Tovább pusztítják az oroszokat a HIMARS-rakéták, és most még a rettegett Wagner-csoportra is lecsaptak Zelenszkijék

2022. december 14. 05:57

Az utóbbi napokban-hetekben több látványos sikert ért el Ukrajna hadereje.

2022. december 14. 05:57
null

Mint arról korábban a Mandiner is beszámolt, mértékadó katonai szakértők szerint az USA által Ukrajnának szállított HIMARS-rakétarendszerek voltak eddig a leginkább döntő hatással az orosz-ukrán háború alakulására. És bár az orosz légvédelmi alakulatok állítólag nemrég új szoftvert kaptak, amely lehetővé teszi számukra, hogy gyorsan felderítsék és lelőjék ezeket a rakétákat,

a dologból egyelőre nem sokat érzékelni.

A hétvégén például az orosz kézen lévő Melitopolt érte HIMARS-támadás, amelyben egyebek között egy kórház épülete is megsemmisült. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

Brutális csapásokat mérnek az oroszokra a HIMARS-rakétarendszerek

Ahogy arról lapunk is beszámolt , a hétvégén több komoly csapást is mért Ukrajna az oroszokra. Sajtóhírek szerint jelentősek az orosz veszteségek, Luhanszk kormányzója arra számít, hogy a túlélők „legkevesebb 50 százaléka" meghal az orvosi ellátás hiánya miatt. Időközben a közösségi médiában olyan felvételek is megjelentek, amelyeken az látható, hogy a rettegett HIMARS-rakétarendszert miként vetették be az ukrán erők ellenfeleik ellen.

A HIMARS-rakétarendszerek által okozott pusztításokról természetesen korábban is lehetett tudni – ezen a novemberi felvételen például az látható, amint az ukrán erők széjjellövik a Dnyeper folyón átívelő orosz pontonhidat.

Ráadásul az Egyesült Államok várhatóan bőségesen gondoskodik majd az utánpótlásról: jövő tavasszal nagy mennyiségben érkezhetnek Ukrajnába újabb HIMARS-sorozatvetővel kilőhető rakéták, már amennyiben a Pentagon elfogadja a Boeing és a SAAB rendhagyó tervét. A két cég – meglepő módon – olyan

olcsó alapanyagokból gyártana muníciót,

amelyekkel tele vannak az amerikai raktárak... Erről ide kattintva olvashat bővebben.

Hatalmas mennyiségben érkezhetnek új rakéták Ukrajnába

Nagy mennyiségben érkezhetnek jövő tavasztól Ukrajnába a HIMARS-sorozatvetővel kilőhető rakéták, amennyiben a Pentagon elfogadja a Boeing és a SAAB tervét. A két cég olyan olcsó alapanyagokból gyártana muníciót, amelyekkel tele vannak az amerikai raktárak - számolt be a Magyar Hírlap .

Korábban Kadirov muszlim harcosain, most pedig a rettegett Wagner-csoporton is fogást talált az ukrán haderő

Ramzan Kadirov még október végén elismerte, hogy egy csecsen harcoló egység 23 fegyverese esett el a Herszon közeli harcokban. „Ha az a sorsod, hogy elessél egy szent háborúban, akkor ez megtiszteltetés és nagy öröm minden igaz muszlim számára” – írta a csecsen hadúr. Csakhogy hamar kiderült, hogy a muszlim harcosok halálához valójában elképesztően banális ok vezetett: akkor lőtték le őket, amikor a Dnyeper keleti partjára kíséreltek meg átkelni, miután a közösségi médiában, így például

a TikTokon óvatlanul felfedték a tartózkodási helyüket.

Erről ide kattintva olvashat bővebben.

Elárulta hollétüket a TikTok, 23 csecsen harcos halt meg a Dnyeper-átkelés közben

„Ha az a sorsod, hogy elessél egy szent háborúban, akkor ez megtiszteltetés és nagy öröm minden igaz muszlim számára" - kommentálta harcosai elestét Ramzan Kadirov. Ramzan Kadirov csecsen elnök egy Telegram-posztban elismerte, hogy egy csecsen harcoló egység 23 fegyverese esett el a héten a Herszon közeli harcokban - írja a CNN.

Tegnap aztán az ukránok komoly károkat tudtak okozni Oroszország egy másik félelmetes hírű katonai egységének, a Wagner-csoportnak – igaz, a meghökkentően banális elemek ezúttal sem hiányoztak. A Twitterre kikerült felvételek szerint ugyanis a Kadijivkai Wagner-bázist (a korábban szállodaként működő épületet) az ukránok azt követően azonosították be, hogy a zsoldoshadsereget vezető

Jevgenyij Prigozsin fia megosztott egy fényképet róla...

Ez természetesen önmagában kevés lett volna ahhoz, hogy az épület azonnal a HIMARS-célpontok listájára kerüljön, de ahhoz éppen elegendő lehetett, hogy felkeltse az ukrán hírszerzés figyelmét. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

 

Óriási hibát követett el a Wagner-csoport, Ukrajna azonnal kihasználta

A Twitterre kikerült felvételek szerint a Kadijivkai Wagner-bázist azután azonosították be, hogy a zsoldoshadsereget vezető Jevgenyij Prigozsin fia megosztott egy fényképet róla - számolt be róla a Portfolio kedden. Szerhij Hajdaj, az oroszok által megszállt luhanszki régió egykori kormányzója elárulta, hogy Ukrajna szombaton csapást mért egy Kadijivkában található szállodára.

(A nyitókép illusztráció; forrás: US Army via Wikimedia Commons)

 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tlala99
2022. december 15. 07:49
Takarodnának már haza az oroszok, és vége lenne az egésznek.
SigSauer
2022. december 14. 12:22
Hogy kik és milyen sikereket értek el? :D Ezek baszki a cseh kettőt nézik? :D Nincs már egy értelmes újságíró sem talpon a vidéken? Vagy most ezt kell írni, mert tegnap meg egyeztünk a júnijóval? az ukrán korcsok már régen elvesztették ezt a háborút. Zselé csak azért él, mert Putyin még megengedi. Jó eséllyel ez most egy anyagháború, darálódnak le a zukrán robotok, meg ég el a frontvonalon az összes támogatás, ami nyugatról jön. Az oroszok meg jókat röhögnek ezen. Ember meg van elég. Az ott mindig a legfőbb érték volt! :) Miért kell vajon ipari hülyéket az újságírás közelébe engedni?
MTom
2022. december 14. 11:43
Mandiner meg mindig faszsagokat kozol. Tovabbra sem korhazat hanem hotelt lottek szet Melitopolban a Wagner csoport szallasat.
ChatBot
2022. december 14. 11:30
Nem Putyin az első diktátor a történelemben, aki sikertelen hadjáratba rántja a népét és megbukik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!