Belebukott az elszámolási botrányba, most az önkormányzatot vegzálja a DK-s politikus

2022. szeptember 26. 12:00

Arra kíváncsiak a baloldali politikusok, miben és hogyan hibázott az önkormányzat Pesterzsébeten a volt DK-s alpolgármester, Nemes László taxikártyás ügyében.

2022. szeptember 26. 12:00
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Folytatódik a benzin- és taxibotrányba belebukó pesterzsébeti alpolgármester ügye. Mint arról a Mandineren beszámoltunk, a nyár folyamán lemondott alpolgármesteri pozíciójáról Nemes László, miután portálunk megírta, a DK-s politikus és családja magáncélra használta a XX. kerület által számára kiadott taxikártyákat. Bár tagad, Nemes ezen felül még az üzemanyag-kártyával is trükközhetett. 

Vizsgáljuk az ügyet, de nem úgy és nem azt

A Mandiner úgy értesült, hogy az ellenzéki politikusok nem a botrányba belebukó (immár csak) önkormányzati képviselő, hanem az önkormányzat felelősségét kutatnák. A birtokunkba jutott dokumentum alapján a baloldali politikusok a csütörtöki ülésen nyújtották be indítványukat egy vizsgálóbizottság felállításáról. 

Pikáns, de a beterjesztők között van maga a botrány alanya, Nemes László is, rajta kívül pedig a felesége is, a szintén helyi önkormányzati képviselő, Nemesné Németh Judit is. Az aláírók között szerepel az a Fekete Katalin is, akit a DK szemelt ki Nemes alpolgármesteri helyére és akiről nemrég portálunk megírta, hogy „elfelejtette” vagyonnyilatkozatába beleírni, hogy egy másik önkormányzattal szerződésben áll és havonta munkabért kap onnan is. 

– olvasható a képviselői indítványukban.

Hogyan csalhatott egyikünk? 

A határozati javaslat része, hogy az „Ideiglenes Vizsgáló Bizottság” megvizsgálja  az önkormányzati gépjárműhasználatokkal, közlekedési költségtérítésekkel kapcsolatos szabályokat és esetleges visszaéléseket. A bizottság a helyi gépjárműhasználat meglévő belső szabályozási hátterét, a teljesítések igazolását és az ellenőrzések körülményeit vizsgálná a jövőben. Elsődleges céljuk lenne az önkormányzat esetleges hiányosságainak feltárása és, hogy javaslatot tegyenek egyes „szükséges változtatásokra”. 

Nemes Lászlóról és családjáról júliusban derült ki, hogy az elmúlt években magáncélra használhatták az önkormányzati taxikártyát, a bizonylatokon leggyakrabban nem is a saját, hanem az alpolgármester lányának és feleségének neve volt megrendelőként. A botrányt követően posztjáról lemondó alpolgármester lánya, N. Dóra több mint félmillió forintot taxizott el, összesen 129 alkalommal rendelt és fizetett taxit az apjának kiállított kártyával.

A DK-s politikus azzal próbálta menteni a helyzetet, hogy egy nagyobb összeget fizetett be az önkormányzati bankszámlára. Demjanovich Orsolya jegyző a Mandinernek küldött válaszában kifejtette, az alpolgármester a Polgármesteri Hivatal számlájára 1.057.760 forintot utalt át „Nemes László felmerült taxi költségek térítése” közleménnyel.

– közölte lapunkkal a jegyző.  

Végül a Fidesz-frakció mellett még saját önkormányzata is feljelentést tett Nemes ellen. 

Lapunk beszámolt arról is, hogy Nemes László 2,6 millió forintért tankolt üzemanyagot 2019 ősze óta Skoda Octaviájába. A Gyurcsány-párti politikusnak egy dízeles Skoda Octaviája van, de volt idő, amikor benzinre is költött, nem is keveset. A dízeles Skoda Octaviának a gyártó tájékoztatása szerint 50 literes a tankja, ám a politikusnak ugyanakkor sikerült időnként többet, akár 57 litert is beletöltenie.

Nyitókép: Facebook

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madar299
2022. szeptember 26. 14:43
Ez csak a jéghegy csúcsa , a teljes alpolgármesteri időszakát is át kellene átvizsgálni ,mert aki kicsiben lop az bizony nagyban is + vagyonosodási vizsgálat 1990-ig . Talán akkor nem vigyorogna !
olajfa1
2022. szeptember 26. 14:16
Végre hogy működik az EU által követelt KORRUPCIÓ ELLENES BIZOTTSÁG!...
istvanpeter
2022. szeptember 26. 13:31
A DK a bűnözők klubja!
Namond
2022. szeptember 26. 13:27
Miért nem a JOGALAPOT VIZSGÁLJÁK?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!