Amerika erőt gyűjtött 2022-ben

2022. december 30. 09:00

Az USA szinte mindenben önellátó gazdasági egység tud lenni, Washingtonnak pedig igaza lett az ukrajnai orosz agresszióval kapcsolatban. Demkó Attila a Mandiner hetilap évzáró számában megjelent világ-évértékelő írásának újabb része!

2022. december 30. 09:00
null

Írta: Demkó Attila

 

Értelmetlen, tragikus háború Kelet-Európában, energiaválság az öreg kontinens egészén, utat vesztett Oroszország, lassuló Kína, bástyáit építő Amerika és többszörös krízissel küszködő harmadik világ: idén sem lett szebb jövője az emberiségnek.

Demkó Attila évértékelő sorozatának eddigi részeit itt olvashatják:

Ez volt az év, amikor Oroszország történelmi hibát követett el

Az év, amikor Európa vesztes lett

Kína sebezhetőbb, mint gondolnánk

Most az Amerikával foglalkozó fejezet következik!

***

Erőt gyűjtő Amerika

2022-ben az Egyesült Államok is nehéz évet élt át, de minden relatív. Amerika a hatalmas belső energia-termelésével és kiváló geopolitikai helyzetével sokkal kevesebb kárt szenvedett el, mint Indián kívül bármely más jelentős ország.

Az USA szinte minden ásványkincs és ipari termék tekintetében önellátó gazdasági egység

– vagy azzá tud válni, ha akar. Az afrikai és ázsiai migrációtól pedig két óceán védi.

Pedig az év nehezen kezdődött Amerikában. Belső problémákkal küzd: a társadalmi polarizáció nem csökkent, a gazdaság lassult, a bizalom Joe Bidenben pedig nagyot csökkent. Az elnök támogatottsága 2021 decemberében 48 százalék volt, 2022 novemberében 37 százalék. Donald Trump a Capi­toliumnál történt erőszakos események után 34 százalékos támogatottsággal távozott a Fehér Házból – Biden hasonló sokk nélkül is majdnem ugyanitt tart.

Külpolitikai téren viszont erősödött az USA. Az, hogy

Washingtonnak igaza lett az orosz agresszióval kapcsolatban,

jórészt helyreállította a még 2003-ban Irak kapcsán okkal csökkenő amerikai hitelességet. Az pedig, hogy Ukrajnát jórészt az amerikai fegyverzet és hírszerzési segítség mentette meg a gyors vereségtől, mindenképpen el­gondolkoztató az amerikai hadigépezetet illetően. 

A fölény egyértelműen nagy Oroszországgal szemben, és vélhetőleg nem csekély Kínával szemben sem.

Az USA céljai Ukrajna kapcsán nehezen érthetők, valószínűleg az érték- és érdekalapú politizálás keverékéről lehet szó. Oroszországra talán már szilárd kínai szövetségesként tekint, ugyanis leginkább ebben a keretben értelmezhető Washington Ukrajna-­politikája.

Az ugyanis láthatóan az orosz erő kimerítésére irányul,

de egyben még inkább Kína karjaiba tolja Moszkvát. Kétségtelen, hogy egy nemzetközi presztízsét jórészt, katonai erejét részben elvesztő Oroszország kevesebbet ér szövetségesként.

Ez a formális geopolitikai logikával szembemegy, hiszen a szankciók, különösen a gáz- és olajembargó egyértelműen Kína erőterébe tolják a hatalmas nyersanyagkészletű oroszokat. Az európai export ugyanis sok munkával, nagy befektetéssel, hosszú évek alatt, de jórészt átirányítható Kínába – és természetesen más harmadik országba.

Washington legfőbb ellenfele bevallottan Peking. Tajvan támogatásában megint keveredik az érték és az érdek, bár azt látni kell, hogy a sziget társadalma erősen megosztott a függetlenség kérdésében. Tehát nem arról van szó, hogy – mint az ukrán NATO-csatlakozás 2008-as támogatásakor – egy nagy, demokratikus többség mögé állna be az USA. Nemzetközi jogi szempontból Tajvan Kína része, ennek bármilyen, akár áttételes megkérdőjelezése nagy veszéllyel járhat.

 

Folytatjuk!

 

Nyitókép: Zelenszkij ukrán elnök Joe Biden amerikai vezetőnél decemberben (OLIVIER DOULIERY / AFP)

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Janika50
2022. december 31. 13:11
Az USA oktatásáról is vélemény formálódott. A világ 10 legjobb egyeteméből 8 amerikai.Minden nézőpont kérdése. Kérdés, ki, kik állittják össze a listákat. Amint Valaki megjegyti helyessen Edisson óta gyakorlatilag nincs amerikai agy termék. Amikor hiresnek kikiáltott oktatási, pc-n, edukációs intézetekben jelentős számú funkcionális analfabéta szerezhet különféle diplomákat, fokozatokat, akkor nem kell csodálkozni. Igen. Valójában csak harácsolni, rabolni tudnak. mire rég rájöttek, nagyon meg kell fizetni az alkotókat, úgy látszik megelégelték az amit adtak, adniuk kellett. Könnyű a dolguk. Csak papir és klissé kérdése és részvények, tulajdonok. Szines papirokkal megszerezték a föld javait, értéket adva a semminek. Kultúra, erkölcs semmi, csak a nagyhatalmi gyarmattartó gőg. Az is igaz, ennek le kellett tenniük az alapjait.
Benedek Zsolt
2022. december 31. 00:38
https://www.youtube.com/watch?v=UFl-IzbRMVI
KBA98
2022. december 30. 17:55
Ők ketten a sárga házban elférnének!
Megtalálta
2022. december 30. 14:15
"Folytatjuk!" Könyörgöm, ne! :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!