognak a kannabiszt, és szigorú szabályozás alá vennék a pszichoaktív szer piacát. Németország ugyanakkor azt is bejelentette, első lépésként egyeztetnek az Európai Bizottsággal, hogy kiderüljön, elképzeléseik megfelelnek-e az uniós és egyéb nemzetközi előírásoknak. Ezt követné csak a felterjesztés a törvényhozás elé. 

Csakhogy a folyamat éppen áll, pontosabban előzetes megbeszélések ugyan zajlanak, de egyre valószínűtlenebbnek tűnik, hogy Németország 2024-ben legalizáljon – írja a portál. A szaktárca ugyanis közölte: a törvénytervezetet kidolgozása még folyamatban van, számos jogi és működési kérdést kell egyeztetni az illetékes minisztériumok között, még mielőtt benyújtanák a tervezetet Brüsszelnek. 

A nemzetközi jogot is megsérthetné Berlin

Ráadásul

a háború, az energiaválság és az elszálló infláció árnyékában talán még az elképzelés legnagyobb támogatóinak sem ez a téma most a prioritás.

Ráadásul Berlin a lépéssel egyesek szerint nem csak az uniós, hanem a nemzetközi jog megsértését is kockáztatná. Az ENSZ 1961-es kábítószerügyi egyezménye tiltja a kannabisz rekreációs használatát, mivel – az orvosi vagy a tudományos célokat leszámítva – tiltja az államoknak a kannabisz termesztését.

Kutatás cáfolja, hogy a kannabisz segítene a depresszión

A legalizációpártiak egyik érve, hogy a marihuánának vannak jó hatásai is a szervezetre. Az ezzel kapcsolatos elképzelések egyikét cáfolja a Drogkutató Intézet kutatása, amit szerint a kannabisz nem, hogy nem segít a depresszión, de még ronthat is. Az Intézet szakemberei több mint 100 tanulmányt vizsgáltak meg, amely a marihuána depresszióra való hatását vette górcső alá.

Az Interdiszciplináris Drogszemle folyóiratban megjelentett publikációból kiderül: az egészséges, illetve depressziós alanyokat vizsgáló tanulmányok hetvenöt százalékánál

a fogyasztás a depresszió tüneteinek súlyosbodásával járt együtt.

A PubMed tudományos adatbázisban fellelhető, 2017 és 2021 között írott tanulmányok csupán öt százaléka észlelte a depresszió enyhülését, míg húsz százalék nem talált összefüggést. A krónikus betegségekben szenvedőknél a pozitív összefüggés részaránya ugyan huszonöt százalék volt, a tanulmányok abszolút többségében azonban a kannabisz fogyasztás itt is súlyosabb depresszióval járt együtt. Bár a vizsgálatok következtetései nem teljesen egybehangzók, elsöprő többségük megkérdőjelezi azt a feltevést, hogy a kannabisz jelentős szerepet játszhatna a depresszió gyógyításában – olvasható az összegző tanulmányban.

Nyitókép: Annette Riedl / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kizökkentidő
2023. január 28. 13:28
Ki fizette a kutatást? Köszönöm nincs több kérdésem. Az alkohol nagyságrendekkel károsabb a fűnél, az alkohol miatt családok tömege megy tönkre és hullik szét. A kannabisznak van idegrohamot és depressziót megszüntető hatása, méghozzá azonnal. A pszichiátrián feltehetőleg azért nem alkalmaznak jó kedvet és derűt okozó szereket, mert a betegek jó kedve rontja az ápolók munkakedvét. "Én itt robotolok, ezek meg egész nap ünnepelnek."
Pierre
2023. január 28. 13:17
a tömény alkohol sokkal veszélyesebb drog a fűnél, az alkoholizmus százszor pusztítóbb a füvezésnél. Orbán pálinkaszabadságharca súlyosabb drogliberalizációs projekt volt, mint ez.
MaBaker
2023. január 28. 12:59
Idióta cikk. Nem mintha a depresszió enyhítése miatt akarnák legalizálni. Hallottam már pár állítólagos pozitív hatásáról a fűnek, de az antidepresszáns hatása nem volt köztük...
Szilágyi Miklós
2023. január 28. 12:21
Ez csodálatos! A német tudósok felfedezték a nyilvánvalót: egy idegrendszert stimuláló szer rossz hatással van a pszichés problémákra...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!